Suomigraffitia 25 vuoden takaa – tunnistatko vanhan koulukunnan rap-pioneerit nuorina?

Vuoden 1993 Style-dokumentissa kartoitetaan helsinkiläistä graffitiskeneä.

Throwback Thursday on täällä taas! Tällä kertaa YouTuben ihmeellisestä maailmasta on pulpahtanut pinnalle kotimainen graffiti- ja hiphop-dokkari vuodelta 1993.

Joonas Rissasen ohjaamassa Style-dokumentissa haastatellaan useita pääkaupungin graffitimaalareita 1990-luvun alun lamavuosina. Toimittaja Vesa Vahtikarin tentissä nähdään esimerkiksi Raster ja Chino. Osan kasvot on blurrattu, mutta ilmeisesti mukana on myös EGS, jonka Writing My Diary -näyttely on tällä hetkellä esillä Helsingin Taidehallissa.

Lisäksi dokkarista löytyy T.O.A.:n eli suoraan Gummeruksen sanakirjasta nimensä lainanneen The Obstinage Agen musiikkivideo Hard Flow. Vanhan koulukunnan kokoonpanossa vaikuttivat ainakin Petos sekä myöhemmin Liisanpuiston muodostaneet Teesi, Kolea ja Ville Kalliosta. Noihin aikoihin edellä mainitut Kallion rap-pioneerit kulkivat muun muassa artistinimillä A.N.A., Jash, T.A.D.E. ja Called P.

Tsekkaa dokkari alta! Kannattaa tarkistaa myös ohjaajan oman YouTube-kanavan muut videot, joukossa on materiaalia esimerkiksi Itäkeskuksen Supafly-tapahtumista.