Suomen b-boy-pioneeri: ”Valtavirtaa kiinnostaa lähinnä Formulat ja dopingskandaalit”

Breikkauksen suomenmestaruuskilpailut käytiin menneenä viikonloppuna jo viidettätoista kertaa, ja tanssijoiden taso niissä on täysin kansainvälistä luokkaa. Silti tapahtuma ja koko alakulttuuri pysyvät yhtä valtavirran tietämättömissä - miksi mekin tajuamme reagoida tähän vasta nyt?

Kuva: Anssi Saviluoto

Jussi Sirviö eli Focus on Suomen tunnetuimpia – ellei tunnetuin – break-tanssija. Hän on tehnyt lähes 20-vuotisen uran katutanssin parissa, ja Sirviön ja Mikko Björkin pyörittämä tanssikoulu Saiffa oli yhdessä Suomen Bboy-Liiton kanssa järjestämässä Break SM -tapahtumaa jo kuudetta kertaa.

Breikin suomenmestaruusmittelöt käytiin jo viidettätoista vuotta, mutta valtavirta tuntee skeneä edelleen huonosti. Miksi?

– Jaa-a. Valtavirtaa kiinnostaa lähinnä lätkä, Formula 1 ja dopingskandaalit, Sirviö nauraa. – Muutkin urbaanit alakulttuurit, suomiräppi poisluettuna, pysyttelevät aika undergroundina. Breakdance alkaa kuitenkin kiinnostaa ihmisiä enemmän ja enemmän.

Sirviö kertoo breakdancen tason olevan Suomessa kova, vaikka sitä harjoittava porukka on pieni.

– Suomalaisen tyylin kyllä tunnistaa kansainvälisissäkin kisoissa. Noudatamme omalla twistillämme perinteistä newyorkilaista tyyliä, eli kunnioitamme breikin juuria. Alkuvaiheessa tyylikkyys oli äärimmäisen tärkeä osa tanssia suurieleisten temppujen sijaan, ja jotenkin se mentaliteetti on jäänyt Suomeen. Meillä keskitytään liikkeen laatuun näyttävyyden sijaan.

”Jos suomalainen katutanssiskene kasvaisi räjähdysmäisesti, taso voisi kärsiä: tekniikan hiomisen sijaan ruvettaisiin tekemään näyttäviä temppuja suuren maailman tyyliin. En silti näe, että breakdance haluaisi pysyä omassa kuplassaan.”

Sirviö ja muut Saiffan perustajajäsenet kuuluvat Suomen tunnetuimpaan breakdance-ryhmään Flow Mo:hon. Ryhmä on edelleen aktiivinen monella eri urbaanin kulttuurin osa-alueella, vaikka kilpaileekin yhdessä enää harvakseltaan. Flow Mo on voittanut breikin suomenmestaruuden kuudesti. Nykyään Sirviö itse vaikuttaa esimerkiksi kilpailujen tuomarivalintoihin eikä voi näin ollen enää yhtä useasti osallistua Suomessa järjestettäviin kilpailuihin.

Vaikka SM-titteli myönnetään vain suomalaiselle tanssijalle, kilpailut ovat kaikille avoimet. Se tarkoittaa, että parhaaksi sijoittunut ei välttämättä voita Suomen-mestaruutta, mutta sijoittuu silti ykköseksi. Niin kävi tämän vuoden junior-sarjassa, jonka voitti virolainen Nixter, mutta Suomen-mestariksi kruunattiin suomalainen Oskar.

Aikuisten soolomittelöt vei moninkertainen suomenmestari Henri ”Hoo Hoo” Huovinen. Crew-osion voitti keskisuomalaisista tanssijoista koostuva Free Hips Don’t Lie Down Crew, joka sekin Sirviön muistin mukaan voitti jo kolmannen kerran.

Sirviö itse on lähdössä joulukuussa edustamaan Suomea maailman suurimpiin breakdance-kilpailuihin Japaniin, mutta siitä lisää myöhemmin.