Tapio Lempivaara – hukassa, mutta matkalla ilmiöksi

Tapio Lempivaara on 22-vuotias laulaja-lauluntekijä, joka julkaisi tänään ensimmäisen EP:nsä Ujo poika hukassa. Kyselimme, kuinka hukassa artisti oikeasti on ja mitä hän meinaa.

Kuva: Nora Niemispelto

No miten on, Tapio Lempivaara – oletko ujo ja hukassa?

– Koko ajan vähemmän ja vähemmän.

Laulat syrjäytymisestä, ulkopuolisuudesta ja masennuksesta. Miten erotut muista poppareista näiden sinänsä geneeristen aiheidesi kanssa?

– En välttämättä millään tavalla, eikä se ole tarkoituksenikaan. Kerron vain oman tarinani. Kun tarkastelen laulujen läpi kyseisiä aiheita, huomaan pikkuhiljaa itsessäni, että voin oppia elämään sen kaiken kanssa. Olisi hienoa, jos joku pystyisi samaistumaan teksteihini.

Mistä musiikillinen maailmasi kumpuaa? Mitä kaikkea siihen sekoittuu?

– Luon musiikilla omaa kuplaa ja maailmaa, jolla paikkaan jonkinlaista sisälläni vellovaa turvattomuuden tunnetta. Maailmassani sekoittuvat oma elämäni ja toiveajattelu. Lauluissani esimerkiksi löydän itseni jatkuvasti silmittömän rakastuneena johonkin tyttöön, koska oikeasti rakastuminen on aivan liian pelottavaa. Musiikillisia esikuviani ovat Gösta Sundqvist, David Bowie, Phil Collins ja varsinkin hänen Tarzan-soundtrackinsä. Lisäksi sekoitan soppaan mausteita R’nB:stä ja muusta ”nykymusiikista”.

Millainen on täydellinen pop-biisi? 

– Täydellisen pop-biisin resepti sisältää puhuttelevat melodiat, läpitunkevan jännitteen, ison kertosäkeen, vinksahtaneen elementin ja ennen kaikkea ripauksen erotiikkaa. Esim. Abban Lay All Your Love On Me on mielestäni täydellinen pop-biisi.

Kerroit, että EP:si melodiat ovat pyörineet päässäsi seitsemänvuotiaasta. Mitä siellä nyt pyörii, kun ne on tehty ulos?

– Lisää melodioita, tarinoita ja seikkailuja aina lapsuuden ajoista näihin päiviin. Ne on kaikki saatava kirjoitettua ulos. Musiikin tekeminen on ruokkinut itse itseään, ja nyt päähän tuntuisi syntyvän koko ajan uusia melodioita.

Mikä tunnettu sananlasku kuvastaa sinua parhaiten?

– ”Syö poika hunajaa.”

Mitä nyt tapahtuu, kun EP on ulkona? Keikkailetko, teetkö jo uutta musiikkia?

– Haluan jatkuvasti oppia uutta ja mennä rytinällä pelkojani kohti. Olisikin hienoa tutustua ihmiseen, joka voisi repiä minusta uusia puolia liittyen biisien kirjoittamisesta laulamiseen. En vielä keikkaile. Kun ryhdyin tekemään musiikkia, päätin, että debyyttikeikkani tulee olemaan samanlainen ilmiö kuin Pariisin Keväällä aikanaan. Nyt suunnitelmissa on tehdä vielä lisää musiikkia julkaistavaksi, ja kun lopulta debyyttikeikkani koittaa, toivon myyväni Tavastian loppuun.