Twenty One Pilotsin kaksikko täytti Jäähallin lavan vakuuttavasti

Yhdysvaltalainen Twenty One Pilots esiintyi eilen ensimmäistä kertaa Helsingissä. Energistä duoa oli vastaanottamassa jäähallillinen kirkuvia teinejä.

Kuvat: Sami Rehmonen

Muutama sata nuorta oli kuulemma jonottanut Jäähallin edessä aamukahdesta saakka yhdysvaltalaisen Twenty One Pilotsin eiliselle keikalle. En ollut hoksannutkaan, että kyseinen duo on niin suosittu, mutta jäähallillinen teinejä tuntui osaavan sen kappaleet alusta loppuun ulkoa.

Twenty One Pilotsin muodostavat laulaja-pianisti Tyler Joseph ja rumpali Josh Dun. Kahdeksi mieheksi he täyttivät suuren lavan hyvin, vaikka projisointeja suurempaa rekvisiittaa ei oikeastaan ollut. Vaihtelua esiintymiseen haettiin lähinnä vaihtuvilla ski maskeilla. Vaihtoi kaksikko tosin kertaalleen myös lavaa yleisön keskelle, mistä taaemmas permannolla jääneet olivat varmasti ikionnellisia. Innokkaasta yleisöstä päätellen tämä riitti, vaikka itse olisin kyllä kaivannut vähän enemmän variaatiota. Ehkä olisin tosin kaivannut sitä showta enemmän itse musiikkiin, sillä kappaleet onnistuivat kuulostamaan keskenään turhan samanlaisilta.

Twenty One Pilots maistui yleisölle

Twenty One Pilots yhdistelee musiikissaan rap-tyylistä vokalisointia, poppia, näyttävää rumpalointia ja muun muassa reggaeta. Koska jäseniä on vain kaksi, ja heistä toinen kiinni rummuissa, on koreografian rakentaminen ja vuorovaikutuksen luominen lavalla varmasti hankalaa. Twenty One Pilotsilla tilannetta oli paikattu nostamalla rumpu korokkeelle – ja välillä jopa yleisön keskelle käsimeren päälle – ja kohdistamalla siihen näyttävä valoshow. Valoihin oli muutenkin panostettu, mistä kaksikko ilmeisesti on tunnetukin.

Myönnettäköön, että itse olen enemmän klubitapahtumien ja musiikkiin luottavien keikkojen ystävä, mutta jotenkin Twenty One Pilotsin show tuntui ohuelta. Kappaleet eivät ole minulle yhtä tuttuja kuin suurimmalle osalle yleisöstä, ja oli välillä vaikea erottaa mihin yksi loppui ja mistä toinen alkoi. Vokaalit muuttuivat toisinaan puuroksi, mutta yrityksen puutteesta solistia ei ainakaan voi syyttää: hän jopa juoksi yleisön käsien päällä ihmisilmapallon sisällä. Pallossa killuttelun lisäksi Joseph vaihteli soitinta pianon, ukulelen ja basson välillä, joista tosin ainakin viimeinen taisi olla mukana lähinnä shown vuoksi.

Itselleni keikan huippukohdaksi nousi reggaesoundinen Lane-Boy, jolla nähtiin myös sen musiikkivideolta tutut kaasunaamaritanssijat. Sitä oli selvästi odottanut muukin yleisö, joka meni kiltisti käskystä kyykkyyn ja otti onnesta kiljuen vastaan päälleen suihkutettavan savun.

Kaasunaamariheebot palasivat lavalle vielä keikan loppupuolella esittäen rumpali-Dunin ja parin epäilemättä riemusta kiljuvan järjestysmiehen kanssa hauskan rumpukoreagrafian.

Kaiken kaikkiaan Twenty One Pilotsin keikka oli hyvä, muttei varmaankaan pitkäksi aikaa mieleenjäävä kokemus. Duo hoiti keikan taitavasti ja vaikutti varsinkin loppua kohden olevan itsekin fiiliksissä. Pääasia varmasti toteutui, eli paikalla olleet fanit saivat mitä toivoivatkin.