Veljeni vartija esittelee Tiihosen veljekset, mutta ketkä muut veljeskaksikot ovat antaneet oman panoksensa suomalaiselle hiphop-kulttuurille?

Näillä veljeksillä hiphop taitaa olla geeneissä.

Suomen suosituimman artistin Cheekin uran päätöspisteeksi suunnitellun kolmiosaisen saagan viimeinen osa on nyt ulkona. Veljeni vartija -elokuvan keskiössä on Jare Tiihosen ohella myös tämän kaksosveli Jere Tiihonen, joka valitsee samoista lähtökohdista huolimatta itselleen erilaisen polun.

Molemmat veljeksistä olivat kuitenkin innostuneita hiphop-kulttuurista nuoruusvuosinaan Lahdessa. Veljeskaksikko ei ole ollut mikään totaalisen erikoislaatuinen poikkeus, sillä usein eri ihmisiltä kuulee, miten he ovat innostuneet nimenomaan veljensä kautta hiphopista. Osa on lisäksi breikannut, maalannut tai tehnyt musiikkia yhdessä.

FUM.FI päätti Veljeni vartija -leffan inspiroimana hieman kartoittaa, millaisia veljeskaksikoita suomalaista hiphop-kulttuuria on tähän asti ollut tekemässä. Ota hyvä asento, sillä lista on todennäköisesti pidempi kuin luulet – eikä tässä taatusti ole edes kaikki!

Muteniaanikot eli Ezkimo ja Juan Muteniac. Kuva: Tuomo Lampinen

Ezkimo (a.k.a. Agentti Sumo) ja Juan Muteniac

Yksi suomalaisen hiphopin tunnetuimmista veljeskaksikoista on Da Muteniacs eli Muteniaanikot. Edesmenneen Ezkimon ja tämän tuottaja-pikkuveljen Juan Muteniacin muodostama kokoonpano ehti tehdä yhden pitkäsoiton, joka päätettiin julkaista markkinointisyistä Ezkimo-nimen alla. Vuonna 2010 oman tuottajalevynsä Koko Suomi julkaissut Juan Muteniac tekee edelleen aktiivisesti biittejä.

Ale ja Seba

Yhden varhaisimmista veljeskaksikoista suomalaisella hiphop-kentällä muodostavat Alex Gyllenbögel ja Sebastian Kahakorpi. Kaksikko oli mukana perustamassa Suomen ensimmäisiin bboy-ryhmiin kuulunutta Electro Dynamicsia. Edelleen breikkiskenessä aktiivinen Alex istuu Suomen Bboy-liiton hallituksessa ja on yksi sen perustajista.

Basse ja Micke

Syndicate-vaateliikkeet olivat takavuosina keskeisiä kohtaamispaikkoja Helsingin ja Lahden hiphop-porukoille. Liikkeiden takana olivat Basse ja nyt jo edesmennyt Micke, jotka perustivat ensimmäisen Syndicaten kauppakeskus Kluuviin vuonna 1993. Paikan päällä myytiin vaatteiden ohella muun muassa levyjä, kannuja ja lehtiä. Esimerkiksi Cheek ja Brädi ovat alun perin tutustuneet toisiinsa Lahden Syndicatessa, mikä tuodaan esiin Suomen suosituimman artistin Musta lammas -kirjassakin. Syndicate sai propsit Cheekiltä myös tämän Kuka sä oot -albumin lyriikoissa. Veljeni vartija -leffaan liikettä ei kuitenkaan päätetty lähteä rekonstruoimaan.

Bentality ja M.Y Cappin

Suomalais-amerikkalaiset veljekset Bentality ja M.Y Cappin ovat vaikuttaneet jo jonkin aikaa underground-piireissä. Viime aikoina Bentality on julkaissut aktiivisesti uusia videoita, kun taas pikkuveli M.Y Cappin on kunnostautunut atlantalaisesta trapista vaikutteita ottaneena tuottajana. Veljesten yhteistyötä on kuultu Bentalityn muutaman vuoden takaisella EP:llä.

Chris ja Akrong

Ghanasta Suomeen muuttaneet kaksosveljekset Chris ja Akrong muodostavat rap-duon nimeltä Tripple 2. Kokoonpano on päässyt lämmittelemään muun muassa Wu-Tang Clania ja Lil Jonia näiden Suomen-keikoilla. Lisäksi kaksikon musiikkia on kuultu esimerkiksi vuonna 2014 ensi-iltansa saaneen Korso-elokuvan soundtrackilla.

