Omalla kaistallaan kulkeva Pyhimys ei koe normatiivista hiphop-kulttuuria omakseen

Pastori haastatteli Pyhimystä ennen Vain elämää -ohjelman alkua.

Vuosikausia musiikkia niin soolona kuin erilaisissa kokoonpanoissa tehnyt Pyhimys on tällä hetkellä uransa isoimmassa valokeilassa. Tapa poika -albumi ja sen singlelohkaisut olivat isoja menestyksiä, ja viimeistään osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan on tehnyt miehen tutuksi myös suurelle yleisölle.

Taannoisilla Blockfesteillä Pyhimys sanoikin Pastorin haastattelussa tuntevansa itsensä artistina relevantimmaksi kuin koskaan. Vaikka kilometrejä on takana tuhansittain ja passista löytyy enemmän kuin tarpeeksi leimoja, ei mies pidä asianaan toimia hiphop-kulttuurin opettajana nuoremmille. Sen sijaan hän kokee olevansa kotimaisen kevyen musiikin perinteen jatkaja rap-ilmaisussa.

– Mä olin jo tavallaan heti alusta asti että hei, ei mulla ole mitään Raptoria vastaan. Ei ne mun mielestä pilannut suomiräppiä, vaikka ne eivät myöskään edustaneet sitä hiphopia.

Pyhimys ei koe velvollisuudekseen sitoutua turhan normatiiviseksi katsomansa kulttuurin piirissä usein esiintyviin näkemyksiin siitä, mikä on aitoa ja mikä ei. Suomen KRS-Onena toimimisen sijaan hän haluaa tehdä taidetta enemmänkin kuin Kanye West, joka ottaa vaikutteita mistä tahansa.

– En mä koe että mulla olisi mitään vastuuta tai velvollisuutta noudattaa mitään sääntöjä.

Mutta miten Johanna Kustannuksen A&R Managerinakin tunnettu Pyhimys erottaa bisneksen ja artistiuden?