Uutuusklubi nostaa esiin naispuolisia rap-artisteja Suomesta ja muualta Pohjoismaista

Gnučči on kasvanut Ruotsin Vesteråsissa.
Esteban Wautier

Ensimmäinen Matriarkaatti-klubi järjestetään lokakuussa.

Uusi Matriarkaatti-klubi alkaa nostaa esiin sekä nousevia että tunnettuja naispuolisia rap-artisteja Suomesta ja muista Pohjoismaista. Klubin ideana on tuoda tasapainoa miesten dominoimalle musiikkikentälle sekä juhlistaa naisen valtaa ja näkökulmaa yhteiskunnassa.

Matriarkaatti-klubin avajaisia vietetään lauantaina 6. lokakuuta Helsingin Korjaamon Kulmasalissa. Ensimmäisissä bileissä nähdään ulkomaisena nimeä länsinaapurin Ana Rab eli GNUČČI, joka muutti Ruotsiin viisivuotiaana paettuaan sotaa entisestä kotimaastaan Jugoslaviasta. Naiseutensa ylpeästi esiin tuova artisti nojaa omassa musiikissaan enemmän marginaaliseen klubimusiikkiin kuin perinteiseen hiphop-tuotantoon.

Luonnollisesti paikallista edustusta ei ole unohdettu. Kotimaisista nimistä lavalle nousevat syksyllä toisen EP:nsä julkaiseva Adikia sekä Mimmit räppää -tapahtumistakin tuttu rap-duo Pimeä Hedelmä.

Uutuusklubin takana ovat Korjaamo, Matriarkaatti-podcastin tekijät Adikia ja Mon-Sala sekä Laura Jantunen. Tapahtumaa tukee Pohjoismaisen Kulttuurirahaston Puls-apuraha, jolla kehitetään pohjoismaista kulttuuriyhteistyötä artistien ja eri maiden kulttuuritoimijoiden kesken.

– Matriarkaatti-podcastissa ollaan paljon mietitty, miksi naiset ei pääse rap-kentällä nousemaan samalla tavalla kun miesartistit. Yksi iso syy on, ettei naisräppäreitä nosteta samalla tavalla kuin jäbiä. Sen takia halutaan omalla esimerkillämme tuoda esiin muita naisia niin podcastin kuin klubi-illan muodossa, Adikia kommentoi.

Ennakkoliput tapahtumaan myy Tiketti. Tapahtuma löytyy Facebookista täältä.