Verta, hikeä ja kyybeleitä – Paleface pureutuu uudella singlellään suomalaiseen korruptioon ja Jari Aarnion tapaukseen

"Yhteiskunnan epäkohdat ei ole tällä hetkellä trendikkäin räppäämisen aihe, mutta siitä räpissä on kuitenkin alun alkaen ollut kyse", Paleface huomauttaa.

Paleface julkaisi tänään uuden singlen Verta, hikeä ja kyybeleitä, joka käsittelee Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapausta. Hiphop-kulttuurin moniottelija on tullut tunnetuksi tulenarkoja aiheita käsittelevistä kappaleistaan, eikä uusi single riko kaavaa.

FUM.FI haastatteli tarkkanäköisenä yhteiskunnallisena kommentaattorina tunnettua Palefacea uuden julkaisun tiimoilta. Lue mitä pitkän linjan rap-artistilla on sanottavana aiheesta!

Mikä sai sinut tarttumaan Aarnion tapaukseen?

Koko vyyhti on todella herkullista materiaalia räppärille. Totuus on tässä kohtaa todella tarua ihmeellisempää. Kirjotin biisin jo reilu vuos sitten, kun keissin pääkäsittely käräjäoikeudessa alkoi. Nyt se tuntui olevan edelleen ajankohtainen Pekka Lehdon dokkarin ja Aarnion Myrkky-kirjan tiimoilta. Kun biisi masteroitiin pari viikkoa sitten, uutisoitiin muun poliisijohdon virkarikosepäilyistä. Lyyrikoissa oli siis tietynlaista profetiaa.

Tapaus on monessa suhteessa merkittävä. Se muuttaa suomalaisten käsityksiä viranomaisten lahjomattomuudesta ja korruptiosta Suomessa. Se on murentanut luottamusta koppalakkeihin.

Oliko uuden kappaleen aihe poltellut jo pidempään mielessäsi? Olet ainakin keikkaillut jo joskus vuoden 2015 puolella Mikko Juholan a.k.a. Freak MC:n suunnittelemissa Pasilan Valinta / Aarnio-geareissa.

Itse asiassa jo Helsinki-Shangri-La -kappaleen sanoituksessa lauletaan Aarnion touhuista. ”Kurtze ynnä Puonti sekä Pynnönen ja Piippo” ovat Aarnion alaisia, joita tutkittiin jo vuonna 2007. Silloin vasikat eli vinkkimiehet liittyivät myös tutkimuksiin, kun eräs poliisin informantti oli saanut juoda kännit ennen palautustaan takaisin vankilaan. ”Hurahuhhahhei, vinkkimiehen viskipullo, se on valeosto, vasikka ja KRP.” Oon seurannu juttua mielenkiinnolla alusta asti. Myös Palamaan-biisissä mainitaan Aarnion toilailut.

Siksi Pasilan Valinnan Run-D.M.C. -henkinen t-paita lähti tietenkin heti omaan hyllyyn kun se ilmestyi nettiin. Ja Friikkihän on suomalaisen räpin pioneeri! Itse asiassa duunataan Pasilan Valinnan kanssa biisiin liittyen spessuversio tästä niiden hittituotteeksi nousseesta Aarnio-paidasta.

Singlen on tuottanut Recluse Crew:n BennyBen. Miten päädyitte tekemään yhteistyötä? Onko teillä aiempaa historiaa takana?

Tunnen Bennyn jo Kivat Pojat -ajoilta 2000-luvun alusta. Nuoresta hiphop-jampasta on kasvanut yks maailman kovimmista boombap-tuottajista. Benny teki tän biitin itse asiassa alun perin Snaijaa-kappaleen remixiksi – oisko ollu jo vuonna 2014 tai sitten 2015. Diggasin biittiä niin paljon, että must se olis mennyt hukkaan pelkkänä remixinä ja halusin skrivaa siihen kokonaan uuden biisin. Joskus hyvää kannattaa odottaa useampi vuosi. Äänitettiin biisiin vielä Miihkali Jaatisen skulaama banjo ja kitara, jotka enteilee tulevia Huolestuneet Kansalaiset -julkaisuja.

Uskotko että Aarnion keissi on ainoastaan jäävuoren huippu? Tosiaan myös muita korkeita poliisijohtajia on viime aikoina epäilty virkarikoksista ja jopa valtakunnansyyttäjä on laitetty hyllylle virkarikostutkinnan takia. Mistä tällainen mielestäsi kertoo?

Norjassa oli hiljattain vastaava tapaus, jossa paikallinen huumepoliisi sai 21 vuotta vankeutta. Ysärin lopussa kokonaiset seitsemänkymmentä Los Angelesin Rampartsin jengiyksikön poliisia tuomittiin vastaavista rikoksista. Mieti! Näitä on tapahtunut maailmansivu ja näyttäisi, että globaali huumesota aiheuttaa tällaisia olosuhteita. Luottamus poliisiin on niin järkähtämätön, että kulisseissa voi tapahtua mitä vaan. Uskon, että tässä on kysymys jo pidempään käytössä olleesta mallista, jolla voidaan saada tietoja alamaailmasta käymällä kauppaa huumerikollisten kanssa eri tavoilla. Olisi outoa elleivät Aarnion esimiehet olisi tosiaan olleet tästä jo aiemmin tietoisia.

Olet aina puskenut levysi mahdollisuuksien mukaan ulos myös vinyylinä. Onko tästä tuoreesta singlestä tiedossa vinyylipainosta?

Tehdään biisistä Royal Mint Recordsin kanssa seiska. Australialaisen Cam Allenin firman kans on duunattu yhteistyötä aina kun mahdollista. Cam on hullu professori, joka pulppuaa ideoita. Äijä pääsi muuten uuteen Guinnesin ennätystenkirjaan maailman ensimmäisestä soivasta palapelistä. Silmät auki! Rajattu painos on saatavilla heti tänään (kannattaa siis tarkkailla labelin nettisaittia, toim. huom.).

Miltä syksysi näyttää muilta osin? Uusi kirjasi on tulossa jo ihan lähiaikoina, mutta miten on kokopitkän albumin laita? Onko keikkoja tiedossa?

LIKE julkaisee mun buukin Viides Maamme-kirja – Ajatuksia suomalaisuudesta lokakuun alussa. Sit jatkan äänityksiä Huolestuneiden kanssa ja purkitan koko ajan lisää soolokamaa. Keikkoi on tasaseen tahtiin. Seuratkaa Instagramissa ja Facebookissa!