Jay Who? ja Ideaali.

Ideaali ja Jay Who?

Lahtelaiset veljekset Ideaali ja Jay Who? tekivät ensin kumpikin omaa soolomateriaalia, ennen kuin he päättivät yhdistää osaamisensa vuonna 2008. Etenkin Ideaali tunnettiin hiphop-piireissä myös sooloartistina ja hänellä oli jopa keskusteluja levydiilistä Rähinä Recordsin alamerkin Alarm Entertainmentin kanssa. Lisäksi Ideaali kuului LP-Records -posseen, jolla oli keskeinen osa Summer Up -festareiden perustamisessa. Nyt molemmat veljekset edustavat kotikaupunkiaan Lahti United -kollektiivissa.

DJ Komet ja Tommi Rautanen

Tommi Rautanen ja pikkuveli Teemu Rautanen eli DJ Komet olivat keskeisiä hahmoja Lahden hiphop-skenessä vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 1999 Tommi perusti Sasha Pusan kanssa hiphop-kollektiivi 5th Elementin, joka järjesti hiphop-bileitä. Komet oli yhteisön toiminnassa mukana niin DJ:n ominaisuudessa kuin muissakin tapahtumiin liittyvissä järjestelyissä. Kometin meriitteihin kuuluu myös keikkailu Rhyme Collectiven, Cheekin, Herrasmiesliigan ja Brädin kanssa.

Gracias ja Deezydavid

PME Recordsin suojista löytyy taas pitkästä aikaa veljekset, sillä suomen kieleen vaihtanut Gracias on saanut tallikaverikseen oman alaikäisen pikkuveljensä Deezydavidin. Nyt jo muutaman vuoden ajan tuloaan tehnyttä Deezydavidia on kuultu tämän omien träkkien lisäksi muun muassa JVG:n ja Cledoksen raidoilla. Saa nähdä, kumpi ehtii ensin julkaista kokonaisen suomenkielisen albumin.

Hookback ja Bee Hype

Forssalaiset veljekset Bee Hype ja Hookback muodostivat jo kauan ennen vuosituhannen taitteen hiphop-buumia underground-ryhmän nimeltä Mimbreno. Ensimmäisen kasettinsa vuonna 1994 julkaissut duo oli mukana esimerkiksi Open Recordsin Finnish Hip-Hop Compilation Vol. 1 -levyllä. Auto-onnettomuuden seurauksena pyörätuoliin joutunut Hookback julkaisi itsekin 2000-luvun alussa muutaman suomihiphop-kokoelman, jotka jäivät kuitenkin pienten piirien tietoon.

Hossni ja Moe

Marokkolaiset Boudalin veljekset Hossni ja Moe vaikuttivat pitkään pääkaupungin hiphop-piireissä 1990- ja 2000-luvulla. Kaksikko järjesti DJ B-Funkin kanssa Helsingin varhaisia räppiklubeja, joista keskeisimpiä olivat Fat Maman hiphopbileet. Moe toimi myös levy-yhtiöiden kykyjenetsijänä vuosituhannen taitteessa. Palefacenkin kanssa työskennellyt Hossni muistetaan todennäköisesti parhaiten Cool Sheiks– ja Fat Beat Sound System -kokoonpanoista sekä cameostaan Bomfunk MC’sin Freestyler-videossa.

Lobo ja K.V.N. Kuva: Maija Vihermaa

K.V.N ja Lobo

Veljesten muodostama tuottajakaksikko K.V.N & Lobo on takonut biittejä yli kymmenen vuoden ajan. Aivovuodon yhdessä Jodarokin kanssa perustaneet veljekset ovat tulleet tunnetuiksi myös SMC Lähiörottien tuottajina. Fjuu Recordsillekin aikoinaan levyttänyt duo muistetaan yhtä lailla Gasellien tärkeänä yhteistyökumppanina.

Jani Salonen ja Juuso ”Noizy-1” Salonen

Salosen veljekset olivat osa vuonna 1997 perustettua jyväskyläläistä MidPoint Rockers -breikkijengiä, joka edusti lajin uutta aaltoa pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Samassa ryhmässä oli mukana myös bboy Focus, josta muodostui ajan mittaan yksi maailman parhaimmista breikkareista. Lisäksi molemmat veljeksistä kuuluivat Suomen kovatasoisimman bboy-ryhmän Flow Mo Crew:n aloituskokoonpanoon.

