Iisan uusi tuleminen: ”Tiesin jo edellisen levyn aikana, että se homma oli tullut tiensä päähän”

Minimalistisena tunnettu Iisa maalaa nyt laveammalla pensselillä ja runsaammilla väreillä.

Kuva: Niko Saarinen

Regina julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa vuonna 2011, minkä jälkeen sen solistina tunnetuksi tullut Iisa teki suht samalla kaavalla vielä kaksi soololevyä. Sitten oli tullut aika päivittää.

– Tiesin jo edellisen levyni aikana, että se homma oli tullut tiensä päähän. Mulla oli kaksi vaihtoehtoa – joko ylläpitää sitä ihan hyvää juttua tai räjäyttää koko paska ilmaan ja aloittaa jotain uutta. Tahtotilani oli se jälkimmäinen.

Nyt Iisa on tehnyt levytyssopimuksen Fried Musicin kanssa ja puhuu itse ”uudesta tulemisestaan”. Siitä alkusoittona kuullaan tänään julkaistu Nimimerkillä-kappale.

Nimimerkillä edustaa soundillisesti huomattavasti popimpaa ja rönsyilevämpää linjaa, mitä minimalistiselta Iisalta tai Reginalta on totuttu kuulemaan. Siihen on myötävaikuttanut merkittävästi tuottaja ja biisintekijä Eppu Kosonen, jonka kanssa Iisa ajatutui tekemään musiikkia monen epäonnistuneemman ja turhauttavankin kokeilun jälkeen.

– Tein musiikkia niin pitkään saman tuottajan kanssa ja samoista lähtökohdista, että pidin nyt erityisen tärkeänä osana levydiiliä nimenomaan sen, että saan musiikilleni kokonaan entisten kuvioideni ulkopuolelta tulevan tuottajan. Musiikin tekeminen on kuitenkin tosi herkkää puuhaa, joten yhteistyö vaatii juuri oikeanlaisen tyypin ja henkilökemian.

Iisa kuvailee Kososen olevan lungi mutta tinkimätön multitalentti, joka hengittää musiikkia kokonaisvaltaisesti:

– Erona aikaisempiin tuottajiini Eppu elää myös tekstiä. Hänellä on jotain annettavaa kaikkiin niihin osa-alueisiin, joihin kaipasin apua viedäkseni omaa juttuani eteenpäin.

– Lisäksi halusin nimenomaan, että joku oikein kunnolla laulattaa minua, ja Eppu on myös tosi hyvä laulutuottaja. Hän kiinnittää huomiota nyansseihin ja osaa tulkita sitä mun instrumenttiani. Laulutyylini on niin omarakentamani ja se mun tunnistettava juttu, ettei siihen ole helppo puuttua, mutten halua kangistua kaavoihini. Eppu osaa näyttää laulustani ne sokeat pisteet, joita en itse huomaa.

Nimimerkillä-kappale on saanut innoituksensa pian ensi-iltaan tulevasta taiteilija Touko Laaksosen elämään perustuvasta Tom of Finland -elokuvasta. Iisa ja Kosonen olivat juuri aloittelemassa ensimmäistä yhteistä biisisessiotaan, kun Fried Musicin Jukka Immonen huikkasi ohi mennessään, että kaksikon pitäisi tehdä biisi elokuvaan, jonka musiikkia Immonen koordinoi.

– Jukka taisi sanoa, että älkää tehkö mitään silittelyä. Se taisi käyttää jopa sanoja ”tehkää jotain homopornoa!”, Iisa nauraa.

Iisa ja Kosonen katsoivat elokuvan raakaleikkausversion siltä istumalta ja painuivat sen jälkeen studioon. Nimimerkillä syntyi vielä saman päivän aikana.

Nimimerkillä oli hyvä tapa aloittaa meidän kahden yhteistyö, koska biisi vain tuli, Iisa miettii. – Oltiin ajateltu tehdä ehkä vähän streetimpää matskua, joten jos biisi ei olisi tullut ulos juuri tuollaisena, en olisi varmaan ikinä uskaltanut tehdä noin överiä kappaletta. Tapanani on maalata isotkin aiheet yksinkertaisin, selkein siveltimenvedoin, ja tässä biisissä taas on kaikkea mahdollista.

Vaikka itse elokuvassa päädyttiin lopulta käyttämään vain 50-80-lukujen aikalaismusiikkia, löytyy Nimimerkillä Tom of Finlandin soundtrackilta.

– Biisistä löytyy samat teemat kuin elokuvasta; vapaus, rohkeus ja rakkaus. Se on samalla tulkinta elokuvan ydinviestistä sekä hyvin vahvasti tämän uuden tulemiseni aloitusbiisi, Iisa summaa.

– Leffa laittoi toki ajattelemaan, että vaikka miten ollaan edistytty, ovat jotkut seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät asiat vieläkin sellaisia, joiden puolesta pitää puhua ja pysyä barrikadeilla. Biisi ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, vaan se on tarkoitettu jokaiselle, joka konkreettisesti tai kuvainnollisesti joutuu suojautumaan ”nimimerkin taakse”, koska kokee, ettei voi olla mitä oikeasti on.

Kuva: Niko Saarinen

Iisa ei halua vielä määrittää tulevaa tuotantoaan liikaa, vaan toivoo päinvastoin kokonaisuuden elävän mahdollisimman paljon.

– Tuleviin kappaleisiin on ammennettu erilaisista ysärijutuista ihan laidasta laitaan, sillä en halua nyt himmailla yhtään. Osa musta haluaisi tietysti tehdä vaan taidetta riippumatta siitä, kuuleeko kukaan sitä koskaan vai ei, mutta juuri nyt tuntuu, että saan musaani mieluummin mahdollisimman monen kuultavaksi. Aina voi palata omaan kammioonsa tekemään yksin musiikkia, jos tämä ei tunnukaan hyvältä.

– Juuri nyt en kuitenkaan halua, että tekijyyttäni varjellaan liikaa. Haluan, että ne levy-yhtiössä rikkovat kaiken ja puuttuvat kaikkeen – se tuntuu musta ihanalta!