Uransa diipeimmän kappaleen kirjoittanut Brädi ei aio seurata Ruudolfin ja Karri Koiran jalanjälkiä

FemboArt / Toni Hemmilä

Brädi laulaa uutuuskappaleellaan dueton Irinan kanssa.

Rakkaus on maailmankaikkeuden suurin voima ja varmasti suurin inspiraation lähde musiikin historiassa. Tämän ajatuksen jakaa myös Brädi, joka kuvailee uutta Joutsenet -singleään oikeaksi syyskesän itkettäjäksi.

Suomen luonnon inspiroimassa rakkauslaulussa on Brädin mukaan hänen uransa henkilökohtaisimmat sanoitukset. Hän tunnustautuukin pesunkestäväksi romantikoksi.

– Arjen pienet huomionosoitukset ovat tärkeitä, ei aina tarvitse olla loistohotelleja ja shampanjaa. Musiikin puolella mulle ei ole ikinä ollut outoa tehdä rakkauslauluja, tai lauluja naisille, mutta tämä Joutsenet on kyllä riipaisevin tekstini koko uralla. Sydän auki mennään, Brädi toteaa.

Lahtelaisen hiphopin kummisetä kertoo tekstien vaatineen tulkitsijaa isolla T:llä, joten sopivan yhteistyökumppanin löytäminen vaati hieman pohdintaa. Lopulta mies äkkäsi, että naapurikaupungista Heinolasta löytyy täsmälleen oikea laulaja mukaan kappaleelle.

– Ensiksikin, Irina on ihan mieletön laulaja, ja venyy todella moneen. Toiseksi, hän on mahtava tyyppi, todella lämminhenkinen sähikäinen, joka touhuaa juttuaan suurella palolla. Tää oli ihan match made in heaven. Kaiken lisäksi oli mahtava juttu, että Irina oli lähes liikuttuneen onnellinen siitä, että pääsi tämän tulkitsemaan. Voittotilanne, molemmille.

Kappale tuo esiin myös uuden puolen Brädistä, sillä rap-osuuksiensa ohella lahtelainen uranuurtaja laulaa dueton Irinan kanssa. Vanha koirakin voi siis oppia uusia temppuja?

– Mä meinaan tehdä musiikkia vielä kauan, ja lisä-aseita repertuaariin tarvitsee koko ajan lisää, jotta voi tehdä monipuolisempaa kamaa. Laulutaito, tai jo se, että uskaltaa ylipäätään laulaa, on mulla koko ajan työn alla. Haaveilen myös kitaransoittotaidosta, mutta se on vielä kaukainen haave. Kaikki lisäpalaset musiikintekoon ovat plussaa. Joutsenissa oli ensiarvoisen tärkeää saada multa myös melodisempaa vokalisointia Irinan kanssa, jotta saatiin parempaa yhdessätekemisen ja duetoinnin fiilistä. Mielestäni onnistuin tuomaan sen tarvittavan mausteen ja jäi hyvä mieli uskaltaa myös jatkossa, jos siltä tuntuu.

Muista kotimaisen hiphop-kentän tekijöistä esimerkiksi Karri Koira ja Ruudolf ovat viime vuosina jättäneet rap-tekstien rustaamisen vähemmälle ja keskittyneet laulamiseen. Brädiltä ei siitä huolimatta kannata ihan heti odottaa puhdasoppista r’n’b-materiaalia.

– Vaikka mä kuinka tekisin herkkiä balladeja, niin silti mun sisälläni elää 90-luvun kilpailuhenkisen räpin kasvattama jannu. Kyllä mä aina tuun haluamaan räpätä. Ja niin, jos mä tekisin lauletun levyn, niin ei se r’n’b:tä olisi, vaan ennemminkin rockia, tai rockahtavaa kantria, hehe!