Sakke Aalto ja DJ Mike Lawry

Huipputuottaja Sakke Aalto on takonut useita hittejä kotimaisille urbaanin musiikin kärkiartisteille sekä perustanut oman labelinsa SAHH:n. Yhtä lailla isoveli DJ Mike Lawry on ollut aktiivinen hiphop-piireissä ohjaamalla musiikkivideoita DJ-työskentelyn ohella. Trill Median perustaja on tehnyt videoita muun muassa Elastiselle ja Brandonille, joista kumpikin on työskennellyt myös Saken kanssa.

OG Ikonen ja Young Ikonen

3rd Rail Musicille kiinnitetty OG Ikonen on tehnyt yhteistyötä useiden kollegoidensa kanssa, joista yksi on hänen oma pikkuveljensä Young Ikonen. Kaksikolla oli takavuosina yhteinen englanninkielinen ryhmä NST Fellowny, jossa oli mukana myös Lackadaysical. Tuolloin OG Ikonen ja Young Ikonen tunnettiin nimillä Snoby ja Yoka.

Seyed Ali ja Seyed Sami

Seyed Ali tunnetaan yhtenä Suomi Lyriikkaa Tuotannon jäsenistä, joita kuultiin ensimmäisen kerran mikissä suomeksi jo 1990-luvun puolella. Sittemmin Lontooseen muuttanut artisti on julkaissut oman EP:nsä lisäksi yhteislevyt Lauri Locon, Antimeinin ja Moden kanssa. Veljeskaksikon toinen osapuoli Seyed Sami taas on keskeinen hahmo levy-yhtiö 3rd Rail Musicin toiminnassa. Kaksikon yhteistyötä on kuultu esimerkiksi Alin ja Moden Likapyykkiä-albumilla.

Näkökulma eli Simo ”Ola” Kauhanen ja Tuomas Kauhanen. Kuva: Robert Lindström

Tuomas Kauhanen ja Ola

Porvoosta lähtöisin olevat veljekset Tuomas Kauhanen ja Ola muodostavat yhdessä Näkökulman, joka teki viime vuonna pienimuotoisen comebackin. Molemmat kuuluivat aikoinaan Area 04 Fam -posseen, jossa oli mukana Tuomaksen tuottajana edelleen jatkava MGI. Fun fact: Näkökulman jäsenet ovat Elastisen pikkuserkkuja.

TK ja Janne K

Tuomas Kilpeläinen on todennäköisesti jäänyt parhaiten räppidiggareiden mieleen Tuomo & TK -kaksikon toisena osapuolena ja Elastisen Anna soida -hitin tuottajana. TK:n veljellä Janne K:lla on myös biittien tekeminen hallussa, sillä HKI Crates -tuottajakollektiivin jäsen on tehnyt taustoja esimerkiksi Sini Sabotagelle ja Junolle.

Trama ja Raster

Raster oli aikoinaan Sharkin ohella yksi tunnetuimmista vanhan koulukunnan peinttaajista Suomessa. Rasterin muutettua Floridaan tämän veli Trama on ollut paljon esillä ja voittanut muun muassa viimeisimmän Graffiti SM:n. Kotimaisten graffitinimien ehdottomaan kärkikastiin kuuluva Trama on myös toinen helsinkiläisen Make Your Mark Garage / Galleryn perustajista.

VilleGalle ja Mäk Gälis

Huippusuositun JVG:n toisen osapuolen VilleGallen pikkuveli on Mäk Gälis, joka oli yksi PME Recordsin ensimmäisistä artistikiinnityksistä. Laura Frimanin toimittaman Etenee – JVG:n tarina -kirjan perusteella kaksikko ajautuu helposti riitoihin, mikä johti myös yhteisen keikkailun lopettamiseen vuonna 2013. Sittemmin Mäk Gälis on jättänyt PME:n leirin ja siirtynyt Sakke Aallon SAHH-labelille.

Ässä ja T-Murha

Olarin ostarin kaartiin kuuluu yksi veljeskaksikko, sillä Ässä ja T-Murha ovat veljeksiä. Suomi Lyriikkaa Tuotanto ei ole enää pitkään aikaan julkaissut mitään, mutta Ässä on aktiivinen ainakin somessa. Kulttihahmo nähtiin myös MC Taakibörstan ja muun Olari-edustuksen kanssa Tavastialla joulukuussa.