Suomalaisesta freestyle- ja battle rap -skenestä tehdään dokumenttia asevelihengessä

Dokumenttiin on haastateltu kymmeniä asiantuntijoita.

Suomalaista hiphopia on viimeisen 35 vuoden aikana taltioitu jo useampaan dokumenttiin. Silti monia kulttuurin osa-alueita ei ole käsitelty tähänastisissa dokkareissa pintaraapaisua enempää.

Yksi tällaisista aiheista on suomalainen freestyle- ja battle rap -skene, josta on tänä vuonna tulossa oma dokumenttinsa. Sen takana ovat kymmenen vuotta alan piireissä aktiivisesti kilpailleet Ironine ja Krister, joista kumpikin on myös itse järjestänyt, juontanut ja tuomaroinut lukuisia tapahtumia.

Tamperelainen Ironine tunnetaan Suomen ensimmäisenä samanaikaisesti sekä kirjoitetut Skriivaa Ku Riivaa- että freestyle-battlet voittaneena rap-artistina. Forssalainen Krister taas on noussut mitalisijoille Rap SM-, Hattutemppu- ja Tyykikylä-battleissa, joista viimeeksi mainitun hän järjesti itse edellisen kerran Fuengirolassa Espanjassa.

FUM.FI haastatteli tuoretta suomenmestaria jo pitkään tekeillä olleen projektin tiimoilta. Lue alta mitä tyttöystäväänsä uransa viimeisessä battlessa kosinut Ironine paljastaa odotetusta dokumentista!

Mistä sait alun perin kipinän freestylen treenaamiseen?

Jo skidinä minulla oli jatkuvasti jonkinlainen ADHD päällä ja mutsi varmaan ajatteli, että rauhoittuisin aloittamalla näyttelemisen Turun nuoressa teatterissa – päinvastoin. Siellä ystävystyin Peksan kanssa, joka opetti minulle räppäämisen perusteet. Seuraavaksi treenattiinkin jo breakdancea ja beatboxasin C-kasetille, jota käytin instrumentaalina karonkassa. Eräänä iltana päädyin jokirannassa sijainneeseen Zabadak-nuorisokahvilaan battlaamaan.

Hieman myöhemmin tapasin graffitipiirien kautta vasta aloittaneen Altiksen, joka tutustutti minut myös Avaimen keikalla olleen MC Kajon kanssa. Treenasimme aikanaan paljonkin enkä usko kenenkään meistä vieläkään väittävänsä olevan toista edellä tai jäljessä. Jossain vaiheessa vain totesin, että nimenomaan freestyle rap on ehdottomasti hauskin tapa kilpailla, kikkailla, keikkailla kommunikoida ja kehittyä kavereiden kesken. Seison yhä sanojeni takana, sillä taiteeksi verhoillusta vittuilusta ei saa niin herkästi turpaansa ja onhan aina yhtä nautinnollista jäädyttää vastaväittelijäkin.

Millaisella tasolla freestyle-osaaminen on mielestäsi tällä hetkellä Suomessa?

Mikäli peilataan nykymenoa menneeseen, niin voidaan helposti todeta tason nousseen. Harrastajamäärien kasvaessa kuitenkin mediaaniosaaminen saattaa olla alempanakin ja tämä heijastuu muun muassa kritiikkinä kisojen alkukierroksia kohtaan. Rap SM freestyle battleja on pitkään pidetty skenen menestyksen mittarina, mutta siinä tulisi ottaa huomioon seuraavat seikat: Tapahtuma on muuttunut vuosien varrella huomattavasti, nykyään on entistä enemmän kilpailevia formaatteja ja mestaruuden saavutettuaan moni asettaa itselleen toisia tavoitteita jättäen battlaamisen, mutta näistä lisää itse dokumentissa.

Olette tosiaan tekemässä dokkaria, joka kulkee nimellä ”Battle rap osana Suomen hip hop -kulttuuria”, tai lyhyemmin ”B.R.O.S. hip hop -kulttuuria”. Miten projekti sai alkunsa?

Taisimme molemmat alkaa kuvailemaan kamerakännykällä hiphop-tapahtumissa huviksemme vuonna 2008. Vuoden 2011 aikoihin Krister sai videokameran ja päätti, että joku päivä materiaalista koostetaan dokumenttielokuva. Minulle hän kertoi asiasta muutama vuosi sitten ja jonkin verran editointia harrastaneena päätin tarjota apuani (viittaahan B.R.O.S. myös veljelliseen yhdessä tekemiseen). Seuraavaksi hän jo ilmestyikin oveni taakse ison setelinipun kanssa sanoen ”sä ostat tietokoneen, kameran ja teet käsikirjoituksen meiän dokkarille”.

Ironine, MC Toni ja Krister.

Millaisia tavoitteita asetitte itsellenne kun lähditte kokoamaan materiaalia?

Ensimmäiset tuhannet tiedostot on koottu ilman sen selkeämpää suunnitelmaa, mutta myöhemmin tehty alan ammattilaisten haastattelukierros kysymyksineen tulee toimimaan elokuvan runkona. Lisäksi aiheesta kirjaa kirjoittava folkloristiikan tutkija Venla Sykäri on ollut astetta akateemisempana konsulttinamme ja yritämme mukailla toistemme tekemisiä.

Tavoitteenamme on tehdä humoristinen dokumentti, joka vastaa kaikkiin kysymyksiin aiheeseen liittyen – millään muulla taholla Suomessa ei ole eikä tule olemaan yhtä paljon materiaalia aiheesta. Yllätyimme itsekin, että miten paljon uutta olemme oppineet ja haluamme välittää tämän tiedon eteenpäin kulttuurin kehittämiseksi niin kokemattomille kuin konkareillekin. Moni ei esimerkiksi tiedä, miten MC eroaa räppäristä tai montako tuhatta vuotta vanha perinne kilpalaulanta onkaan.

