Saako pukki tulla? Super Janne, Mariska ja Sere lyöttäytyivät yhteen – lopputulos on ysäriräppiä ja r’n’b:tä huokuva täsmäisku pikkujoulukauteen

Joulun kellot kilisee!

Pikkujoulukausi alkaa olla taas kuumimmillaan, minkä seurauksena Super Janne ja Mariska julkaisivat tänään oman jouluhittinsä. Voiko pukki tulla? -kappaleen biitistä ja konseptista vastaa pitkän linjan rap-artisti ja tuottaja Sere, jonka ajatuksesta koko projekti sai alkunsa.

– Viime loppiaisen tienoilla siivoilin kämpillä joulua pois ja kertsiajatus alkoi soimaan päässä. Olin kuullut jouluradiosta Snoopin, Nate Doggin ja kaverien Santa Claus Goes Straight To The Ghetto, joka löytyy mahtavalta Christmas On Death Row -levyltä. Ajattelin, ettei sellaista joulusoundia ole tullut suomeksi vastaan. Lisäksi rakastan ysäri-kulkusbiittejä, kuten Nasin Halftime. Joulubiisiverukkeella sain tehdä kulkusbiitin! Taidan olla jouluihmisiä, Sere pohjustaa.

”Salaisina aseina soittopuolella olivat vähän kaikkien kanssa soitellut kosketinvelho Okke Komulainen ja bassossa Mäkisen Ville. Apulanta-fanit eivät välttämättä tiedä, että Ville on myös funk-päällikkö. Pienet kitaroinnit hoiti mun velipoika Jussi”, kappaleen tuottanut Sere kertoo.

Joulukappaleen vokaaleihin tamperelainen hiphop-pioneeri päätti kysyä Super Jannea ja Mariskaa, jotka molemmat tunnetaan monipuolisina artisteina.

– Siinä on kaksi järjettömän hunajaista ääntä. Hyvin sekä laulavien, kirjoittavien että räppäävien artistien lista on Suomessa lyhyt. Nämä kaksi kuuluvat sille.

Mariskan kanssa Sere oli ollut studiossa ennenkin, mutta kaksikon toinen osapuoli oli hänelle uusi yhteistyökumppani. Super Jannen mukaan ensiaskeleet kohti yhteistä jouluhittiä otettiin kuitenkin jo vuonna 2010.

– Juteltiin aikanaan Seren kanssa Munkkisaari-levyn julkaisun jälkeen. Sere kertoi diggailevansa levyä ja puhuttiin että olisi nasta joskus duunata jokin biisi kimpassa. Keväällä Sere otti yhteyttä että nyt olisi biisi mihin se haluaisi mut ja Mariskan messiin. Sere tuli loppukeväästä käymään mun ja mun broidin just valmistuneella Super Pro -studiolla, jossa sitten juonittiin kuvioita ja samalla kirjoitettiin sen stoori mun stailiin sopivaksi. Mariska oli funtsinut jo aikaisemmin Seren kanssa biisin tarinaa ja kirjoitti versensä omalla ajallaan. Äänitettiin sitten biisi kolmestaan mun studiolla kuukautta myöhemmin. Oli todella nastaa, kun oli joulu keskellä kesää!

Ehkä hieman erikoisen äänitysajankohdan ohella kappale poikkeaa selkeästi myös sisällöltään klassisista joululauluista.

– Halusin jotain muuta kuin perinteisen stoorin, jossa mies lurittelee ”Baby please come home”. Siinä piti olla mimmi, joka on myös toimija ja joka on ollut itsekin vähän nasty. Syötin ajatuksen Mariskalle ja Jannelle, jotka saivat siitä helposti kiinni ja tekivät hienoa duunia, Sere kiittelee.

Voiko pukki tulla? äänitettiin uudella Super Pro -studiolla Helsingin Vallilassa.

Lopputulos kuulostaa keskimääräistä enemmän morkkiksia aiheuttavaan sesonkiin suunnatulta täsmäiskulta. Millaisia ajatuksia pikkujoulukausi herättää artisteissa?

– Just naureskelin kaverin kanssa vaatekaupassa että ainakaan sesonkimuodeista ei kamalampaa kuin pikkujoulu voi olla, mikä tekee siitä oikeastaan aika makean. Glitterit päällä hirmuiset jurrit firman pikkujouluissa, suorat sanat pomoille ja työkavereille, kopiokoneen päällä villiä rakkautta… No, en mä oikeasti tiedä onko tämä sitä pikkujoulutodellisuutta, mutta ajatuksena se on aika herkku, Mariska nauraa.

Naiselle itselleen on jäänyt ikuisesti mieleen suomalaisten musiikintekijöiden yhdistyksen Elvis Ry:n muutaman vuoden takaiset pikkujoulut.

– Sain kuulla suru-uutisen ja olin sokissa kotona, kun kaveri soitteli että olenko lähdössä bileisiin. Kieltäydyin ensin, mutta hän sai ylipuhuttua mukaan. Siitä illasta tuli ehkä lämpimin, grandiöösein ja ihmeellisin naismuistiin. Se oli ikään kuin kolikon kääntöpuoli surullisen tapahtuman vastapainoksi, Mariska muistelee.

Super Jannen muistot erilaisista pikkujouluista edustavat ehkä astetta tyypillisempää linjaa.

– On ollut pikkujoulukeikkaa vuosien varrella yritysbileissä ja olen todistanut kaikenlaista sekoilua sivusta ja joskus ihan muuten vaan. Joku pikkujoulutiistai muutama vuosi sitten kävelin Rymy-Eetun ohi Helsingin Erottajalla ja yksi tuttu oli röökillä siinä edessä. Rymy-Eetussa oli yksityisbileet ja kaveri taivutteli mut käymään sisällä tsekkaamassa menoa. En ollut ikinä käynyt siellä Union Five -ajan jälkeen, mutta olin kuullut että jengi tanssii siellä pöydillä ja ördää. Kävelin ovista sisään niin heti ekana joku joulupukiksi pukeutunut patu törmäili hirveässä jurrissa laattaamaan lipunmyyntipömpelin sisään. Poket eivät diganneet. Katselin sitä pari minuuttia ja lähdin menemään, Super Janne kertaa.

Super Janne aikoo julkaista uutta soolomateriaalia mahdollisimman pian. Myös Mariska on kirjoittanut uusia kappaleita.

Rapakon takana Death Row Recordsin artistien lisäksi esimerkiksi Run-D.M.C. on aikoinaan kunnostautunut jouluaiheisella hitillään. Onko Suomessa tehty aiemmin onnistuneita jouluteemaisia rap-julkaisuja?

– No meiltäpäin ei tule mieleen, siksi tämä pitikin tehdä. Että löytyisi jotain muuta soitettavaa kuin sitä Petteri Punakuonoa. Kyllä sitä joulua tehdään sydämeen ja mieleen hiljaiseen tänäkin vuonna ihan tarpeeksi, Sere päättää.