Ylen uudessa dokumentissa tarkastellaan b-boy-kulttuuria lajin suomalaisen huippunimen kautta

"Breikkarina olemisesta ei oo lomaa ikinä. Jos sä oot b-boy, niin sä oot sitä aina", toteaa b-boy Focus, joka johdattaa katsojat breikkikulttuuriin uutuusdokumentissa.

Suomalaista break-osaamista tuodaan vahvasti esille loppuvuoden aikana, kun Simo Sipolan tuorein ohjaustyö esitetään osana Ylen puolituntisten dokumenttien sarjaa. Elokuva kantaa ytimekästä nimeä B-Boy – Dokumenttielokuva breikkaamisesta.

Ohjaajan mukaan ajatus breikkidokumentin tekemisestä lähti liikkeelle alkuvuodesta ilmestyneestä b-boy Hatsolon elämäkerrasta, jonka lukeminen sai hänet innostumaan breikistä.

– Tiesin b-boy-kulttuurista tai breakdancesta hyvin vähän etukäteen. Olin nähnyt breikkaamista musavideoilla ja pari kertaa myös kadulla Helsingissä 1990-luvulla, mutta en tuntenut b-boy-kulttuuria sen syvemmin. Hiphop-kulttuuri yleisemmin, esimerkiksi graffitit, tagit ja rap-musa, oli toki aiemmin tuttu, mutta en ole itse koskaan ollut skenessä mukana, Sipola kertoo.

Sipola päätti lähestyä aihepiiriä Hatsolon kanssa samaan Flow Mo Crew -breikkijengiin kuuluvan Jussi ”Focus” Sirviön kautta. Ohjaaja seurasi tiimeineen maailmanluokan breikkaria pitkin vuotta.

– Vaikutuin heti alussa Focuksen asenteesta. Hän pyrkii tekemään kaiken viimeisen päälle, oli kyse sitten treenaamisesta, opettamisesta tai vaikkapa syömisestä. Jussi on taiteilijanimensä mukaisesti erittäin fokusoitunut, olennaiseen keskittyvä kaveri.

Dokumenttia on kuvattu pääosin eri puolilla Helsinkiä. Lisäksi mukana on materiaalia Hollannin The Notorious IBE -festivaaleilta, jossa järjestettiin tänäkin vuonna Focuksen mukaan nimetty Focus on Footwork -kilpailu.

– Toinen asia, joka teki teki vaikutuksen, on valtava treenin määrä. Huippubreikkari treenaa yhtä paljon kuin huippu-urheilija, ja se näkyy. Juuri suuren treenimäärän takia Focuksen tasoisen kaverin tanssiminen on helpon näköistä – aivan kuten huippu-urheilijan suorituskin on, elokuvantekijä toteaa.

Dokumentin pääpointtina ei kuitenkaan ole toimia henkilökuvana, vaikka luonnollisesti se on sitäkin.

– Dokkari kertoo yhden b-boyn suulla koko breikkiyhteisöstä ja -kulttuurista. Lisäksi Jussin puoliso Anniina ”A.T.” Tikka tuo tarinaan lisää syvyyttä, koska hän näkee breikkikulttuurin naisen silmin.

Ei ole breikkiä ilman rytmiä, joten dokumentissa panostetaan isosti myös musiikkiin. Elokuvan soundtrackille onkin saatu mukaan Suomen oma funk-ylpeys The Soul Investigators. Visuaalista puolta dokumentaristi luonnehtii hillittömäksi ilotulitukseksi.

– Olemme kuvanneet tanssia ylinopeudella, jotta pystymme hidastamaan liikkeet ja liikesarjat. Luvassa on siis puolituntinen herkkupala breikin ja katutanssin ystäville, Sipola lupaa.

B-Boy – Dokumenttielokuva breikkaamisesta nähdään Ylen kymmenenosaisessa Docstop-sarjassa. Dokumentti on mahdollista katsoa Yle Areenasta jo keskiviikkona 13. joulukuuta.

Lähetykset:
ti 19.12.2017 20.00 Yle TV1
ti 19.12.2017 20.00 TV Finland
to 21.12.2017 1.20 Yle TV1
to 21.12.2017 5.55 Yle TV1
ma 25.12.2017 12.30 TV Finland
ti 26.12.2017 1.15 Yle TV1