Sekavuoro: Menkkaklubi

Sekavuoro on FUM.fi:n uusi sarja, jossa urbaanin kentän altavastaajat vinkkaavat musiikki- ja kulttuurialan voimanaisia, tekijätyyppejä ja tärkeitä taustavaikuttajia.

Dj Döner, Dj Annikki ja Dj Coco Wylde. Kuva: Annika Oksanen

Sekavuoron ensimmäisessä osassa esitellään FUM.fi:n toimittajan valinta, feministinen DJ-kollektiivi Menkkaklubi. Kyseessä on pari vuotta sitten perustettu porukka, johon kuuluu tällä hetkellä kolme aktiivista jäsentä: Dj Döner, Dj Annikki ja Dj Coco Wylde. Kaikki kolme vaikuttavat urbaanin kulttuurin kentällä muutenkin. Dj Döner työskentelee Nosturin tuottajana, Dj Annikilla on pitkä historia useiden eri musiikki- ja tuotanto-organisaatioiden leivissä ja Dj Coco Wylde on nimi esimerkiksi Konepajan Brunon kesäkonseptin takana.

Menkkaklubin ja sen jäsenten tavoitteena on lisätä tasa-arvoa ja muuttaa asenteita tapahtumien ja tekojen avulla. Kahdesta Menkkaklubi ei tingi: asenteesta ja hyvästä musiikista. Jälkimmäistä ei ole tarkoituksella juurikaan yritetty rajata, vaan naiset soittavat musiikkia punkista hiphopiin ja indiestä rockiin.

– Pyrimme tietenkin olemaan lojaaleja naisille ja edistämään tasa-arvoa, ryhmän perustanut Dj Döner kertoo. – Emme tue binääristä ajattelua, mutta koska toinen valtasukupuolista on edelleen alisteisessa asemassa, se vaatii tässä kohtaa painottuneisuutta.

– Keikoillamme on bailumeininki, mutta haluamme myös vaikuttaa. Feminismi näkyy toiminnassamme ihan ruohonjuuritasolla, esimerkiksi käyttämässämme terminologiassa. Olemme myös esimerkiksi järjestäneet Mars-tapahtuman yhteydessä paneelikeskustelun musiikkialan tasa-arvoisuudesta ja epäkohdista.

Dj Dönerin mukaan kaikkien musiikkikentän vähemmistöjen pitäisi pitää ääntä ja kyseenalaistaa. Hän kertoo itse olevansa työryhmänsä ainoa nainen ja nostavansa sukupuolikysymykset pöydälle esimerkiksi uusien työryhmien kokoamisen yhteydessä.

– Pitää pitää sitä ääntä, vaikka saisi hankalan leiman. Vähintään se herättää keskustelua. Suomessa on helppo lähteä asioihin negaation kautta, mutta vaikka haluamme kyllä provosoida keskustelua, yritämme tehdä sen positiivisen ja ilon kautta.

Rakkaudesta musiikkiin – Keep bleeding!

Kahden viikon päästä esittelemme henkilön, jonka vuoro on Menkkaklubin DJ:den mielestä päästä ääneen.