Verta kaduilla – Pete Santos tarttuu uudella singlellään Yhdysvalloissa ajankohtaiseen aiheeseen Suomesta käsin

Tuoreen julkaisun tuotannosta vastaa Boyat-duon Flos.

Tasoi Recordsille kiinnitetyn Boyat-duon toinen osapuoli Berat ”Flos” Cimil on työskennellyt jo pari vuotta Yhdysvalloista Suomeen muuttaneen Pete Santosin kanssa. Nyt Turun Varissuolle asettunut rap-artisti ja laulaja on julkaissut Flosin tuottaman Blood in the Streets -singlen, joka enteilee hänen tulevaa albumiaan.

Santos on asunut elämänsä aikana eri puolilla Yhdysvaltoja, sillä hänen isänsä työskenteli maan ilmavoimissa.

–  Asuin yhdessä paikassa korkeintaan neljän vuoden ajan. Se elämäntapa teki Eurooppaan ja lopulta Suomeen muuttamisesta helppoa, Santos kertaa.

Blood in the Streets pohjustaa artistin kolmatta albumia Fisherman, jonka on tarkoitus ilmestyä ensi vuoden puolella. Levyn ensimmäisellä singlelohkaisulla mies ottaa suorasanaisesti kantaa kotimaansa tilaan, josta hän on ollut pidemmän aikaa huolissaan.

– Viimeisen viiden tai kuuden vuoden aikana kansainvälinen media on uutisoinut laajasti afroamerikkalaisten nuorten tai ylipäätään afroamerikkalaisten väkivaltaisista kuolemista. Mikäli kyse ei ole poliisiväkivallasta tai ”Make America Great Again” -iskulausetta omalla tavallaan edistämään ajautuneiden valkoihoisten teoista, niin he tappavat toisiaan. Tästä saisi pidemmänkin keskustelun, mutta kappale käsittelee värillisiä ja ennen kaikkea tummaihoisia nuorista, jotka kuolevat turhaan kaduilla.

Santos halusi kappaleeseen elokuvamaisen tunnelman välittääkseen selkeän viestin siitä, että tällaista tapahtuu koko ajan ja että tilanteeseen on tehtävä muutos. Teema on jatkuvasti esillä ja siitä puhuvat niin NFL- ja NBA-pelaajat, Hollywood-näyttelijät kuin hallinnon viranomaisetkin. Santos halusi kantaa myös oman kortensa kekoon.

– Meidän värilliset lapsemme Yhdysvalloissa ovat kuninkaita ja kuningattaria, ja he kuolevat niin nuorina. Joskus jopa neljä- tai viisivuotiaina erilaisen väkivallan, rasismin ja järjettömyyden seurauksena.