Paleface julkaisee uuden kirjan elokuussa – kimmokkeena perussuomalaisten kommentit

Taito Kawata

Yhteiskunnallisesti aktiivinen rap-artisti lupaa murskata tulevassa kirjassaan monia ennakkoluuloja.

Hiphop-kulttuurin väsymättömänä puolestapuhujana ja yhteiskunnallisena aktivistina tunnettu Paleface julkaisee toisen kirjansa elokuussa Like Kustannuksen kautta. Kulttuurin moniottelijan uusi tietokirja on nimeltään Viides Maamme-kirja eli ajatuksia suomalaisuudesta.

Kirjaprojekti sai alkusysäyksensä viiden vuoden takaisista tapahtumista, kun eräät perussuomalaiset toimijat vaativat Palefacen erottamista Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia valmistelevasta elimestä. Näiden toimijoiden mielestä Palefacella oli ”epäisänmaallisia” näkemyksiä, joiden johdosta hänen ei pitäisi osallistua satavuotiaan Suomen juhlinnan järjestelyihin. Erovaatimusten taustalla oli erityisesti rap-artistin kommentit marsalkka Mannerheimistä ja tämän patsaasta Helsingin ydinkeskustassa.

Noin 150-sivuisessa kirjassaan Paleface purkaa esitetyt väitteet osiin, vastaa niihin ja osoittaa ne perusteettomiksi. Pamflettimaisten kannanottojen on tarkoitus tuoda esiin uusia näkökulmia käsitteisiin, joita moni pitää itsestäänselvyyksinä ja joita moni on ominut omiin poliittisiin tarkoituksiinsa.

Paleface on aiemmin kirjoittanut hiphop-kulttuurin historiaa ja suomenkielisen rap-musiikin tekijöitä käsittelevän Rappiotaidetta-kirjan. Lisäksi hän on suomentanut yhdysvaltalaisen hiphop-muusikko Saul Williamsin raprunokirjan Sanoi haulikko päälle yhdessä mattip:n eli Matti Pentikäisen kanssa.