Suomalaisen hiphopin isoimmat korishullut Brädi, Kalle Kinos ja Särre lyöttäytyivät yhteen tukeakseen Suomen koripallomaajoukkuetta – lue kolmikon haastattelu ja tsekkaa tuore video!

Brädin, Kalle Kinoksen ja Särren Susijengille tekemä kannatuskappale kantaa nimeä Kuudes pelaaja.

Suomen koripallomaajoukkue Susijengi aloittaa koripallon EM-kisat isännöimällä Helsingissä kotilohkoaan 31. elokuuta – 6. syyskuuta. Kotimaisen rap-kentän isoimmat korisfanit Brädi, Kalle Kinos ja Särre päättivät sen kunniaksi lyöttäytyä yhteen ja tehdä kappaleen nimeltä Kuudes pelaaja.

Kolmikosta jokaisella on takanaan pitkä historia lajin parissa.

– Mä ihastuin korikseen ihan ekana, kun Magic Johnson vielä hurmasi LA Lakersin pelintekijänä – ja sieltä asti Lakers on ollut suosikkijoukkueeni. Toki Michael Jordan otti pian minunkin silmissäni valtikan ja käynnisti edelleen roihuavan Air Jordan -harrastukseni. NBA Action -makasiiniohjelmaa tuijotettiin kerran viikossa, ja nauhoitetut VHS:t katsottiin puhki ja pihassa treenattiin minikoreihin top 10 -donkkeja, Brädi muistelee.

Koripallohenkisen Pointguard-vaateliikkeen yrittäjänäkin toimineen Brädin tamperelaislähtöinen kollega kertoo rakastuneensa lajin rentoon tunnelmaan. Vastaavaa ei ollut missään muualla.

– Magic ja Isiaiah Thomas hymyilivät aina murhatessaan vastustajan, Kalle Kinos kertaa.

Särren kohdalla koripalloinnostus on kulkenut perheessä, sillä Eiran Jordanin isä pelasi innokkaasti korista ja divaripelejä.

– Muistan että vuoden 1991 NBA-finaaleista tein kouluun esitelmän, jossa vertailtiin Magic Johnsonia ja Michael Jordania. Katsoin myös 1992-finaalit ja 1993-finaalit Eurosportilta ja viimeistään Bullsin kolmannen mestaruuden jälkeen 10-vuotiaana sanoin, että haluan kanssa treeneihin, Särre sanoo.

Helsinkiläisartisti päätyi rinnakkaisluokkalaistensa mukana Topon joukkueeseen, jossa hän pelasi 17-vuotiaaksi asti. Koripallo avasi tien uuteen maailmaan.

– Olin vaihtopenkkiäijä ja mulla oli välillä tosi hyvä asenne ja välillä huono. Tutustuin Helsingin katukoriskentällä 14-vuotiaana jenkkiystävään, jonka mukana vietin muutaman kesän teininä Chicagossa ja pelasin siellä katukorista päivittäin. Katupelit sopivat mulle: niissä oli erilainen rytmi ja se koripallokulttuuri oli silmiä avaava kokemus. Amerikan reissuilla kirjoitin myös ensimmäiset riimini.

Lahden hiphop-skenen kummisetä kertoo aloittaneensa lajin hieman Leikkaa sukkaa -hitistäkin tunnettua aseveljeään vanhempana.

– Seuratoimintaan menin varsin myöhään, vasta B-ikäisenä, sillä jo pienenä aloitetut jalkapallo ja jääkiekko pitivät kiireisenä. Lopulta jokakesäisistä katukorisväännöistä tutut frendini Namikan riveistä saivat mut mukaan myös seuratoimintaan. Pelasin loput juniorivuodet aktiivisesti, ja vielä jonkin aikaa miesten alasarjoja, kunnes musiikkiharrastuksesta tuli työ, joka esti tehokkaasti pääosin viikonloppuisin pelattaviin sarjapeleihin osallistumisen.

Tampereen Pyrinnön punaista väriä tunnustava Kinos hyppäsi mukaan seurakorikseen myös verrattain myöhään 13-vuotiaana.

