Petri Nygård: ”Vitun suomirokki oli purkaukseni suomiräpin puolesta”

Kuva: Julius Konttinen

FUM.FI esittelee joka torstai takavuosien klassikkovideoita #tbt-sarjassa.

Tällä viikolla FUM.FI:n toimituksen valinta on vuonna 2000 ilmestynyt ja pienoisen kohun suomirokkipiireissä aiheuttanut Vitun suomirokki.

Soitimme Petri Nygårdille ja utelimme mieheltä, kuinka kyseinen biisi sai alkunsa. Nygårdin mukaan vuosituhannen vaihteessa suomalainen musiikkiskene oli täynnä vain suomirokin hehkutusta, mikä ärsytti pitkän linjan räppäriä.

– Silloin tuntui, että suomiräppiä väheksyttiin. Rokkipierut olivat sitä mieltä, että suomiräppi on vain höpöhöpötrendi, joka tulee kuolemaan muutaman vuoden sisällä. Sanottiin, että räppi on vain puhemusaa, eikä oikeaa musiikkia, Nygård kertoo.

– Totta kai keskustelussa käytettiin niitä perusfraaseja, ettei mitään ”soiteta tai lauleta oikeasti”. Joka paikassa vouhotettiin suomirokin puolesta, ja joka ikinen radio- ja tv-kanava suolsi koko ajan suomirokkia. Ja se pänni, mies jatkaa.

Biisin julkaisusta on kulunut jo 16 vuotta, eikä Nygård muista, pahoittiko kukaan oikeasti mieltään kyseisestä biisistä.

– Sen muistan, että Klamydian Vesa oli kuunnellut biisiä ja todennut, että ”mikäli meitä ei siinä mainita, meillä menee huonosti”. No, kyllähän se Klamydiakin sinne pääsi. Sama juttu oli Apulannan Toni Wirtasen kanssa, mies nauraa.

Kappaleesta tuli jättimäinen hitti, jonka myötä Nygård ja kumppanit tekivät muutaman mummon markankin, mutta rahat pistettiin haisemaan.

– Kyllä sitä rahaakin tuli siihen aikaan, kun levyt myivät vanhoina hyvinä aikoina. Ostimme autot, teimme muutamat Nykin reissut ja ostimme Avirexin rotsit ja Timberlandin kengät itselle ja kavereille. Kun köyhällä on pitkä se want-lista, siitä rahasta nautitaan ja sitä palaa. Hyvin oli mennyt kavereille räppiopetukset perille. Ei siinä mitään asuntoja osteltu, mies muistelee.

Tekisikö räppäri uudestaan samankaltaisen biisin?

– En tekisi. Ainakaan suomirokista, mutta voisin aivan hyvin tehdä Vitun suomiräppiä -biisin. Suomirokki ei ole enää relevantti genre, mutta suomiräppi on tällä hetkellä musiikkigenre, joka löytyy joka paikasta. Meillä räppäreillä menee nyt hyvin, kun meillä on mahtava mainstream-skene ja laaja, kupliva ug-skene.

– Kaikkea pitää olla, Nygård toteaa tuttuun tapaansa ja jatkaa, ettei hän osaa ennustaa, missä suomiräppi on viiden vuoden päästä.