Pelipaita-singlen julkaissut Särre haluaa puskea oman labelinsa maailmalle

Särren ja Pianomiehen perustama Rutilus Music tähtää toiminnallaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

Ruudolfin Lihamyrsky-labelilta omille teilleen lähtenyt Särre julkaisi tänään uuden soolosinglen Pianomiehen kanssa perustamansa Rutilus Musicin kautta. FUM.FI päätti nykäistä Eiran Jordania pelipaidasta ja tiedustella missä mennään.

Tuore singlesi Pelipaita sai alkunsa Grind Studios -sessioissa Music Finlandin Aus Finnland -hankkeen kautta. Miten alun perin päädyit mukaan hankkeeseen?

Oon ollut päivätöissä Music Finlandilla ja ollut järjestämässä vähän vastaavanlaista tapahtumaa. Music Finland on ihan parhaita ja ammattimaisimpia toimijoita, mitä tästä maasta löytyy ja olin siksi kiinnostunut osallistumaan myös leirille. Ajattelin aluksi mennä mahdollisesti kirjoittamaan saksalaisille artisteille biisejä, mutta sitten klikkasi hyvin ekana päivänä Sir Jain kanssa ja jauhettiin tuotannoista ja kuvioista pitkät pätkät.

Pelipaidan tuottajana on tosiaan toiminut saksalaisen Kool Savasin kiertue-DJ Sir Jai. Oletteko tehneet enemmänkin yhteistä materiaalia?

Meillä molemmilla oli uralla vähän samanlainen vaihe, halu tehdä omaa ja omaleimaista yhä enemmän ja ottaa vähemmän suoria vaikutteita jenkeistä. Puhuttiin paljon ja sitten alettiin hommiin. Sovittiin, että tehdään biisi, joka on ”not happy, not sad”, eli jotain siltä väliltä. Ollaan pidetty tiiviisti yhteyttä, mutta ei toistaiseksi olla tehty enempää. Ollaan tosi samanhenkisiä ja varmaan osittain tän yhteistyön takia musta tehtiin juttu myös Saksan Backspin-lehteen. Mikäs siinä, Särre-ilmiö vaan globaaliksi.

Tehdäänkö suomalaisessa hiphopissa mielestäsi tarpeeksi yhteistyötä ulkomaisten artistien kanssa?

Meidän hiphop-markkina on import-markkina. Me tehdään crossover-ilmiöitä jenkkitrendeistä ja etsitään Suomen a ja Suomen b ja Suomen c. Mutta jossain vaiheessa ei halua olla sama kirjain kuin mitä joku muu jo on. Mä tiedän että se on ärsyttävää jos oot radio, media tai myyjä: miks pitäis vaihdella tyyliä ja kehittää jotain omaa, kun tämäkin toimii jo täällä meillä ja rahaa tulee sisään ja räppi myy platinaa? Mutta jos oot taiteilija ja kasvanut suomiräpin kasvun mukana, niin haluat jatkaa kasvua ja kehittää itseäsi sinne, mihin suunta näyttää. Mulla se on näyttänyt jo pitkään ulkomaille. Mä haluan pois pastissista, ymmärrän amerikkalaista kulttuuria niin paljon, että mun on vaikea ottaa tosissaan ilmiöiden toisintamista Suomessa ilman omaa kulmaa. Siksi olen tehnyt omia crossover-projekteja aina tietoisesti. Loost Koosilla samplattiin kaikkea mahdollista musaa ja Särre-levyyn otettiin vaikutteet suoraan New Orleansista, mihin suomiräp ei vielä ollut koskenut toisin kuin NYC-saundeihin, Memphis-saundeihin ja g-funk -soundeihin ja niin edelleen. Nyt vihdoin tuntuu, että suomiräp on tälläisenaan pelattu läpi. On aika tehdä jotain ainutlaatuisempaa.

Mistä sait idean kappaleen teksteihin?

Mä hain siihen ”not happy, not sad” -tekoprosessia ohjanneeseen ideaan kontrastia laittamalla säkeistöihin tylytystä, ikään kuin oman paikan omimista ja sit toisaalta kertsiin täydellistä tyytyväisyyttä omaan paikkaan. Jotenkin mä nään, että mulla on mun pelinumero, pelipaikka ja pelipaita. Mun joukkue on mun perhe ja mun ystävät ja mun tilastosheet on mun räppiura ja se on se, minkä mä omistan tällä biisillä. Mä halusin myös jatkaa tätä vähän syvemmissä vesissä uimista, jonka aloitin 1 Menee vip -biisillä. Tää on tämmöinen Särren kevään kolmiosainen ahdistuneisuustrilogia nää mun julkaisut ja tää on nyt se 2/3.

 

Olette nyt saaneet Pianomiehen kanssa pari ensimmäistä julkaisua ulos oman labelin kautta. Millainen olo on tällä hetkellä?

Hyvä olo. Meiltä on tullut molemmilta pari sinkkua ja nyt tulee Pianomies-albumi. Lisäksi sainasimme juuri uuden artistin Adikian, jonka debyytti on pihalla ens viikolla. Käytännössä noin 20 biisiä tulee keväällä Rutilukselta ulos ja tahti ei ainakaan oo laantumassa. Me halutaan tosiaan kulkea omaa kaistaa, kukaan ei oikein lopulta jakanut meidän visiota myös ulkomailla toimimisesta, joten rakennettiin Rutilus ja haalittiin ympärille jakeluun ja keikkamyyntiin sekä promoon hyvät yhteistyökumppanit. Nyt päästään ite ohjaa laivaa. Meillähän on myös kustannustoimintaa eli edustetaan tuolla maailmalla jatkossa kovia biisintekijöitä nimenomaan omaehtoisen hiphopin genressä, sillä samalla omalla kaistalla.

 

Millaisia suunnitelmia Särrellä on kesälle?

Särre vetää keikkaa Blockfesteilla ja muutamilla klubeilla. Sit Freerap-keikkaa Kalajoen Juhannuksessa ja kuule Flow-festareilla spessua Monsp-juhlaliveä ja samalla tehdään paljon lisää musaa. Homma kasvaa ja kehittyy omalla painollaan. Korista ja räppii, perhettä ja frendei. Life is goooood.