Tyttö sinä olet meritähti -hitin uudenkarhea hengenheimolainen on aikuisfunkkia parisuhteen ongelmatilanteisiin

Jussi Pernaa

Yön Polte on palannut!

Stigin, Setä Tamun ja Kuningas Pähkinän muodostama Yön Polte -trio on tullut tunnetuksi siitä, ettei se julkaise turhan usein uutta materiaalia. Noin kuuden vuoden aikana ensiluokkaisesti yhteen pelaavalta kolmikolta on ilmestynyt ainoastaan muutamia kappaleita, joista isoimmaksi hitiksi on noussut Tyttö sinä olet meritähti.

Nyt ryhmä on kuitenkin julkaissut suhteellisen nopeasti edellisen singlensä jälkeen uuden kappaleen Aikamoinen munapää, joka käsittelee aina yhtä monimutkaisia parisuhdesotkuja. Munapäitä ovat luonnollisesti miehet, joiden epämääräisiä selostuksia Stig, Setä Tamu ja Kuningas Pähkinä yrittävät jäsennellä selkeämpään muotoon.

– Biisi oli alun perin Stigin funkkijammailudemo (Stighän on erinomainen kitaristi), johon sitten lähdettiin Kunkun kanssa hahmottelemaan lisäidiksiä ja meidän näkemyksiä. Biisin sisällöllinen idis oli myös Stigin toimesta jo hieman hahmoteltu, joten meidän oli todella helppo lähteä kehittelemään juttua eteenpäin, Setä Tamu kertoo.

Sisällössä käsitellään asioita, joiden kanssa kaikki parisuhteessa olevat tai olleet ovat joskus joutuneet painimaan. Aikamoisen munapään onkin tarkoitus toimia kappaleena, jonka kautta omaa välittämistä ja toisen ymmärtämisen yrittämistä on mahdollista ilmaista.

– Kuten Stig biisistä totesi, aina ei tarvita viisaita sanoja, vaan riittää kun kuuntelee toista. Ja se kahdenkybän viinipullokin voi auttaa joskus. Kannattaa myöntää rehellisesti, että on itse asiassa aikamoinen munapää välillä, vaasalaisartisti jatkaa.

Ensisijaisesti muiden artistien taustalla vaikuttavan Setä Tamun mielestä Yön Poltteen tuottajana on aina yhtä hienoa työskennellä. Syy siihen on se, että kolmikon musiikilla ei hänen mukaansa ole oikeastaan minkäänlaisia rajoja.

– Yön Polte voi periaatteessa tehdä millaista musaa tahansa. Ei sinänsä olla kiinni missään trendeissä, eikä tarvitse miettiä miten voitaisiin olla musiikillisesti cooliuden aallonharjalla. Tällä kertaa syntyi tällaista aikuisfunkkia, mutta tylsän analyyttisestihan voisi sanoa, että Aikamoinen munapää on Tyttö sinä olet meritähti -biisin hengenheimolainen. Rytmisesti ja grooveltaan mennään aika samoissa sfääreissä. Message on ehkä ”aavistuksen” selkeämpi tosin kuin Meritähdessä, Setä Tamu päättää.