Vertaus maailman katselemisesta jättiläisen harteilta toimii pohjana yhdelle suomalaisen hiphopin koskettavimmista kappaleista

Elämän karut realiteetit konkretisoituvat Pyhimyksen jättimäisellä balladilla.

Pyhimys on julkaissut toisen singlen odotetulta Tapa poika -albumiltaan, joka ilmestyy 23. helmikuuta. Kappaleen nimi on Jättiläinen ja sen kertosäkeen vokaaleista vastaa Aksel Kankaanranta.

– Jättiläinen oli viimeinen levylle kirjoitettu kappale ja sen rooli albumin draamankaaren kannalta ehkä kaikkein keskeisin. Kultaisen leikkauksen kohdalla, seitsemännessä biisissä poika ei ole enää poika, vaan isä. Poikaa ei siis varsinaisesti tapeta, mutta isän kuolema saa sukupolvien rattaan loksahtamaan yhden askeleen, ja lopputulos on pojan katoaminen, Pyhimys avaa.

Ruger Hauer– ja Teflon Brothers -kokoonpanoistakin tutun Pyhimyksen mukaan kappale käsittelee avuttomuutta ja sen tajuamista, ettei aikuistuminen tuokaan vastauksia suuriin kysymyksiin. Elämän tarkoitus ei aukea aikuisiälläkään.

– Seuraajat eivät ole mitään ilman edeltäjiään ja siihen viittaa Isaac Newtonin tunnetuksi tekemä vertaus maailman katselemisesta jättiläisen harteilta. Tässä pohdinta on sijoitettu tapahtuvaksi kuvitteellisiin oman isän hautajaisiin, jossa kertojalle elämän karut realiteetit konkretisoituvat, helsinkiläisartisti jatkaa.

Pyhimys kertoo lähtökohtaisesti vierastavansa isoja balladeja, mutta joskus käsiteltävä asia on hänen mukaansa niin iso, ettei sitä ole mahdollista ilmaista pienimuotoisemmin. Turkulaisen Aksel Kankaanrannan artisti halusi ehdottomasti kappaleelle mukaan.

– Me oltiin Teflonien kanssa Voice of Finlandissa esiintymässä, kun Aksel esitti Paula Vesalan Sinuun minä jään, ja olin hetkessä myyty. Tulkinta oli samaan aikaan niin herkkä ja vahva, olematta mahtipontinen. Tähänkin tarjottiin vaikka ketä solisteja, mutta onneksi pidin pääni ja sain tämän huippuäänen tulkitsemaan omia kelojani tuon yhden kertosäkeen verran. Kiitollinen olen myös avusta, jonka sain nimenomaan kertosäkeen tekstiin Miljoonasateesta itselleni tutuksi tulleelta huipputekstittäjältä Heikki Salolta ja kirjoitimme osion yhdessä sähköposteja pallotellen.

Pyhimyksen edellinen soolosingle Kynnet, kynnet on saanut paljon radiosoittoa ja ylittänyt platinarajan. Laulajalupaus Vestan kanssa tehty kappale on pysytellyt Spotifyn Suomen 20 suosituimman kappaleen joukossa jo yli kolme kuukautta. Parhaimmillaan se on ollut listasijalla 4.

Viime vuosina harvakseltaan soolokeikkoja tehnyt Pyhimys aloittaa maaliskuussa uuden albuminsa tiimoilta kiertueen, joka käsittää 15 esiintymistä eri puolilla Suomea. Tapa poika -kiertueella nähdään lämppärinä Universal Musicin uusi artistinimi F.