Rutilus antaa tilaa uudenlaiselle äänelle hiphop-kentällä – tuorein sainaus on transnainen, joka tunnetaan myös elokuvaohjaajana

Särre ja Rutiluksen uusi artistikiinnitys Ville Valoton.

Rutiluksen uusin kiinnitys on transsukupuolinen rap-artisti.

Helsinkiläinen Rutilus Musiikkimedia Oy on kiinnittänyt listoilleen uuden artistin. Särren ja Pianomiehen luotsaaman levy-yhtiön tuorein sainaus on transsukupuolinen rap-artisti Ville Valoton.

Uuden tulokkaan ensimmäinen julkaisu Rutiluksella on tuplasingle Narkkareita / Buffalo 66, joka julkaistaan tiistaina 18. syyskuuta. Narkkareita-kappaleesta julkaistaan samalla myös musiikkivideo, jonka ohjauksesta vastaa muun muassa Adikialle, Bomfunk MC’sille ja Fintelligensille videoita tehnyt Miikka Lommi.

Levy-yhtiön tiedotteessa transnaista luonnehditaan voimakkaaksi hiphopin LGBTQIA+ -ääneksi ja sellaisena poikkeukselliseksi jopa maailmanlaajuisella musiikkikentällä. Pohjois-Amerikan ulkopuolella trans-ääniä ei hiphopissa olla juuri kuultu, joten väite ei varmastikaan ole ihan tuulesta temmattu.

– Kotimaisen hiphopin kenttä ansaitsee tulla moniäänisemmäksi, joskin jokaisen äänen on ansaittava paikkansa skenen jatkumossa. Kun kuulin Ville Valoton -demoja ekan kerran, niin putosin perseelleni, sillä kuulin niissä jotain ennenkuulematonta, mutta toisaalta jotain aikaa sitten meillä räpistä kadonnutta, Särre kommentoi.

Ville Valottoman sanoituksissa nousee esiin punk-henkisen ilmaisun intensiteetillä transnaisen turvattomuus, artistin suhde huumeisiin sekä viittaukset luksusmerkkeihin ja muotimaailman tekijöihin. Lisäksi mukana on viittauksia hänen omaan lähipiiriinsä kuten huippumuotitalossa työskentelevään puolisoon Siiriin sekä omaan turvamieheen Leoniin.

Työn alla on kokopitkä albumi, jonka julkaisuajankohdaksi on kaavailtu vuotta 2019. Levyn taustajoukoista löytyy nimiä kuten Agamwe, Taylor Slow, Alexalfons ja Kalifornia-Keke.

– Uuden artistin ja transnaisen positio ei tuu välttämättä olemaan yksinkertainen tässä machouteensa homehtuvassa skenessä. Samaan aikaan mä en haluu menettää mun herkkyyttä. Siks mulle on erityisen tärkeää, että mun takana on vahvin mahdollinen tuki, ihmiset ja näkemys, Ville Valoton summaa.

Taiteilijanimen takana on elokuvaohjaaja Wille Hyvönen, joka tunnetaan esimerkiksi sukupuolta käsittelevän Tuntematon-elokuvan ja Onnelliset-dokumentin tekijänä. Rutiluksen kautta julkaistavan albumin lisäksi häneltä on ensi vuonna tuloillaan kirja, jonka kustantaa viimevuotisen Suomiräp-värityskirjankin kustantanut S&S.