– Olin sellainen vasurin avokämmenellä tapettava 170 cm / 55 kg b-pojissa, mutta mahduin 2. joukkueeseen ja junnu-uran lopussa Pyrinnön ykkösiin. Siellä en kyllä pelannut kun noin minuutin tai kaksi, mutta voinpahan keulii sillä jos saan vaikka lapsia joskus, 38-vuotias artisti heittää.

Myöhemmin Kinos pelasi mutasarjoja 3-5 divarissa ja koutsasi vuoden ajan minipoikia.

– Nykyään käyn tuttujen harjoituksissa ja satunnaisissa ulkohöntsyissä pitämässä tatsia yllä. Oon fanaattinen ja joskus hysteerinen junnuseurani Tampereen Pyrinnön kannattaja.

Brädi katsoo lahtelaista edustuskorista edelleen läheltä. Ottelukuuluttajana vuodesta 1995 lähtien toiminut räppäri on Namika Lahden konkurssin jälkeen ollut mukana perustamassa ja luotsaamassa kotikaupunkinsa uutta seuraa Lahti Basketballia.

– Koris on yksi elämäni tärkeimpiä asioita, Brädi kiteyttää.

Särren mukaan tuore kannustuskappale sai alkunsa ideasta tuoda korishulluina tunnetut mc:t yhteen tukemaan Suomen koripallomaajoukkueen movementia.

– Lahti, Tampere, Helsinki, meillä oli hyvä angle ja kisamatkoilla on just se hyvä, että näkee eri seuroista ja kaupungeista suomalaisia. Olin itsekin Bilbaossa ja Montpellierissa katsomassa Suomen pelejä ja elänyt tätä joukkuetta ja sen nousua, niin läheltä katsoen, että faneille – meille kaikille – hatunnosto tuntui luontevalta, Särre taustoittaa.

Kappaleen nimi ei kuitenkaan välttämättä avaudu kaikille. Mitä ”kuudennella pelaajalla” tarkoitetaan?

– Kuudes pelaaja -ajatus tulee alun perin hallissa paikalla olevan yleisön nostattavasta vaikutuksesta omien suorituksiin. Hurmoksessa oleva, kotiyleisön raivokkaasti tukema joukkue saattaa pystyä mihin vaan. Me mietittiin tätä biisiä tehdessä, että päivän lopuks se kuudes pelaaja on jokainen suomalainen, joka kannustaa Susijengiä ja tukee kotimaista koriskulttuuria. Enkä todellakaan tarkoita pelkästään miesten maajoukkuetta, Kinos täsmentää.

– Mun mielestäni Kuudes pelaaja tulee nimenomaan faneilta faneille. Me annetaan oman fanituksemme näkyä, ja muistutetaan siitä, että jokainen suomalainen on kannatuksellaan joukkueelle erittäin tärkeä palanen, kuudes pelaaja, joka kääntää matsit meille eduksi. Biisi on tehty tilauksesta maajoukkueelle kisoihin, mutta mä toivon, että viesti menee läpi vielä laajemmin, ja koskettaa koko suomalaista koripallosta innostunutta kansaa, vauvasta vaariin, Brädi komppaa.

Vaikka Brädiä, Kalle Kinosta ja Särreä kuullaankin nyt samalla raidalla, ei räppidiggareiden kannata heti odottaa uuden superkokoonpanon muodostamista. Toisaalta kolmikolta saattaa tulla yhteistä materiaalia joskus lisääkin.

– Mistä näistä ikinä tietää… Tää projekti, tää biisi ja video on nyt keskiössä varmasti meillä jokaisella. Plus jokainen vääntää omia projektejaan. Kapa ja Särre on mun äijiä; lähden niiden kans Euroopan reissuun terroristibussilla mieluummin kuin että aletaan kasaan jotain kokopitkää levyä yhessä nyt, kun kaikilla on kiirettä muutenkin, Kinos toteaa.

Kolmikko nähdään täyspitkällä yhteiskeikalla Susiklubilla Helsingin The Circuksessa 31. elokuuta. Mitä erikoiskeikalla on tiedossa?

– Ainutlaatuinen one-off tällä hetkellä. Kaikkien materiaalia kuullaan ja yhteisiä biisejä katalogistamme. Kiva potkaista kisahulinat myös Susiklubin osalta käyntiin, Särre päättää.