No nyt on luunkovaa matskua suoraan VHS-nauhoilta – tällaista suomalainen hiphop oli vuosituhannen taitteessa

YouTubeen on ladattu Jyrki-ohjelman hiphop-antia.

Mistä tietää että on jonkin tason OG suomiräppigeimeissä? Siitä, että rojaltit ovat kilahtaneet tilille markkoina? No siitäkin, mutta yksi rastitettava ruutu on myös se, että on joskus ollut mukana takavuosien Jyrkissä.

Otetaan tähän väliin nuoremmille pieni tietoisku: Jyrki oli MTV3:lla nähty nuorille suunnattu populaarimusiikkiaiheinen iltapäiväohjelma. Kanadalaisen MuchMusic-kanavan ideaa lainannut ohjelma lähetettiin suorana lähetyksenä Helsingin ydinkeskustasta Lasipalatsin studiolta.

Kulttisarjaa tehtiin vuosien 1995-2001 välillä yhteensä 2901 puolentoista tunnin mittaista jaksoa. Jyrki oli aikansa tärkein esityskanava kotimaisille musiikkivideoille, ja se ehtikin esittää yli 4000 musiikkivideota elinkaarensa aikana.

Nyt joku hieno ihminen on tehnyt todellisen kulttuuriteon, sillä YouTubeen on ladattu ainakin parin tunnin edestä materiaalia ohjelmasta. Mikä parasta, ladatut videot keskittyvät sataprosenttisesti Jyrkin hiphop-antiin.

Sen pidempää horisematta alla muutamia poimintoja. Kannattaa ehdottomasti tsekata muutkin videot täältä!

Graffiti-asiaa nollatoleranssin ajoilta. Haastatteluissa Rockin’ Da North -organisaation perustaja YOR123 ja pitkän linjan graffitimaalari Jani Tolin.

Jyrkissä kuultiin muun muassa Avaimen ajatuksia ennen Punaisen tiilen julkaisua. Haastattelu on otettu nauhalle lähiöhenkisesti Roihikan ostarilla.

Livekeikat olivat tyypillisiä ohjelmakonseptille: studiolla nähtiin esimerkiksi Terroristereo-edustusta vuonna 2001, kun Ezkimo esitti Salainen Agentti 998 -hittinsä livenä. R.I.P.

Studiolla järjestettiin muutamia open mic -sessioitakin, joissa katsojilla oli mahdollisuus äänestää voittaja. Tällä videolla nähdään freestyle-edustusta Elastiselta ja Tommy Lindgreniltä.

Paleface päätyi isoon julkisuusrumbaan heti ensimmäisen albuminsa tiimoilta. Ohjelmassa oltiin vahvasti vuorovaikutuksessa yleisön kanssa: paikan päälle oli mahdollista tulla seuraamaan lähetystä ja studioon otettiin toisinaan puheluitakin.

Pijall ja DJ K2 olivat mukana Rap SM:n tuomaristossa vuonna 2001. Tuolloin tapahtumaa järjesti vielä Harri Hakalan tuotantoyhtiö Bring the Noise, jolta kisat otti myöhemmin haltuun Kool Kat Records.

Pakollinen sana loppuun. Mikäli omista arkistoistasi löytyy samanhenkistä kamaa, niin emme todellakaan koe haitalliseksi jos otat mallia tästä YouTube-käyttäjästä! Käsi nousee ilman muuta lippaan tällaisesta toiminnasta.