”Voi Masa minkä teit”: Gettomasa kiinnitti feministien huomion sanoituksillaan

Samuli Härkönen

Chosen Onen uutuussingle herättää keskustelua.

Jyväskyläläinen Gettomasa julkaisi viime perjantaina uuden singlen, joka kantaa nimeä Lössi. Kappaleessa PME Recordsille kiinnitetty Chosen One riimittelee: ”jäbän squadi on kiskomas yläkertaa / leikkimäs diskossa kylän kermaa / teijän lauma on vaginoit, pelkkii vitun laulaja vasikoit / aina jauhaa mun asioit”.

Kappaleen jokseenkin ongelmallinen vaginalauma-laini ei jäänyt noteeraamatta kappaleen kuuntelijoilta. Ensimmäiseksi Gettomasa joutui puolustelemaan lyriikoitaan jo heti lauantaina Renaz Ebrahimin haastattelussa Radio Helsingin Random Life -ohjelmassa.

Viikonloppuna julkaistiin myös aiheeseen tarttunut Matriarkaatti-podcast, joka tarkastelee rap-kenttää ja maailmaa yleisesti feministisestä näkökulmasta. Podcastin taustalta löytyvät rap-artistit Adikia ja Mon-Sala.

Mikäli Random Lifen haastattelu tai podcast on kuulematta, niin Adikia tarjoutuu selittämään pähkinänkuoressa mistä Gettomasan sanoituksissa kiikastaa.

– Vaikka Gettomasa kohdistaakin vagina-sanan selkeästi miespuolisiin henkilöihin, siihen vastapuolen squadiin tai gangiin, niin hän tulee samalla yhdistäneeksi kyseisen naisen sukupuolielimen ja samalla koko naissukupuolen negatiivisiin attribuutteihin. Vaginaksi kutsuttu henkilö on kappaleessa juoruileva, kaksinaamainen, ulkonäkökeskeinen sekä statuksen ja suosion perässä, ilman varsinaisia meriittejä. Tällaisen kielen käyttäminen vahvistaa näitä naisiin liitettyjä stereotypioita, vaikka se saattaisikin joillekin näyttäytyä harmittomana, Adikia toteaa.

Lähteekö tästä liikkeelle suurempikin keskustelu suomalaisesta rap-musiikista ja misogynisista asenteista? Go figure. Matriarkaatti-podcastin pääset joka tapauksessa kuuntelemaan alta. Keskustelu Gettomasasta alkaa kohdasta 09:35.