Uniikki taide kääntää päät kaduilla – haastattelussa lenkkareiden kustomointiin erikoistuneen Q Custom Kicksin Jani Kuusela

Espoolaisen kenkätaiteilijan mukaan ainoastaan mielikuvitus asettaa rajat lenkkareiden kustomoinnissa.

Espoolainen Jani Kuusela on tullut tunnetuksi suomalaisessa sneakerskenessä Q Custom Kicks -nimen alla tekemistään töistä. Kuten nimestäkin voi päätellä, on itseoppineen artistin taiteessa kyse lenkkareiden kustomoinnista.

Mutta millaista popojen omin käsin maalaaminen on ja millainen lenkkariaddikti sitä tehdäkseen pitää olla? FUM.FI päätti ottaa kundin kuulusteluun aiheen tiimoilta.

Minkälainen sneakerhead olet? Löytyykö kotoasi isokin kokoelma lenkkareita?

Lenkkarit on suuri intohimo, mutta kovinkaan isoa kokoelmaa en ole kerännyt. Ehkä noin 20 paria löytyy kaapista. Tykkään käyttää kenkiä, joten harvemmin ne jäävät kaappiin pölyttymään. Niken Air Max 1 ”Honeycomb” ja Jordanin Air Jordan 1 ”New Love” menevät kyllä harvemmin jalkaan. Jostain syystä varjelen niitä erityisesti, jotain tunnejuttuja varmaan. Lisäksi kun kenkiä käyttää, niin valitettavasti välillä joistakin vanhemmista ja kuluneista pitää luopua että saa uusille tilaa.

Suositko itse jotain tiettyä lenkkaribrändiä tai mallia? Onko mitään all time -suosikkeja?

Lenkkarihuuma iski itseeni joskus 90-luvun puolivälissä yläasteella. Ekat lenkkarit olivatkin silloin äidiltä ”lainatut” Niken Air Maxit ja siitä lähtien lähinnä Niket ja Jordanit ovat olleet se juttu. Mutta nyt kun ikää on jo vähän kertynyt, niin olen huomannut että mukavuus on aika isossa roolissa. Adidaksen Ultraboostit ovat kyllä yhdet ehdottomista suosikeista jos puhutaan mukavuudesta. Air Force 1 Low on myös yksi malli mikä on pysynyt tiiviisti mukana. Ja pitäähän sitä vähintään yhdet valkoiset Air Force 1 -lenkkarit löytyä kaapista.

Ehkä mun all time -suosikit on vasta tulossa, jos tänä vuonna julkaistaan Air Jordan 4 Bredit. Luultavasti serverit sulaa, mutta jos lenkkarijumalat ovat läsnä ja tähdet oikeassa asennossa, niin olen vielä onnellinen Bredien omistaja.

Mistä innostuksesi lenkkareiden kustomointiin sai alkunsa ja miten kauan olet nyt maalannut niitä?

Vuosi taisi olla 2010 kun sattumalta eksyin netissä jenkkiläisen King of Sneakersin sivuille. Siellä törmäsin The Simpsons -teemalla maalattuihin kenkiin, ja oikeastaan siitä kaikki lähti liikkeelle. Samalta sivulta sai tilattua sopivaa maalia ja netistä etsin niin paljon tietoa kenkien maalaamisesta kuin mahdollista. Silloin tietoa oli todella paljon vähemmän kuin nyt, ja nytkin netistä löytyy paljon myös väärää tietoa. Opettelin itsenäisesti käyttämään kynäruiskua ihan tätä varten ja se onkin tuonut ihan uusia ulottuvuuksia toteutusten suhteen. Nyt tulee siis seitsemän vuotta täyteen enemmän tai vähemmän kenkien parissa maalailua.

Alussa tuhosin vain omia kenkiäni enkä edes kuvitellut että voisin maalata jollekin muulle. Yrityksen ja erehdyksen kautta sitä oppi miten maalin saa pysymään parhaiten kengässä kiinni niin, että se kestää myös kulutusta. Aika monet kenkäparit tuli tuhottua… Ihan ensimmäisen ”asiakastyön” tein kaverilleni Joakimille vuonna 2013. Muistaakseni laskin että tuntipalkkani sille työlle oli joku ruhtinaalliset kolme euroa tunnilta, eli aikaa meni!

Miten monta paria olet tähän mennessä maalannut tilauksesta? Onko kustomoiduille lenkkareille paljon kysyntää?

Ehkä noin 60-70 paria on tullut tähän mennessä maalattua. Kyselyjä tulee paljon somessa ja sähköpostitse, mutta yleensä hinta tulee monelle esteeksi. Yhden kenkäparin työstämiseen pohjatöistä viimeistelyaineeseen voi kestää 5-15 tuntia projektista riippuen, joten hinta ja työn määrä ei joka kerta kohtaa toisiaan. Yleensä kyselijät eivät tiedä miten paljon aikaa ja eri työvaiheita kenkien maalaamisessa on, mutta lopputulos on kyllä yleensä sitten sen arvoista. Monilta olen myös kuullut, että ehdottomasti haluaisivat customit, mutteivät tiedä yhtään mitä haluaisivat maalattavan. Silti kannattaa laittaa rohkeasti viestiä, niin voidaan miettiä yhdessä jokin siisti toteutus.

