Onko tässä 2010-luvun Punainen tiili? FinnCycling-Soumi-Perkele!

Terttu Järvelä, Martta Tuomaala ja APROX. Kuva: Johannes Valkonen

Kuvataiteilija Martta Tuomaala käsittelee teoksissaan suomalaista työtä ja yhteiskuntaa. Tällä kertaa materiaaleina toimivat pyöräilyshortsit, kuntopyörä ja räppi.

“Tervetuloa 45-minuutin sisäpyöräilytunnille, mä oon Martta. Tää on tasasyketunti eli taukoja ei ole, mutta ei myöskään isoja sykkeen nostoja. Tavoitteena on, että tunnin aikana on mahdollista puhua ja vaikka jopa laulaa mukana puuskuttamatta. Voitte apinoida mun liikkeitä ja sillä lailla saada hien pintaan. Tän tunnin nimi on FinnCycling-Soumi-Perkele! ja oon tän ohjelman tekijä. Oon urheilullisesti täysin lahjaton, joten mulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, palaako rasva kunnolla tätä polkiessa, kasvaako lihaskunto vai meneekö pikemminkin lihakset jumiin tunnin jälkeen.”

FinnCycling-Soumi-Perkele! on siis taiteilija Martta Tuomaalan käsikirjoittama ja vetämä virtuaalinen kuntopyöräilytunti, jonka aikana pureudutaan suomalaiseen leikkauspolitiikkaan, työhön ja ay-liikkeeseen. Samalla tuli tehtyä levyllisen verran varsin pätevää protestiräppiä, jonka lyriikoista ja vokaaleista vastaa räppäri Terttu Järvelä ja biiteistä APROX sekä R. Liininen.

– Haluan tällä teoksella sanoa, että ihminen pystyy vaikuttamaan rakenteisiin. Jokaisella meillä on mahdollisuus muuttaa asioita. Nykyään ay-liikkeestä uutisoidaan vaan sen korruptoituneiden johtajien kautta, mutta ammattiosaston duunareiden tai vapaaehtoisten luottamusmiesten saavutuksista ei lehdissä paljon puhuta, Tuomaala avaa teostaan.

– Olen tehnyt paljon teoksia liittyen työkulttuuriin. Tähän työhön syntyi tarve musiikille, sillä olisi tylsää, jos hikinen ohjaaja vaan huutaisi aiheista läpi tunnin. Tunnin aikana puhutaan naisen asemasta, mennään oikeistolaiseen maailmaan, käydään Talvivaarassa…

– Musiikillinen sisältö on syntynyt suunnilleen niin, että Terttu on tehnyt tekstiä, Martta ja minä ollaan kritisoitu sitä ja Terttu on sitten reagoinut siihen, sävellyksestä vastaava APROX kertoo. – Esimerkiksi Poliittinen lakko -biisillä taistellaan kerrankin tämän päivän ay-liikkeen puolesta eikä sitä vastaan. Yhdessä biisissä täytetään sossun lappuja ja palataan takaisin lähtöruutuun, kun yksi liite puuttuu – tällaisia oikeasti suomalaisia asioita ja sitä, millaista on olla itsensä työllistävä ihminen Suomessa tai muuten aika pohjalla yhteiskuntamme rakenteissa.

FinnCycling-Soumi-Perkele! from Martta Tuomaala on Vimeo.

 

FinnCycling-Soumi-Perkele!:n lisäksi Myymälä 2:n tiloihin on pystytetty kuntopyörä. Tunnin voi siis oikeasti halutessaan polkea mukana, joskaan peseytymismahdollisuuksia ei ole. Tuomaala kertoo, että tulevaisuudessa on tavoitteena, että ohjelma saataisiin myös useamman pyörän kuntopyöräilytilaisuudeksi. Taiteilijat toivovat, että kappaleetkin alkavat elää omaa elämäänsä.

– Galleriatiloihin tulee ihmisiä, jotka katsovat luultavasti biisin tai pari. Olisi siistiä saada tästä sellainen masokistinen, kunnolla osallistava kokemus, jossa katsojat oikeasti polkisivat mukana, APROX haaveilee.

Jatkossa teos saatetaan siis nähdä jonkin vasemmistolaisen kuntosaliyrittäjän tuntilistauksessa tai baariin järjestetyllä pyöräilytunnilla. Vuoden loppuun asti se on esillä Uudenmaankadulla.

 

FINNCYCLING-SOUMI-PERKELE 15.12.-31.12.2016
Myymälä2 Gallery, Uudenmaankatu 23 F, Helsinki

Näyttely avoinna 15.12.- 31.12.2016
Ke-La 12:00-18:00, Su 12:00-17:00

Pyöräilytunti alkaa alusta tasatunnein.