Sekavuoro: Laura Haimila

Sekavuoro on FUM.fi:n uusi sarja, jossa urbaanin kentän altavastaajat vinkkaavat musiikki- ja kulttuurialan voimanaisia, tekijätyyppejä ja tärkeitä taustavaikuttajia.

Sekavuoro-sarjan ensimmäisessä osassa esitelty Menkkaklubi valitsi vuorostaan nostamisen arvoiseksi tekijäksi toimittajan ja vloggaajan Laura Haimilan. Haimila työskenteli vuosia NRJ:n tuottajana ja juontajana, ja tällä hetkellä hän pitää YouTube-kanavallaan HAIMILA-nimistä videoblogia ja toimii muun muassa SANNIn kiertuemanagerina. Vlogissaan hän on puhunut muun muassa sukupuolen moninaisuudesta ja siihen liittyvien olettamusten ongelmallisuudesta.

Radio- ja musiikkialat ovat edelleen varsin miehisiä, vaikka tilanne onkin vahvasti muuttumassa. Haimila kertoo, ettei ole itse kohdannut varsinaista syrjintää sukupuolensa takia.

– Muistan kyllä, kun mut ja Tuija Pehkonen siirrettiin tekemään NRJ:n aamua, niin moni laittoi viestiä, että miten siistiä, kun valtakunnallisen radion aamushowta vetää kaksi naista. Olisin ymmärtänyt sen 60-luvulla, mutta tämä tapahtui 2015.

– Edelleen kuulee sellaisia kommentteja, että naisen ääni radiossa olisi jotenkin ärsyttävämpi kuin miehen. Saatetaan myös vedota tutkimukseen aiheesta, jollaisia en ole kyllä tältä vuosituhannelta nähnyt. Toisinaan kuulee ja näkee edelleen sellaisia ohjelmia, missä naisen rooli on perinteinen naurajan rooli, ja se särähtää mulla aina korvaan. Esimerkiksi Aamulypsyssä Annin rooli on huomattavasti suurempi kuin valtayleisö tajuaa.

Haimila aloitti tubettamisen ihmiskokeena, koska on sitä mieltä, että asioita voi ymmärtää kunnolla vasta kun on itse kokeillut. Hän kertoo tajunneensa, kuinka ison työn tubettajat tekevät videoidensa eteen.

– Moni ajattelee, että nehän vaan puhuu videolle ja ketä se muka kiinnostaa. Videon taustalla on kuitenkin aina paljon miettimistä, kuvaamista ja editointia, minkä lisäksi tekijä on miettinyt tosi tarkkaan esimerkiksi otsikointia ja mainostanut ja markkinoinut klippiä somekanavissaan. Jokaisen videon pitää lunastaa tilaajat aina uudelleen, arvostan sitä työn määrää.

Haimila itse on puhunut YouTube-kanavallaan paljon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä niihin kohdistuvasta kommentoinnista ja oletuksista.

– En ole valistaja, vaan pyrin tuomaan asioita esiin positiivisen esimerkin kautta. Jos puhun yksityiselämästäni, kerron neutraalisti että mulla on tyttöystävä ja avopuoliso sen sijaan, että tekisin siitä itselleni jotain titteliä. En myöskään tee oletuksia kenenkään seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta.

Hamila miettii, että erityisesti ihmisen sukupuolikokemus on usein hankalasti määriteltävä ja sen esille tuominen on vaikeaa. Siksi hän kokeekin, että sanansaattajia voisivat olla muut kuin sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, joiden voi olla hankalaa nousta itse herkän aiheen kanssa jalustalle.

– YouTuben myötä yleisöni nuoreni, ja multa alettiin kyselemään aika epäkorrekteja kysymyksiä liittyen sukupuoleeni. Mä vastaan kaikkiin negatiivisiinkin kommentteihin. Kysymykseen sukupuolestani vastaan, että suostun vastaamaan, koska aihe ei oo mua henkilökohtaisesti satuttava, mutta kerron myös, ettei se ole korrekti kysymys.

– Mulla on sellainen periaate, että mieluummin sanon asioista kuin mutisen itsekseni – Suomessa on hyssytelty ihan tarpeeksi! Loppujen lopuksi monien moukkamaisten kommenttien takana on vaan pelkoa ja tietämättömyyttä. Uskon, ettei ihmisten tarkoitus ole loppupeleissä läheskään aina loukata, ja siksi jaksan vastata aina uudelleen.

 

Kahden viikon päästä esittelemme henkilön tai ryhmän, jonka vuoro on Laura Haimilan mielestä päästä ääneen.