Pian Veljeni vartija -leffassa nähtävä Brädi löi päät yhteen kotimaisen huippuartistin kanssa amerikkalaisen road movien hengessä

Toni Hemmilä

Aina ei kulje, mutta matka Nelostiellä jatkuu silti.

Lahtelainen rap-konkari Brädi on palannut julkaisurintamalle ja siirtynyt samalla 1990-luvun alun länsirannikon g funk -tunnelmoinneista lähemmäs country-musiikin maailmaa. Tällä kertaa miehen yhteistyökumppanina toimii Juha Tapio, jonka kanssa hän versioi aiemmin tänä vuonna Profeettojen Sinuhe-hitin Vain elämää -ohjelmassa. Kaksikon tänään julkaistu tuore yhteistyökappale kantaa nimeä Nelostie.

Brädillä on ollut jo pidemmän aikaa tekeillä samanniminen albumi, joten FUM.FI katsoi aiheelliseksi tehdä tilannekatsauksen artistin tämän hetken suunnitelmiin. Samalla kuullaan myös Brädin mietteet Cheekin elämään pohjautuvan Veljeni vartija -elokuvan kuvauksista.

Uudella Nelostie-singlelläsi on mukana Juha Tapio. Miten päädyitte tekemään yhteistyötä?

Olen ehtinyt nyt pari vuotta olla innokas Harley Davidson -harrastaja, ja jossain vaiheessa kypärän sisällä alkoi kehittyä visio sellaisesta vanhasta kunnon ”American road movie” -henkisestä maisemasta ja siihen sopivasta soundtrackista. Olen aina myös syystä tai toisesta rakastanut tietä ja tematiikkaa sen ympärillä, lähtemisiä ja jäämisiä. Mun visioni vaati ”mies ja kitara” -tyyppistä apua, ja suuresti arvostamani Juha tuli ensimmäisenä mieleen. Arvostan hänen työtään sekä asenne- ja arvomaailmaansa. Tunnen suurta sukulaissieluisuutta k.o. maestron kanssa. Olen äärimmäisen mielissäni, että Juha lähti ennakkoluulottomasti messiin.

Miten käsittelet edellä mainitsemaasi tematiikkaa Nelostiellä?

Nelostie on vertauskuvallinen biisi, jossa rinnastan minut mukanaan vieneen hiphopin, sekä keikka- ja kiertue -elämän, ja minua niin monia vuosia edestakaisin kuljettaneen Nelostien kiehtovaan, mutta vaaralliseen naishahmoon, jonka mukaan lähtiessä jo tietää, että ongelmiahan tästä seuraa, mutta niin sitä vain lähtee houkutuksen vietäväksi – ja sillä reissulla ollaan edelleenkin.

Millaisia nimiä kappaleen tuotantopuolelta löytyy?

Tämän biisin, niinkuin leijonanosan tuotannostani, on tuottanut Henkka ”MGI” Lanz, #33 ja Jonas Olsson apunansa, eli mulle tutulla tiimillä biisi syntyi. Osallistuimme sävellykseen myös Juha Tapion kanssa.

Onko Nelostiestä tulossa myös video?

Tällä hetkellä videon tuotannosta ei ole puhuttu, mutta kyllähän tämä olisi upea videobiisi. Tekijät ja rahoittajat voivat vapaasti ottaa yhteyttä, kyllä me Juhan kanssa voimme lähteä johonkin lämpimään tätä kuvaamaan. Tämänhetkinen Nelostie ei olosuhteiltaan kauhean komeaa videota, eikä mukavia kuvauspäiviä lupaile…

Nelostie on jo kuudes singlelohkaisu samaa nimeä kantavalta albumilta, joka sinulla on ollut työn alla useamman vuoden. Edelliset levysi tulivat ulos parin vuoden sykleissä, mutta Nelostietä ei ole vieläkään kuulunut. Minkälainen tilanne sen kanssa on tällä hetkellä? Onko albumi edelleen suunnitelmissa vai onko julkaisustrategia muuttunut niin, että tiedossa on jatkossa pelkästään singlejä?

