Suomalaiselle b-boy-tyylille kiitosta lajin pioneereilta

Dean Treml/Red Bull Content Pool

Ennennäkemättömän kovatasoiset Red Bull BC One -break-tanssikilpailun finaalit käytiin Japanissa lauantaina. Suomea kilpailuissa edusti Flow Mo Crew:n Jussi ”Focus” Sirviö, joka kuitenkin joutui tunnustamaan tappionsa jo esimmäisellä kierroksella.

Kotimaisen katutanssin pioneeri Jussi ”Focus” Sirviö nähtiin lauantaina maailman suurimman breakdance-tapahtuman Red Bull BC One:n finaaleissa ensimmäisenä suomalaisena ikinä. Finaalissa 16 lajin kärkinimeä ottivat mittaa toisistaan koko maailmanlaajuisen skenen seuratessa Japanin Nagoyan tapahtumia livestreamin välityksellä. Mitalia ei tällä kertaa saatu Suomeen, mutta jo kuudentoista parhaan joukkoon pääsy on saavutus, josta kaikki lajin aktiiviharrastajat unelmoivat.

– Hieno kokemus, ehdottomasti! Ei tällaiseen ihan joka päivä pääse mukaan, Sirviö itse kommentoi osallistumistaan.

Sirviö sai heti ensimmäisellä kierroksella vastaansa kaksinkertaisen BC One -mestarin, etelä-korealaisen b-boy Hong 10:n, joka edustaa hyvin erilaista tyyliä kuin perinteikäs Sirviö. Tuomaristo valitsi liikekieleltään akrobaattisemman tuplamestarin jatkoon, mutta Sirviö on silti tyytyväinen suoritukseensa:

– Hyvä fiilis jäi joka tapauksessa. Oli mahtavaa tuntea koko Suomen skenen tuki ja kannustus takanani. Se antoi paljon voimaa.

Sirviö sai paljon kiitosta myös lajin pioneereilta; häntä arvostettiin erityisesti tanssillisten aspektien tuomisesta mukaan kilpailuun, jonka suurella lavalla ne helposti jäävät isojen temppujen varjoon. Esimerkiksi yleisön joukossa istunut, kuuluisan windmill-liikkeen kehittäjä b-boy Crazy Legs kävi kehumassa Jussin tyyliä henkilökohtaisesti heti kilpailun jälkeen.

Taso kilpailuissa oli ennennäkemättömän kova, ja jokaisen battlen voi sanoa vastanneen finaali-tasoa. Sirviön kilpailusta pudottanut Hong 10 jatkoi matkaansa aina finaaliin asti, mutta voittopokaalin nappasi kotiyleisön iloksi 19-vuotias japanilainen b-boy Issei.

– Ansaittu voitto. Issei on kovassa kunnossa. Japanilaisten edustus oli muutenkin vahvaa. Heidän tanssinsa on hyvin perinteitä kunnioittavaa, mutta kuitenkin omalla twistillä maustettua. Top 16 joukossa heitä oli jopa kolme, Sirviö kertoo.

Puitteet olivat tapahtumapaikalla Sirviön mukaan vertaansa vailla ja tunnelma katossa:

– Kolmetuhatpäinen, loppuun myyty katsomo oli harvinaisen hyvin messissä! Japanilaisella katutanssilla on pitkät perinteet, ja siellä ollaan hyvin tyylitietoisia. Oli siistiä, että he hurrasivat jopa pienimmillekin kikoille, jotka eivät usein suureen yleisöön iske, Sirviö miettii.

– Samurai World Finals -lisänimen saanut tapahtuma oli hienosti rakennettu teeman ympärille. Japanilaista kulttuuria tuotiin esiin esimerkiksi väliaikanumeroissa ja tapahtuman mainoksissa. Issein voitto oli kokonaisuuteen piste i:n päälle.

Viikon mittaisen matkan jälkeen Sirviö kertoo kotiinpaluun tuntuvan hyvältä.

– Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia tavoitteita. Pokaalia ei tullut, mutta käteen jäi muistutus siitä, että kyllä sitä on vielä mahdollista kilpailla noiden nuorien mestarien rinnalla, 33-vuotias Sirviö nauraa.

Seuraavat kilpailut käydään sitten helmikuussa Ranskassa. Sirviö aikoo jatkaa ahkeraa valmistautumistaan ja itsestään huolta pitämistä, joihin jo BC One -finaaleihin pääsy innoitti.

 

Teksti: Anniina Tikka