Solistista maestroksi – haastattelussa toisen albuminsa tänään julkaissut Pianomies

Pianomiehen monipuolisella uutuuslevyllä tyylit vaihtelevat melodisesta laulusta raakaan räppiin.

Pianomiehen ja Särren levy-yhtiö Rutilus sylki toukokuussa laavaa tonteille Eiran Jordanin Pelipaita-kappaleen sekä artistilupaus Adikian Paha narttu -esikoissinglen muodossa. Nyt labelilta on tullut ulos myös Pianomiehen toinen sooloalbumi Maestro, joka on seuraaja kesällä 2015 julkaistulle Solistille.

FUM.FI päätti ottaa koodia Väiskinäkin tunnettuun Antti Salimäkeen eli itse maestroon. Ota hyvä asento ja sukella musiikille elävän taiteilijan maailmaan.

Millainen matka solistista maestroksi oli?

Oon tottunu tekemään paljon, oppimaan tekemisen kautta. Solisti-albumin kohdalla olin ensimmäistä kertaa äänessä sooloartistina. Maestron kohdalla oon siinä pisteessä että pystyn sanomaan asioita jotka määrittää Pianomiehen lisäksi sitä ihmistä, joka on artistin takana, Antti Salimäkeä. Ja tuotannollisesti pystyn vielä tukemaan sitä täysin musiikilla. Tuotannollisesti olen myös vienyt niitä juttuja eteenpäin Solisti-levyltä, mitkä oli siinä eniten mulle ominaisia. Maestrona on saavuttanut pisteen, jossa voi omaehtoisesti ilmaista täysin sitä mitä tuntee, ajattelee ja miten maailman kokee – vielä niin, että se on douppia räppiä ja rnb:tä.

Onko oman levy-yhtiön kautta julkaiseminen tuonut mitään muutosta itse musiikintekoon (esimerkiksi aikataulujen suhteen)?

Helpottaa se tietenkin. Olen historiani kautta tottunut kantamaan jonkinlaista vastuuta levyjen tuottajana, niin tavallaan vastuu ei edes lisääntynyt, mutta vapaus esimerkiksi juuri aikatauluihin lisääntyi. Koen myös vielä enemmän Maestron omakseni, koska se on julkaistu oman levy-yhtiön kautta.

Maestrolla jatkat aiempaa yhteistyötäsi Kuben kanssa, mutta ääneen pääsee uusiakin nimiä. Miten päädyit työskentelemään SOFIAn ja Rähinälle sainatun Iken kanssa?

SOFIA nauhoitti Super Jannen Super Pro Studiosin naapurissa Pajatson studioilla. Super Janne nauhoitti levyn ja oli vastaavana tuottajana sparraten aina kun oma visio takkuili. Yksin on todella haastavaa tehdä ihan kaikkea. Janne myös ehdotti SOFIAa kun mietin kuka biisiin voisi sopia. SOFIA on todella lahjakas nuori kyky. Ike puolestaan on vanha tuttavuus ja ollaan Iken kanssa pyöritelty biisejä tovi. Uskon Iken draiviin ja ilmaisuun. Kun herkkä ja vahva mies laulaa rnb:tä, ollaan maalialueella. Kuben kanssa on aina ollu tosi helppoa tehdä musaa, ja uskon et tulevaisuudessakin tehdään asioita. Nyt odotan innolla myös Kuben tulevaa julkaisua, josta ei vielä hirveästi oo julkisesti kuulunut mitään, mut mulla on kutina et sieltä tulee jotain.

Edellä mainittujen nimien ohella uudella albumilla kuullaan Adikiaa, jonka kiinnititte Rutilukselle. Miten alun perin törmäsit Adikiaan?

Halusin tehdä biisin missä on sellanen asetelma, että mies flirttailee ja nainen on leikissä mukana, mutta osoittaa että määrää. Adikia oli siihen ihan täydellinen fitti. Kuulimme Adikiasta Kalifornia-Keken kautta ja jo demoissa oli maaginen meno. Loppu vain jotenkin meni niin. Adikia on todella mukava ja lahjakas tyyppi. Oli nastaa jo tehdä tuo fiitti, ja samalla mietittiin Rutiluksen co-ownerin Särren kanssa, että Adikialla on niin freshi juttu, hienolla kulmalla ja pitkälle ajateltuna ettei haluttu muuta kuin tukea ja arvostaa.

