”Näitä asioita ei nimenomaan pidä hävetä” – masennuksen kanssa kamppailut Uniikki tarttuu uutuuskappaleellaan tärkeään aiheeseen

Omer Levin

Rap-artisti nostaa esiin mielenterveysongelmat.

Suomalaisen hiphopin pieni suuri mies Uniikki on julkaissut uutta materiaalia henkilökohtaisen Valitsen elämän -singlen muodossa. Tärkeään aiheeseen tarttuva kappale nostaa esiin masennuksen ja mielenterveysongelmien kanssa kamppailun.

Kappaleella kuullaan vierailijana laulaja Jannika B:tä, ja sen on tuottanut Atso Soivio. Sanoituspuolella mukana on ollut Uniikin lisäksi Vilma Lähteenmäki.

FUM.FI haastatteli Uniikkia lyhyesti uuden singlen tiimoilta. Samalla oli pakko kysyä, miten pitkään omaa soolouraa rakentaneelta artistilta onnistui vuosien tauon jälkeen yhteistyö Andun ja Tasiksen kanssa uudella Kapasiteettiyksikkö-julkaisulla. 

Uusi singlesi Valitsen elämän käsittelee masennusta ja taistelua sen oireita vastaan. Miksi päätit tarttua tähän aiheeseen?

Mulla on diagnosoitu aikoinaan sekä paniikkihäiriö että lievä masennus. Mun mielestä näitä asioita ei nimenomaan pidä hävetä vaan niistä pitäisi pystyä puhumaan avoimesti. Etenkin nuoret kärsivät Suomessa mielenterveyshäiriöistä yhä enenevissä määrin ja siksi mielestäni on tärkeää tuoda asia esille.

Olet siis itsekin kamppailut ainakin joskus masennuksen kanssa. Miten onnistuit selättämään sen?

Kyllä olen pitkiäkin aikoja, lääkkeet pystyin onneksi lopettamaan jo useampi vuosi sitten, mutta edelleen välillä tulee tunnetiloja milloin pelkään sen taas iskevän pahemmin päälle. Kun siitä kerran on kärsinyt, ei sitä selkeästi pysty selättämään, mutta sen kanssa voi oppia elämään. Parhaiten tässä on auttanut itsetutkiskelu, aiheesta lukeminen ja tiivis tukiverkko täynnä ihmisiä, joille olen aiheesta pystynyt puhumaan.

Kappaleella on mukana Jannika B. Miten päädyit työskentelemään hänen kanssaan?

Jannika on myös avoimesti puhunut vaikeista ajoistaan näyttämällä esimerkkiä muille, ja halusin kappaleelle jonkun joka voi todella tuntea asian omakseen. Lisäksi olimme jo entuudestaan tuttuja, joten yhteistyö sujui luontevasti.

Kapasiteettiyksiköltä tuli hiljattain ulos kymmenen vuoden tauon jälkeen uusi single Bella Zau. Millaista työskentely Andun ja Tasiksen kanssa oli nyt, kun olet tehnyt enemmän omaa soolomateriaaliasi kuin KY-materiaalia ja tottunut päättämään useimmista asioista?

Bella Zaun tekeminen oli todella tervetullutta vaihtelua omaan tekemiseen. Oli mahtavaa päästä pitkästä aikaa Andun ja Markun kanssa studioon, tuntui kuin olisimme jatkaneet suoraan siitä, mihin 12 vuotta sitten jäimme. Kapasiteettiyksikön materiaali eroaa omastani siinä määrin että oli siistiä päästä tekemään ns. jotain muuta.