Tommishockin Ydintalvi on synkänkaunis puhdistusoperaatio

Tänään julkaistussa Ydintalvi-biisissä liikutaan luopumisen ja uudelleenrakentamisen teemoissa - miltä tuntuu, kun muut muuttuvat tai kun muuttuu itse.

Kuva: Mikko Pylkkö

Tommishock on tarkka siitä, ettei rupea selittämään kappaleitaan auki, koska haluaa jättää kuulijalle tilaa kokea ne itse. Hän suostui kuitenkin valottamaan FUM.fi:lle uuden sinkkunsa teemoja yleisellä tasolla.

– Itselleni Ydintalven teemoja ovat anteeksiantaminen ja jonkinlainen oman maan ja tilan pitäminen kunnossa, vaikka ympärillä on kaaos. Mukana on vapauttava ajatus siitä, että kuitenkin tekisi kaiken uudelleen, vaikka saisi tietää virheensä ennalta.

Tommishock on käyttänyt ydintalvi-sanaa aikaisemmin myös Ruger Hauerin tuotannossa. Hän kertoo sen kiehtovan tunnelmana ja mielentilana:

– Ydintalvi on upea lopetus; täytyy puhdistaa ja polttaa maa, että voi edetä ja rakentaa itsensä uusiksi. ”Ydintalvi” on iso verbi menetyksen kautta koetusta uudelleensyntymästä. Menetys voi olla tosi hyvästä.

Tommishockin edellinen Legenda Langen -sooloalbumi on julkaistu vuonna 2013. Artisti kuvailee sen olleen terapialevy ja pastissi hip hopista. Vaikka hän on välissä tehnyt monenlaista musiikkia eri artistien kanssa, oman painotuksensa Tommishock kertoo aina olleen teksteissä, joista hän haluaa rakentaa harkittuja kokonaisuuksia metatasoineen.

– Ydintalvessakin on kaksi eri tasoa, kenelle siinä puhun. Ensimmäinen verse on enemmän itselleni ja sille toiselle suunnattu, ja toinen taas ehkä enemmän maailmalle.

Ydintalven soundimaailma on peräisin jo 2015-luvun alkupuolelta, mutta se flirttaa mutkattomasti sen musiikin kanssa, mitä kentällä tehdään juuri nyt. Tommishock kertoo halunneensa nimenomaan tehdä aikaa kestävää materiaalia, mutta tuoda myös modernismin siihen mukaan. Oman tuotannon elementit ovat hänelle päivänselviä:

– Haluan, että mun biisit kuvastaa mua, eikä ole vain kulttuurillisia läpileikkauksia. En halua antaa räppäämiselle liikaa tilaa tai tehdä siitä numeroa. Sitä voi välttää esimerkiksi tavunkäytöllä ja ilmaisulla. Haluan kappaleisiini pysyvyyttä, luopumisesta ja uudelleensyntymästä räppäävä Tommishock tiivistää.