Mikä on mielestäsi onnistunein kappale tuoreella levyllä?

Rap City on varmaan onnistunein, määritelmän mukaisesti. Siinä oli selkein ja kunnianhimoisin kela kun rupesin tekemään. Muissa kappaleissa vapaammin katsoin mitä tuli, vaikka niissäkin oli tarkkaan miettittyjä asioita. Rap City pitää sisällään tuotannollisesti ja sävellyksellisesti monia eri osia, joiden halusin punoutuvan saumattomasti yhteen. Samoin käytän todella laajaa skaalaa vokaaleissa, ilmaisu ulottuu matalasta räpistä gospelmaiseen harmonioiden laulamiseen. Sanoituksissa halusin tuoda esille räpin epäkohtia ja hyviä puolia molempia, eli kokonaisuutta, arvostaen. Se on kommentääri räpin nykytilaan ja siihen mistä se on tullut, ja minne sen toivon menevän. ”Siel unelmat voi elää, mä oon siellä kun mä nukun, mä oon siellä kun mä herään.” Ton kohdalla herkistyin studiossa, tää meinaa mulle niin isoa vapautta tää musiikki. Taiteena, elämäntyylinä ja ammattina. Se on vielä siisti yksityiskohta, että biisin lopussa on hokemaa edellisen levyn Motto-kappaleesta. ”Mun City, Rap Rap City.” Biisi on jotain mikä on elänyt mun sisällä pitkään ja nyt pystyin ilmaisemaan sen kaikessa hienoudessaan.

Olet mukana myös Loost Koosissa, joka teki paluun huhtikuussa. Onko HKI Crates- tai No Smoking Team -projekteille tulossa jatkoa?

Loost Koos elää, vaikka enää ei tarvi räjäyttää pankkia tällä projektilla, enemmän satsataan laatuun ja fiilikseen projektin suhteen. Venaan seuraava keikkaa, joka on 9. kesäkuuta Jyväskylässä. Yhteisestä tekemisestä bändin kesken on jäänyt parhaimpia muistoja musiikkialalla toimimisesta ja jokainen tuleva keikka on harvinaisuus. No Smoking Teamin ja HKI Cratesin osalta ei olla oltu aktiivisia, mutta seuraan molempien instanssien jäseniä innolla. MC Taakibörsta tekee festareita ja Cratesin jäsenet hyvää musaa koko ajan.

Nähdäänkö Pianomiestä lähiaikoina keikoilla?

Julkkarirundia rakennetaan enemmän syksyn puolelle, voi olla että on jotain yksittäisiä keikkoja sitä ennen. Haluan keikkailla uuden kaman kanssa enemmän ja on hyvä että ihmiset kerkeää ottaa sitä haltuun.

Minkälainen on ideaali keikka?

Ideaali keikka on sellainen että yleisö on tullut vapaalla mielellä kuuntelemaan musiikkia. Kyllä saan aikalailla minkälaisen yleisön tahansa viihtymään, mutta jos lähtökohtaisesti on tultu hakemaan elämystä ja pitää siitä musasta mitä esitän, niin ei tarvi kuin antaa mennä. Muutoin viihdyn aikalailla missä tahansa, pienillä tai isoilla lavoilla, se ei oo mulle se juttu esiintymisessä se areenan magnituudi. Mun oman draivin ja ineen menemisen magnituudi on se joka merkkaa. Elän mun musaa, teen mitä elän. Se välittyy kun esitän. Eli en esitä kun esitän. Elän kun esiinnyn.

Mitä suunnitelmia sinulla on kesälle?

Mä teen joka päivä musaa, mä olen Pianomies. Rakennetaan Rutilusta. Otan myös aurinkoa ja syön kanasalaattia jossa on avokadoa. Nautin elämästä, näen ihmisiä. Voin hyvin.