Tätä on jo odotettu: Tampereen rap-piireiltä on tiedossa oma bängeri kaupunkikohtaisten posseträkkien kaanoniin!

Saifferissa on mukana muun muassa Rymy-Eetu.
Anna Kolu

Skillsters-kaksikon toisen osapuolen tuottamalla raidalla kuullaan niin vanhoja konkareita kuin tuoreempiakin nimiä.

Yksi selkeimmistä trendeistä suomalaisessa hiphopissa 2010-luvulla on ollut kaupunkikohtaisten posseträkkien tekeminen. Nyt myös Tampereella on lopultakin tekeillä oma posseraita, joka kulkee työnimellä Saifferi.

Projektin liikkeellepanijana on kunnostautunut aiemmin englanninkielistä materiaalia Jimmy Smallz -nimellä julkaissut OG Tiputus. Viimeiset 15 vuotta hiphopin parissa aktiivisesti toiminut artisti paljastaa hankkeen olleen työpöydällä jo pitkään.

– Ideatasolla se lähti sellaisesta ”miks tätä ei vieläkään oo toteutettu Tampereella kun muualla se on jo tehty” -meiningistä, jota sit kyllästymiseen asti suunniteltiin milloin milläkin porukalla, muttei koskaan saatu maaliin asti. Konkreettisesti ensimmäinen askel oli kun nauhoitin demon Rico Tubbsilta saatuun biittiin ja lähetin sen Jujulle, OG Tiputus kertaa.

Ensimmäisten studiosessioiden päätyttyä projekti kuihtui muutamaksi kuukaudeksi kasaan, kunnes viime kesänä Kalle Kinos purkitti oman versensä raidalle.

– Sen jälkeen Silkinpehmee ja Sere lähettivät omansa ja siinä alkoi olla pohja kasassa. Sanan levitessä rosteri on kasvanut Rymy-Eetun ja Jujun verseillä.

Posseträkin videolle jokainen artisti valitsi kolme kuvausspottia, joihin tuotiin kuninkaallinen tuoli. Lauri Kalliala kuvasi Sereä muun muassa Kaupin rannassa ja Sorsapuistossa. Kuva: Anna Kolu

Yhteisellä kappaleella on muiden kaupunkien posseträkkien tavoin tarkoitus tuoda esiin paikallista MC-osaamista sekä lisätä yhteistyötä ja nostattaa yhteishenkeä. Suunnitelmissa on OG Tiputuksen mukaan tehdä kappaleesta myöhemmin remix.

– Ajatuksena on ollut myös että tää Saifferi vois olla vuosittainen juttu, vähän niinku Talviklassikko. Peliaikaa sais jos on skillejä, haippii, etc… Tää ideaprosessi kasvaa yhä ja on avoin yhteistyölle!

Tampereen hiphop-skeneä OG Tiputus kuvailee melko hajanaiseksi. Kaupungissa on hänen mukaansa paljon erilaisia tekijöitä, mutta isompia yhteistyöprojekteja ei silti turhan usein nähdä. Miten haasteellista Saifferin kaltaisen projektin koordinoiminen sitten on ollut?

– No onhan se aina yhtä helvettiä kun lähtee kasaan tällaista palapeliä ja joitakin palasia saa odottaa kyllästymiseen ellei jopa muutoksiin asti. Ollaan kuitenkin yritetty katsoa sinne maaliin ja nähdä itsemme siellä. Koko tiimi tekee työtä saman päämäärän eteen, OG Tiputus toteaa.

Tamperelaisten rap-nimien yhteinen posseraita on videoineen FUM.FI:n ensinäytössä 11. marraskuuta. Videon ohjaa Lauri Kalliala.