Vuoden managerina palkittu Carla Ahonius: ”Haluan tuoda Suomeen managerikulttuurin!”

Carla Ahonius ja Cheek Kuva: Nana Simelius

Cheek, Erin, Chisu, Jenni Vartiainen... Carla Ahonius manageroi työkseen Suomen suosituimpia artisteja. Viikonloppuna Tampereella järjestetyissä Musiikki & Media -tapahtumassa hänet palkittiin toistamiseen Vuoden manageri -pystillä.

FUM.FI soitti jälleen työn touhussa olevalle managerille, jota hänen luotsaamansa artistit kutsuvat leppoisasti mamageriksi. Ahonius kertoi, että kun voittaja julistettiin ja hän kuuli nimensä, ensimmäinen tunne oli kiitollisuus.

– Äitini laittoi minulle tekstarin, jossa onniteltiin 30 vuotta sitten tehdyn tavoitteen täyttymisestä. Sanoin 29 vuotta sitten, että minusta ei tule uutta Madonnaa, vaan se henkilö, joka päättää, mitä Madonna tekee. Tämä palkinto on merkki siitä, että olen tehnyt jotain oikein, Ahonius, joka pokkasi samaisen palkinnon vuonna 2014, tuumaa.

Vaikka Ahonius palkittiin hartiavoimin tehdystä työstä, nainen kokee, että työ on vasta alussa. Ja se työ on saada manageroinnille oikea paikka ihmisten mielissä.

– Ihmiset sekoittavat managerin ja levy-yhtiön keskenään. Ne eivät ole sama asia. Haluan Suomeen kansainvälisen managerikulttuurin. Suomessa jotenkin koetaan, etteivät artistit tarvitse manageria. Siksi se kulttuuri on hieman lapsenkengissä. Idolini tällä alalla työskentelevät ulkomailla, Ahonius valottaa.carla ahonius

– Manageri-sanan isoin ongelma on se, ettei tiedetä, mitä se oikeasti tarkoittaa. Jotkut olettavat, että me olemme artistien sihteereitä, jotka vain juoksevat hakemaan kahvia. Toisille manageri on yhtä kuin rahanahne. Me emme kuitenkaan tienaa mitään, mikäli artistit eivät tienaa.

Vaikka ammatti vaatii paljon panostusta ja aikaa, se ei ole Ahoniukselle rasite.

– Kysymys on vähän sama kuin artistilta kysytään, paljonko heidän duuninsa vaatii työtä. Tämä ei ole mikään maanantaista perjantaihin ja kello 09-17-hommaa. Jos on kiireisiä viikkoja, niin niiden jälkeen vietän etäpäiviä ja lähden kävelylle metsään. Enkä toisaalta ole mikään ysistä viiteen -tyyppi. Enkä myöskään mikään hyvä aamuherääjä, Ahonius nauraa.

– Olen oppinut arvostamaan elämääni ja vapaa-aikaa. Vaikka rakastan tätä työtä, tämä ei ole kaikki kaikessa.

Omien sanojensa mukaan Ahoniuksen työ on vasta alkanut. Naisen tietotaito on käytössä kaikille artisteille. Olivat he sitten Suomen huipulla tai uransa alkumetreillä.

– Tämä työ on vasta aloitettu täällä Suomessa. Kiireiset vuodet ovat vasta tulossa, kun artistit vihdoin tajuavat, että ei ole mikään synti nostaa kädet ylös ja antaa jonkun muun hoitaa sopimukset ja vastaavat. Suomalainen perisynti on se, että yritetään hoitaa itse kaikki. Mun tehtäväni on hoitaa artistien asiat niin, että he voivat keskittyä rauhassa siihen musiikin tekemiseen.