Suomen ensimmäinen twerk-koulu aukeaa syyskuussa – taustalla lajin suomalainen pioneeri

Ilmoittautuminen Tinze Twerk Studion syksyn tunneille alkoi tänään.

1980- ja 1990-luvuilla äärimmäisen tärkeänä nuoriso- ja musiikkimediana tunnetun MTV:n asema trendsetterinä on hiipunut koko 2000-luvun ajan. Yhden 2010-luvun ilmiön nostamisessa se on silti ollut keskeisessä osassa, sillä twerk nousi massatietoisuuteen nimenomaan MTV Music Awardsien kautta elokuussa 2013. Yhdysvaltojen likaisesta etelästä lähtenyt tanssilaji on siitä lähtien pysytellyt pinnalla.

Twerkin suomalaisina kasvoina ja lipunkantajana on toiminut jo useamman vuoden Tia-Maria Sokka eli Tinze, joka voitti twerkkauksen suomenmestaruuden vuonna 2015. Hänen mukaansa innostus twerkkiin ei osoita laantumisen merkkejä.

– Laji kasvaa jatkuvasti ja koko ajan tulee uusia innokkaita harrastajia. Tilanne on tällä hetkellä tosi positiivinen, sillä harrastajia on niin paljon että workshopit ovat täynnä ympäri Suomen. Etenkin pääkaupunkiseudulla on tosi kova kysyntä. Esimerkkinä voin mainita, että keväällä tehtiin ennätys ja workshopillani oli sata innokasta harrastajaa, Sokka sanoo.

Lajin yhä kasvavalle suosiolle twerkin kotimainen sanansaattaja löytää useita syitä. Hän luonnehtii lajia voimaannuttavaksi ja vapauttavaksi, mutta samalla myös koukuttavaksi.

– Twerkkaaminen on kuitenkin ennen kaikkea ihan superhauska ja hikinen harrastus. Tunneilla saa ja kuuluu nauraa ja irrotella. Ennen tunnilla käymistä ei edes tajua kuinka fyysisesti raskaasta lajista on kyse. Lähes jokainen ensikertalainen lähtee tunnilta sanoen ”En mä tajunnu että tää on näin hauskaa ja hikistä”, Tinze toteaa.

Sokka on opettanut twerkiä ja toiminut lajin suomalaisena pioneerina reilusti yli kolmen vuoden ajan. Hänen tavoitteenaan on alusta asti ollut jalansijan luominen twerkille Suomessa ja lajiin liittyvien ennakkoluulojen oikominen. Työ on tuottanut tulosta, sillä nyt maan ensimmäinen twerk-ammattilainen on perustamassa omaa tanssikoulua.

– Mä koen, että oon saanut tehtyä perusteellisesti pohjaduunin siihen, että twerk nähdään Suomessa tanssilajina muiden ohessa. Oman tanssistudion perustaminen oli tähän väliin seuraava siirto kohti lajin jatkuvaa kehitystä ja leviämistä.

Sokan oma twerk-koulu Tinze Twerk Studio aukeaa maanantaina 4. syyskuuta Salmisaaren Liikuntakeskuksessa Helsingissä. Tinze ei kuitenkaan aio tulevaisuudessakaan opettaa ainoastaan pääkaupungissa.

– Jatkan edelleen workshopien pitämistä ympäri Suomen ja Euroopan. Lisäksi jatkan tanssimista JVG:n keikoilla. Superkiireinen kesä ja syksy on siis tulossa, mutta mä nautin ihan täysillä mun duuneista, energinen tanssija hymyilee.

Ilmoittautuminen Tinze Twerk Studion syksyn tunneille on nyt käynnissä. Lisätietoa tuntien aikatauluista ja hinnastoista löytyy Facebookista ja Instagramista.