Suomalaisen rap-musiikin kenttä saa lisää naisedustusta: skenen uusi tulokas F soittaa ovikelloa ennen kuin potkaisee oven sisään

Juha Länsiharju

Universal Musicille sainattu naisräppäri nähdään Azealia Banksin lämmittelijänä The Circuksessa viikonloppuna.

Kotimaisen rap-musiikin kentällä on genren kokoon nähden edelleen todella vähän naisia. Nyt tilanteeseen on tiedossa hieman parannusta, sillä Universal Music on sainannut listoilleen uuden mimmiräppärin nimeltä F. Tänään ensimmäisen singlensä OVIKELLOO julkaissut artistitulokas toimii amerikkalaisen kollegansa Azealia Banksin lämppärinä The Circuksessa Helsingissä sunnuntaina 24. syyskuuta.

Kuka, mitä, häh? FUM.FI päätti tsekata mistä on kyse.

Lähdetään perusinfoista liikkeelle: kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

Mä oon F. Räppään ja laulan ja teen intohimoisesti musaa mun vanhempien autotallissa tuottaja Kitarajuho2.0:n kanssa. Sieltä autotallista mä tuun. Kömmin ulos aina jonkun uuden ajatuksen kanssa.

Sun artistinimi on lyhyesti ja ytimekkäästi F. Millainen ajatus sen taustalla on, onko nimi lyhenne jostakin?

F on mun etunimen eka kirjain. Se on se mikä kirjotetaan aina isolla ja se mitä musta näkyy ulospäin. Se on mun artistiminä. F ei pyytele anteeksi koskaan vaikka Fanni joskus pyyteliskin.

Minkälainen historia sulla on musiikin parissa ja miten susta tuli levyttävä artisti?

Mun musatausta on tosi kirjava. Oon tehny kaikkea viulunsoitosta paikallisradion mainosten laulamiseen. Pari vuotta sitten aloin kirjottaa räppii ja homma loksahti. Mä tajusin et tätä pitää tehä ja niin tajusivat myös levy-yhtiöt, kun kävin siellä huutelemassa. Oon ylpeä mun taustasta. Kaikki ne jutut on antanu mulle valtavan perspektiivin.

Millaista materiaalia haluaisit julkaista, onko sulla jokin sanoma mitä haluat viedä eteenpäin?

Mä haluun herättää ihmisissä reaktioita. Haluun et ne tuntee ja ajattelee kun ne kuulee mun biisejä. Kyllä mä koen tietynlaista maailmantuskaa ja se tulee näkymään mun tulevissa julkaisuissa, mut myös brutaalin rehelliset ihmissuhteisiin ja tunne-elämään liittyvät pohdiskelut on mun juttu. Mun musa on kaikinpuolin rohkeaa, tein mä mitä tahansa ja se edellä mennään. Olkoon sanoma just nyt vaikka se, että epäonnistumisen pelko on paskin syy jättää asioita tekemättä.

Miten OVIKELLOO sai alkunsa ja miten itse luonnehtisit kappaletta?

OVIKELLOO on mulle täydellinen aloitusbiisi. Potkitaan ovet auki ja rynnitään sisään. Tän kuullessa tulee hyvällä tavalla levoton olo ja jalat irtoaa hetkeksi maasta. Tän biisin kirjoitusprosessi oli tähänastisista ylivoimaisesti pisin. Pieni pätkä syntyi jo yli vuosi sitten ja sen ympärillä hajotettiin kaikki muu atomeiksi useamman kerran kun kehtaan myöntää. OVIKELLOO kuitenkin löysi muotonsa kun mun tuottaja ehdotti että kirjottaisin tekstin ikään kuin puhuisin mun pikkusiskolle.

Etenkin uudelle artistille Azealia Banksin kokoisen nimen lämppääminen on iso juttu. Millaisissa tunnelmissa olet lähdössä lämppäriksi ja mitä odotuksia itselläsi on Miss Bank$in omalle keikalle?

Tottakai tässä otetaan nyt mimmistä mittaa. Mä oon kylmän itsevarma. Tulkaa kattoo. Eiköhän Miss Bank$ oo myös näkemisen arvoinen.