Saatteko dokumentin tekemiseen taloudellista tukea mistään vai kasaatteko te sitä omakustanteisesti?

Emme, mutta toivottavasti tulevaisuudessa välillisesti, kun ihmiset aktivoituvat käymään tapahtumissa paikan päällä nettivideojumittamisen sijaan. Näin lipputulot lisääntyvät, artistit saavat enemmän käteensä ja viihdearvovaatimukset kasvavat – win win win. Kaikki kulut huomioiden olemme varmaan vuosien varrella käyttäneet omaa rahaa lähemmäs viisinumeroisen summan emmekä tietenkään kieltäydy lahjoituksista, paitsi kokoomusnuorilta.

Millaista dokumentin tekeminen on ollut ja keitä siinä nähdään?

Dokumentin teko on ollut kuin lasten teko käänteisesti ajateltuna. Alkuun paneminen on ollut raskasta, mutta syntynyt lopputulos palkitsee. Editoinnin laadusta emme ota paineita sisällön ollessa oleellisempi, mutta objektiivisuuden säilyttäminen lienee suurin haasteemme. Haasteellista on esimerkiksi se, saako joku näyteklipeissä muita enemmän dissausta osakseen tai miten määritellään flow, joka on Wikipedian mukaan ”psyykkisen entropian vastakohta”.

Dokumentissa tullaan näkemään toistakymmentä suomenmestaria, kisojen kautta kuuluisuuteen nousseita räppäreitä, tapahtumanjärjestäjiä ja folkloristiikan tutkija – yhteensä kolmisenkymmentä alansa ammattilaista. Täsmällisemmät namedroppailut kannattaa käydä lunttaamassa Facebook-sivultamme siitä tykkäämisen yhteydessä.

Krister ja Särre.

Minkä pituinen lopullisesta leikkauksesta tulee?

Tällä hetkellä raakaleikattua materiaalia on noin tunnin verran valmiina ja tavoitteenani on editoida vielä toinen. Krister haluaisi tietenkin kaiken mahdollisen materiaalin mukaan, mutta itse pyrin noudattamaan nyrkkisääntöä ”dokumentin tulee olla itsensä mittainen”, eli Krister Extended Edition odottakoon toistaiseksi.

Pyrimme tekemään dokumentista kaiken kattavan, eli lähdemme ihan kulttuurin synnystä tulevaisuusnäkymiin nimenomaan Suomessa. Dokumentin aikana käsittelemme myös eri tekniikoita, terminologiaa, normaalista battlesta poikkeavia formaatteja ja yleisimpiä virheitä. Lisäksi käydään läpi haastateltavien tarinoita ja mielipiteitä näyteklippeineen tuomaan konkretiaa. Henkilökohtainen suosikkini on ”tenttiosio”, jossa jokaiselta kysyttiin joko/tai -kysymyksiä keskeisemmistä asioista (esimerkiksi biitti vai a cappella, lavalla vai kadulla, dissaus vai kehuminen ja niin edelleen) ja joista esitetään jakauma.

Milloin dokumentin on tarkoitus tulla ulos?

Ensi-iltaa ei ole vielä lyöty lukkoon, vaikka olemme sen luvanneet jo kaksi kertaa ”vuoden loppuun mennessä”. Nyt kuitenkin päätimme, että ehdoton deadline ensi-illalle on omat kolmekymppiseni lokakuussa.

Aika on muutenkin otollinen dokumentin julkaisulle, sillä olemme uuden haasteen edessä. Ensimmäinen sukupolvi (jota edustavat muun muassa Edorf, Hannibal ja Ruudolf) loi pohjan freestyle- ja battle-kulttuurille. Toinen sukupolvi (muun muassa minä, Kajo ja Krister) taas kasvoi kulttuurin keskellä kehittäen sitä. Nyt kolmannella, ilman vahvaa kulttuurisidonnaisuutta ja pääasiassa freestyle- tai battle-kiinnostuksen kautta mukaan tulleiden sukupolvella (esimerkiksi Pure, Rivo ja Sige) on kehityssuunnan suhteen kaikki Asat käsissään.

Onko dokkari tulossa myöhemmin jossakin formaatissa myyntiin tai jakoon esimerkiksi YouTubeen?

Vitut tätä mistään rahasta tehdä. Valtavirtamusa on jo osoittanut, että palkkatulon verrannollisuus mielistelyn määrään rajoittaa ilmaisukeinoja. Skeneä ylläpitävä pieni porukka on ollut kiitettävän myötämielinen projektimme suhteen ja yleisön kiinnostus tuntuu kestävän. Mikäli mikään ei muutu, niin dokumentti tullaan julkaisemaan jollakin viiveellä ensi-illan jälkeen täysin ilmaiseksi kaikkien katsottavaksi ja ennen kaikkea edelleen levitettäväksi.

Ironine päätti battle-uransa voittamalla Rap SM Freestyle Battlen. Kuva: Jaakko Kylämarkula

Loppuun pakollinen kysymys: lupasit Nosturin lavalla onnistuneen kosinnan jälkeen ostaa voittorahoillasi kihlasormuksen. Onko sormus jo hankittu?

Potista käytettiin niin iso siivu emännän rinkulaan, että mä saan omani vasta häissä. Kolmessa liikkeessä käytiin joka renkula läpi, että eiköhän tämä valittu ollut sitten paras. Sasu kuulemma kaiverruttaa sihen ”SM 3.11.2017” muttei kerro, viittaako kirjaimet tapahtuman vai meidän nimiimme (naurua).