Mitä aiheita olet maalannut? Oletko saanut pyyntöjä mistään todella erikoisista aiheista?

Aiheita on kyllä ollut todella monta, mutta ehkä suosituin tässä lätkähullussa maassa on hokikengät. Oikeastaan mitään todella erikoista ei ole vielä tullut vastaan. Ehkä jopa toivonkin, että joku tulisi pyytämään jotain todella erikoista. Kaikkea saa aina kysyä ja taitojen puitteissa toteutan ne toivotulla designilla.

Mikä on yleisin lenkkarimalli mitä halutaan kustomoida?

Aika pitkälti se on ollut Niken Air Force 1. Ehkä myös siksi, että mun sivuilla on aika monta siihen malliin maalattua kenkää. Adidaksen Stan Smith oli myös aika suosittu malli aiemmin, mutta toki maalaan muitakin kenkämalleja merkistä riippumatta.

Onko mitään rajoitteita tai reunaehtoja sen suhteen mitä lenkkareita pystyt kustomoimaan?

Periaatteessa kaikkea pystyy maalaamaan. Ennen en maalannut muita kuin nahka- tai kangaskenkiä, mutta nykyään onnistuu muovin sekä mokka-, patentti- ja keinonahan maalaus. Nämä viimeksi mainitut materiaalit ovat kyllä sitten herkimpiä kulutukselle, joten niitä pitää käyttää hieman varovaisemmin. Kumia ei voi maalata ja tämä tarkoittaa lähinnä kenkien pohjia.

Miten homma käytännössä toimii jos esimerkiksi joku lukija haluaa kustomoida lenkkarinsa?

Ihan ensin kannattaa miettiä tarkkaan mitä haluaa kenkiinsä maalattavan. Tämän jälkeen kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa ideasta sekä toiveesta mihin kenkään haluaisi toteutuksen ja millä tavalla. Pelkkä ideakin riittää, sillä voimme sitten yhdessä miettiä parasta toteutustapaa. Jos mahdollista, niin teen Photoshopilla luonnoksen toteutuksesta. Aina se ei kuitenkaan onnistu, mutta tämäkin riippuu ihan projektista.

Kun toteutus ja kenkämalli ovat selvillä, niin asiakkaan pitää itse hankkia kengät ja toimittaa ne minulle. Tällä ehkäistään se, että tulee väärää kokoa, mallia jne. Kun kengät ovat minulla, niin katsotaan jonotilanne ja annan arvion valmistumisesta. Tämän jälkeen vain odottelet että lähetän kuvaa valmiista kengistä.

Mikä on mielestäsi tähän mennessä onnistunein maalaamasi lenkkaripari?

Pakko sanoa että viimeisin Sonic vs Mega Man! Pääsin haastamaan itseäni ja tekemään jotain mitä en ole ennen tehnyt. Lopputulos onnistui enemmän kuin hyvin. Muutenkin pyrin aina parantamaan ja tekemään hienompaa jälkeä joka kerta. Jokainen uusi pari on aina vähän itsensä kehittämistä ja uuden oppimista – varsinkin silloin, kun pääsee toteuttamaan sitä omaa visiota. Kannattaa siis antaa vapaat kädet toteutukselle niin saa jotain spesiaalia. Myös niin sanotut ”freestyle customit”, joissa asiakas antaa pienet rajat teemasta ja värit toteutukselle, ovat mahdollisia. Tällöin saa juuri sitä taiteilijan näkemystä. Sonic vs Mega Man on juurikin yksi täysin omista toteutuksistani. Hinta tälle toteutustavalle on luonnollisesti alhaisempi.

Mitä mieltä olet suomalaisesta sneakerkulttuurista tällä hetkellä?

Mielestäni mennään todella hyvään suuntaan! Nykyään some on aika vahvana sneakerskenessä. Pystytään verkostoitumaan helpommin, jakamaan kokemuksia eri kengistä, myymään ja ostamaan toisilta sekä vinkkaamaan vaikka hyvistä lenkkarimyyntipaikoista. Syksyllä järjestetään tietääkseni Suomen ensimmäinen lenkkareihin keskittyvä tapahtumakin (SneakerBash, toim. huom.).

Mielestäni myös customkengät alkavat sopia enemmän suomalaiseen katukuvaan, sillä nykyään uskalletaan käyttää vähän värikkäämpiä ja erikoisempia kenkiä kuin ennen. Toivoisin että kotimaisilta kaupoilta löytyisi vielä harvinaisempiakin julkaisuja, mutta ymmärtääkseni tämä ei ole kiinni kaupoista vaan siitä, ettei isojen merkkien käsityksen mukaan Suomessa ole kunnon markkinoita. Ilmeisesti tästä johtuen esimerkiksi Jordan ei tuo Suomeen harvinaisempia julkaisuja, poikkeuksena Ballzyn liike Espoossa. Suomessa ollaan vielä vähän jäljessä jos verrataan muihin maihin, mutta suunta on kuitenkin skenessä hyvä!

Linkit:

Q Custom Kicks -nettisaitti
Q Custom Kicks Facebookissa
Q Custom Kicks Instagramissa