Snoop Doggin taiteilijatiimissä mukana ollut DonPoro900 järjesti näyttelyn – tsekkaa kuvat!

Oululaistaiteilijan töitä on päätynyt muun muassa Redmanin studiolle ja Devin The Duden haltuun.

Oululainen Oskari Tuohimaa eli DonPoro900 on työskennellyt viimeiset pari vuotta tosissaan muuttaakseen unelmansa kuvataiteilijan ammatista todeksi. Inspiraation töihinsä hän löytää useimmiten urbaanista kulttuurista ja omasta elinympäristöstään.

– Koen että tuon lisää siihen mistä välitän tekemällä siitä taidetta, Tuohimaa sanoo.

Taidettaan Tuohimaa tekee pihavarastossa sijaitsevassa työhuoneessaan. Työskentelyssään 23-vuotias oululaistaiteilija hyödyntää useita tekniikoita.

– Aikaisemmat muotokuvat on pääsääntöisesti tehty joko puuvärikynillä, hiilellä ja lyijyllä tai tusseilla, isommat taulut akryyli-, öljy- tai spraymaaleilla. Kunhan taidot, tietämys ja itsevarmuus kasvaa, niin pyrin tekemään kaikkea mahdollista mitä ikinä keksinkään eri mediumeilla.

DonPoro900 on tullut monelle tutuksi erityisesti jenkkiräppäreistä tekemillään muotokuvilla. Tuohimaa onkin tehnyt muotokuvia jo kymmenistä genren nimistä: 2Pac, 50 Cent, Eazy-E, Jay Z, Nas, RZA, The Notorious B.I.G.… Lista tuntuu loputtomalta. Suomalaisista rap-artisteista taiteilija ei ole kuitenkaan ollut kovin innokas tekemään muotokuvia, sillä hän suosii enemmän rapakon takaisia tekijöitä. Muutamia kotimaisia yhteistyökuvioita on silti ollut vireillä.

Sairas T:stä tein muotokuvan ja hänen kanssaan kymmenen signeeratun printin erän, jonka myin Instagram- ja Facebook-sivuillani. Saman homman tulen tekemään ainakin Stepan kanssa, Tuohimaa paljastaa.

Kotimaisten rap-tuotosten sijaan taiteilijan stereoissa soivat muun muassa Kevin Gates ja King Los sekä Aftermath Entertainmentilla läpimurtonsa tehneet Kendrick Lamar ja The Game. Yksi Tuohimaan musiikkimaun tärkeimmistä arkkitehdeista onkin länsirannikon tuottajaguru Dr. Dre, jonka suojattina myös hänen henkilökohtainen suosikkinsa nousi pinnalle 1990-luvun alussa.

– Ylivoimainen kestosuosikkini on Snoop Dogg, ollut about 10-vuotiaasta saakka.

Vuonna 2015 onni potkaisi isosti Tuohimaata, kun hän sai tilaisuuden työskennellä huippusuositulle maailmantähdelle. Noin puoli vuotta kestänyt yhteistyö sai alkunsa Tuohimaan lähetettyä Snoop Doggille piirtämänsä kuvan Instagramissa.

– Kaksitoista viikkoa myöhemmin tuli vastaus, jossa hän kutsui veljenpojakseen (”nephew”, toim. huom.) ja pyysi laittamaan managerille viestiä. Viestittelyiden jälkeen olin yksi muutamasta kymmenestä artistista ympäri maailmaa jotka Snoop valitsi käsin suunnittelemaan fanituotteita ja vaatteita hänen WestFestMall-sivustolleen.

Tietyn prosenttiosuuden tuotteiden myyntituloista tuonut diili ei tehnyt suurta muutosta taiteilijan taloustilanteeseen, mutta Tuohimaata se ei edes kiinnostanut. Kyseessä oli kuitenkin aito ja oikea Snoop Dogg, yksi planeetan legendaarisimmista rap-artisteista.

– Pari kuukautta sitten ilmaisin Snoopille kiitollisuuteni hänen pitäessä Instagram-livelähetystä. Näin hänen ilmeestä että hän jäi lukemaan jotain viestiä ja vastaus kuului: ”Do, Don, Don, DonPoro yeah you did the the damn thing, good job!”
DonPoro900:n taide on herättänyt kiinnostusta muissakin hiphop-maailman legendoissa. Oulussa tehtyjä muotokuvia on päätynyt esimerkiksi niinkin isojen nimien kuin Redmanin ja Devin The Duden omistukseen.

– Redmanin manageri seurasi minua Instagramissa, joten lähetin työn hänelle, mitä kautta se päätyi heidän New Jerseyn studiolleen. Devin The Duden kanssa kävi niin, että hän oli tulossa esiintymään Helsinkiin ja Tampereelle. Aloin tekemään muotokuvaa siinä toivossa että pääsen luovuttamaan hänelle alkuperäisen kun kuulin, että Devin tulee myös Ouluun. Siinä pistzeessä se oli itsestäänselvyys. Luovutin kuvan ja Devin oli todella mielissään.

DonPoro900 on päässyt lahjoittamaan muotokuvat omatoimisesti myös muutamalle muulle artistille, esimerkiksi Freddie Gibbsille ja Sage Francisille.

– Freddietä menin tapaamaan Helsinkiin viime keväänä, hän myös oli todella mielissään ja hän on kaikista tapaamistani henkilöistä helposti mukavin ja aidoin. Sagen tapasin Oulussa Hoodfesteillä, meillä oli nopeat keskustelut Nardwuarin terveydentilasta ja Sage tykkäsi kuvastaan. Näiden molempien kanssa tein viiden signeeratun printin ”editionin”, jonka sitten myin ja joista osa on vielä myytävänä.

Lisäksi esimerkiksi Raekwon, Ghostface Killah, The Game ja skeittilegenda Tony Hawk ovat jakaneet DonPoro900:n taidetta sosiaalisessa mediassa osoittaen samalla tukensa taiteilijalle.
Kuluneena viikonloppuna Tuohimaa otti taas harppauksen eteenpäin taiteilijaurallaan järjestämällä ensimmäisen oman näyttelynsä kotikaupungissaan.

– Lähdimme DJ Pinoston (joka toimii Oulussa DJ:nä ja on yleensäkin ”alan miehiä” eli all bout hip hop) kanssa kokeilemaan omaa taidenäyttelyä täysin omilla ehdoillamme. Pinosto on järjestänyt erilaisia tapahtumia aikaisemminkin, mutta minulle tämä oli eka kerta yrittäessä mitään tämmöistä.

Perjantaina ja lauantaina vaateliike R-Collectionin toisessa kerroksessa oli esillä DonPoro900:n parhaat teokset sekä noin kymmenen uutta maalausta eri tyylejä yhdistäen. DJ Pinosto soitti paikan päällä muotokuvissa nähtyjen artistien musiikkia ja tiloissa oli myös rekvisiittaa tukemassa tauluja sekä pientä tarjoilua.

– Näyttely meni todella hyvin, jengiä kävi about parisataa. Tauluja meni kaupaksi ja saimme hyvää palautetta tarjoilusta, musiikista, kuvista ja fiiliksestä yleensäkin sekä siitä, että kukaan järjestää Oulussa mitään tämmöistä. Teimme Pinoston ja parin kaverin kanssa kaiken täysin itse, joten olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen. By the homies for the homies, taiteilija kiteyttää.

Tulevaisuudessa DonPoro900:n taidetta saatetaan nähdä näyttelyissä muuallakin Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Tsekkaa kuvat viikonlopun näyttelystä alta ja ota taiteilija seurantaan Instagramissa ja Facebookissa!