Näinhän se on, aikaa on vierähtänyt luvattoman pitkään. Myönnettävä on, että aina ei kulje, ja tässä matkan varrella ei ole aina ollut ihan helppoa. Musiikin, ja varsinkaan hyvien biisien tekemistä ei voi pakottaa, ja jos näin tekee, niin se kyllä kuuluu jäljessä. Mä olen vanhan liiton albumimies, mutta tässä on nyt pitänyt totutella nykyajan ”sinkuttelu”-kulttuuriin ja etsiä siitä hyvää. Olen mielissäni, että sinkut ovat menestyneet verrattain hyvin, ja musiikin tekeminen tuntuu tällä hetkellä tosi hyvältä. Keskustellaan mahdollisesta albumista sitten, kun tuntuu, että siitä on hyvä keskustella. Vähän pitää arvoituksellisuuden verhoa tässä kohtaa leyhytellä, haha!

Toistaiseksi näillä kaikilla edellisillä singleillä on tämän uutuuskappaleen tavoin ollut mukana feattaaja. Löytyykö mahdolliselta tulevalta albumilta ollenkaan puhdasoppisia soolokappaleita vai onko sen ideana olla jonkinlainen ”perhealbumi”, jolla kuullaan useita artisteja?

Mä rakastan tehdä kollaboita, ja se ei varmasti tule mun uraani seuranneille yllätyksenä. Mun mielestäni on todella hedelmällistä tuoda studiolle uusia ja erilaisia tyyppejä ja inspiroivia ihmisiä. Sessiot opettavat ja rikastuttavat kaikkia osapuolia, näin mä olen kokenut. Olen myös tosi ylpeä siitä aikamoiseksi kasvaneesta listasta, joka mun biiseillä featanneista virtuooseista alkaa muodostua. Mulla on aina valmiista biisistä todella vahva mielikuva, mitä haluan lopputuloksen olevan, ja monestikaan se mistä haaveilen, vaatii vierailijan. Mulla on ollut suuri kunnia saada lähes aina se tyyppi mukaan, jota olen eniten toivonut, joten ilmeisesti tässä on jotain tehty oikein, kun artistit mukaani lähtevät. Toimittajaa lainaten, ”mahdolliselta tulevalta albumilta” löytyy kyllä ihan puhtaitakin soolokappaleita, jos se minusta on kiinni. Tosin, itse en näitä niin mieti, olen näissä biisinteko-prosesseissa niin kiinni, että en tunne biisin olevan yhtään vähempää minun, vaikka mukana vieras olisikin. Toki, joskus olen sitä itsekin hihitellyt, että aikalailla se studion ovi meillä pyörii vieraiden voimasta, mutta mä olenkin joukkuepelaaja urheilutaustaltani…

Teit viime vuonna valkokangasdebyyttisi Tuukka Temosen ohjaamassa Apulanta-elokuvassa Teit meistä kauniin. Tammikuussa olet taas valkokankaalla, mutta hieman erilaisessa muodossa. Miltä tuntui nähdä näyttelijä esittämässä sinua Veljeni vartija -elokuvan kuvauksissa? Miten mies otti roolin haltuunsa ja toimitko hänelle jonkinlaisena valmentajana elokuvanteon aikana?

Näinhän siinä kävi, ja pieni cameoroolikin oli tosi kiva homma, ja oli mahtavaa seurata ihan oikean elokuvan tekoa läheltä. Apulanta on mulle lähellä sydäntä, ja oli mageeta päästä mukaan hienoon elokuvaan. Olisi mahtavaa näytellä joskus joku ihan kunnon rooli tulevaisuudessa! Veljeni Vartija tulee varmasti olemaan melkoinen pläjäys. Ihan älyttömästi en kuvauksia päässyt seuraamaan, mutta parina kuvauspäivänä kotona Lahdessa kävin kulisseissa kurkistelemassa, ja hullultahan se tuntui katsoa, kun omaa historiaa näytellään. Ihan varma en ole elokuvan ”Brädin” roolin laajuudesta, mutta näyttelijä oli kyllä erittäin omistautunut työlleen ja otti minuksi muuntautumisen todella ammattimaisen vakavasti, ja kertoi, ettei halua minun pettyvän. Vietin näyttelijän kanssa yhden päivän pienen preppailun merkeissä, mutta enemmän se oli hänelle minuun tutustumista ihmisenä, kuin mitään mekaanista ”liikutapas hei kättäsi räpätessä näin” -tyyppistä kädestä pitäen opettamista. Jännittää hurjasti nähdä se leffa!