Tiesitkö tätä? Suomalaistuottajalla ja 12 vuotta sitten kuolleella hiphop-ikonilla oli suunnitelmia yhteisen materiaalin tekemisestä

J Dilla ehti keikkailla Suomessa kahteen otteeseen.

Detroitilaisen pitkän linjan rap-artistin ja tuottajan Jay Deen eli J Dillan poismenosta on tänään kulunut tasan 12 vuotta. Takapotkurummuista ja melodisista samplechoppauksista tavaramerkin tehnyt Dilla muistetaan DJ Premierin ja Pete Rockin tavoin ainutlaatuisena tuottajapioneerina, joka loi oman tunnistettavan soundin.

Hiphop-historian tärkeimpien tuottajien joukkoon laskettavan Dillan tuotanto on toiminut inspiraationa lukuisille muille artisteille. Yksi hänen innoittamistaan artisteista on raumalaislähtöinen tuottaja-DJ Staffro, joka ehti kohdata hiphop-ikonin kahdesti.

– Jay Dee oli tuottajana äärimmäisen inspiroiva, uudistumiskykyinen ja teknisesti samplepohjaisen hiphop-tuotannon edelläkävijä. Peloton innovaattori. Harva hiphop-tuottaja on toistuvasti uudistunut onnistuneesti ja ollut aina muutaman askeleen edellä muita omalla tyylillään, Staffro toteaa.

Vasemmalta oikealle: Staffro, Jay Dee, Dank, Flam & Al-P. Kuva: Aleksi Lento

Kivat Pojat– ja Kollabo Brothers -kokoonpanoistakin tunnettu Staffro kertoo tavanneensa Dillan ensimmäisen kerran tammikuussa 2003 tämän keikkaillessa Kermassa. Tuolloin Dillan mukana oli yhtä lailla Detroitista ponnistanut Frank-n-Dank -kaksikko, kun taas Staffro oli liikkeellä yhteistyökumppaninsa Flamin kanssa.

– Oletin Jay Deen olevan ihmisenä vaikeasti lähestyttävä supertuottaja, mutta hänet tavatessani hän oli todella ”down to earth” ja mukava äijä. Sataprosenttisesti musiikkimies ja aidosti innostunut siitä mistä puhuttiin, tuottaja-DJ muistelee.

Staffron ja Dillan ensitapaaminen oli erikoinen. Keikan alkaessa suomalaistuottajat olivat onnistuneet pääsemään DJ-kopin lähelle, minkä seurauksena Flam päätti antaa Jay Deelle Staffron tuolloin tuoreen Influence -albumin. Levyn saatuaan Dilla keskeytti settinsä ja tiedusteli, mikä raita hänen pitäisi laittaa soimaan. Flam heitti ilmoille ehdotuksensa, jonka kuultuaan Dilla tiputti neulan vinyylille. Koko tila meni hiljaiseksi kaikkien odottaessa huipputuottajan reaktiota.

Kuunneltuaan biittiä muutaman tahdin Dilla alkoi hymyillä ja nyökytellä päätään hyväksyvästi. Dillan kysyttyä kuka levyn on tehnyt Flam osoitti Staffroa, ja suomalaiskaksikko päästettiin mikkiin hetkeksi. Keikan jälkeen Staffrolla oli mahdollisuus jutella Dillan kanssa.

– Keskustelimme laitteista ja jopa yhteisen materiaalin tekemisestä. Hän oli ällistynyt siitä mitä tein MPC:llä… Tiedän, minun olisi pitänyt sanoa niin hänelle eikä toisinpäin! Hullua, Staffro kertaa.

Vasemmalta oikealle: Al-P, Flam & Jay Dee. Kuva: Aleksi Lento

Kolme vuotta myöhemmin J Dilla saapui uudestaan Suomeen Kool Kat Recordsin järjestämään Helsinki Battle -tapahtumaan. Tuolloin viimeistä kertaa järjestetyissä bboy-kisoissa nähtiin jälleen Jay Deen yhteistyökumppanit Frank-n-Dank sekä Phat Kat ja DJ Rhettmatic. Tapahtuma toimi samalla Staffron, Flamin, BennyBenin ja Jake the Breakin muodostaman Recluse Crew -tuottajakollektiivin levyjulkkareina.

Keikalla J Dilla oli jo todella huonokuntoinen ja pyörätuolissa. Hän oli kuitenkin halunnut lähteä Euroopan-kiertueelle nähdäkseen vielä kerran faninsa.

Staffron mukaan keikka oli yksi parhaimmista mitä hän on todistanut, vaikka osa yleisöstä itki tajuttuaan kuinka huonossa kunnossa Dilla oli. Keikan päätyttyä Jay Dee paiskasi kättä tunnistamansa Staffron kanssa, joka toivotti hänelle paranemista. Alle kolmen kuukauden päästä legenda kuitenkin menehtyi sairauteensa ainoastaan muutama vuorokausi 32-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

J Dilla on nyt ollut poissa jo 12 vuotta, mutta hänen sielukas musiikkinsa ei ole katoamassa mihinkään. Suunnannäyttäjän vaikutus kuuluu yhä myös monilla uusilla julkaisuilla. Esimerkiksi Recluse Crew:n materiaalissa Dillan henki tulee usein esiin samplejen rinnalla käytetyissä livesoittimissa.

– Jay Dee on ollut monen tuotantotekniikan ja tyylin pioneeri ja on varmasti tehnyt vaikutuksen kaikkiin tuottajiin, jotka ovat häntä kuunnelleet. Hän teki selvästi omaa juttuaan ja muut tulivat viiveellä perässä, Staffro päättää.