Onko Asan suojatti Matti Tamonen suomiräpin arkisin hahmo?

Tuomas Jurvelin

Pian yhteislevyn G-Miehen kanssa julkaiseva Matti Tamonen purkaa tuntemuksiaan esikoislevynsä jälkeen.

Suomiräpin ehkä arkisimman hahmon sooloura käynnistyi pähkinänkuoressa näin: joulukuussa 2015 Asa otti Kolmiyosta tuttuun Matti Tamoseen yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Lopputuloksena syntyi Tamosen debyyttialbumi Käsipäivää, joka julkaistiin maaliskuun loppupuolella Asan levy-yhtiön Roihis Musican kautta. Levy valittiin YleX:n toimesta viikon albumiksi ja tähän mennessä sitä on kuunneltu Spotifyssa jo lähes 300 000 kertaa.

Kauanko levynteossa kesti?
”Levyn tekemisessä meni aikalailla vuosi. Osan teksteistä olin kirjoittanut jo aiemmin, mutta se minne ne tulisivat päätymään oli vielä hieman epäselvää. Asa soitteli 2015 joulukuussa, että haluaisi alkaa julkaisemaan minun soolotavaraani, joten kaivoin vanhoja tekstejä naftaliinista ja aloin hahmottelemaan kokonaisuutta. Toki prosessin aikana vanhat tekstit kokivat muodonmuutoksia ja kirjoittelinkin paljon myös uusia biisejä. Itselle albumin ulossaanti tuntui tärkeältä. Olen aikalailla kymmenisen vuotta kirjoitellut ja räpännyt, joten tuntui että olikin aika saada debyyttilevy pihalle.”

Miten kuvailisit levyä omin sanoin?
”Levyn aiheet käsittelevät pitkälti sitä, mitä minun ympäristössäni tapahtuu, kuten inhottavia naapureita, Volvolla ajamista, aikuisuuden pohtimista sekä hieman maailman pelastamista. Sanoisin, että levy on aika päiväkirjamainen, maanläheinen ja henkilökohtainen. Jos tähän joku voi samastua tai saa potkua päiväänsä, olen onnistunut tehtävässäni.”

Kerrotko hieman Roihis Musicasta?
”Roihis Musica on minulle hyvä alusta julkaista musiikkia ja uutta soolomateriaalia on jo tekeillä. Hommat toimivat saumattomasti ja saan toteuttaa itseäni juuri niin kuin haluan. Kaikki hyvin!”

Onko mitään tulossa ulos lähiaikoina?
”Soolomateriaalin lisäksi minulta ja G-Mieheltä on tulossa myös yhteislevy piakkoin. Ollaan sen tiimoilta muuten ensimmäisellä kokopitkällä yhteiskeikalla 24. toukokuuta Helsingissä Kuudennella linjalla!”

Onko Matti Tamonen suomiräpin arkisin hahmo? Kuuntele miehen kokopitkä levy alta ja muodosta oma mielipiteesi asiasta.

Haastattelun on tehnyt Pop Median harjoittelija Samuli Rautiainen.