Mutta mitä tapahtui Pipefestille?

Räppiripariksikin luonnehditun Suomen ensimmäisen hiphop-festarin tarina päättyi rippikouluikäisenä. Miksi?

Profeetat eli Cheek ja Elastinen julkaisivat viikonloppuna Palefacen kanssa tekemänsä bängerin, joka kantaa nimeä Pipefest. Elastisen mukaan single sai inspiraationsa siitä, että tämä kesä on ensimmäinen vuoden 2000 jälkeen ilman perinteikästä hiphop-festaria.

Kolmikon yhteisjulkaisu saattaa herättää monessa ajatuksen: mitä yhdelle suomalaisen hiphopin tärkeimmistä instituutioista oikeastaan tapahtui? Miksi tapahtuma päätettiin laittaa telakalle, vaikka hiphop on genrenä tällä hetkellä suositumpi kuin koskaan?

Ensimmäinen Pipefest järjestettiin elokuussa 2001. Tapahtuman houstina toimi Davo Isotaaki.

Pipefest järjestettiin ensimmäisen kerran Vuokatissa elokuussa 2001. Tapahtumalle oli selkeä sosiaalinen tilaus, sillä suomenkielinen hiphop oli vuosituhannen taitteessa noussut esiin maan alta ja lyönyt läpi myös valtavirrassa. Pipefest osui ajoituksellaan täsmälleen oikeaan saumaan kasvaen vuosi vuodelta suuremmaksi. Parhaimpina aikoinaan sitä pidettiin niin tärkeässä asemassa, että monien omakustanneprojektien julkaisu pyrittiin ajoittamaan nimenomaan Pipefest-viikonloppuun kädestä käteen -myyntiä silmälläpitäen.

Piippujuhla sai toimia melko pitkään Suomen festarikentän ainoana isona hiphop-festarina, sillä genren sisällä ei aluksi ollut oikeastaan lainkaan kilpailua. Ensimmäisiä todellisia haastajia olivat Oulussa kesällä 2004 järjestetty Blazin’ sekä seuraavana kesänä Härmälän leirintäalueella Tampereella pidetty ”proto-Blockfest” Turnin’ Fest. Molemmat tapahtumista jäivät kertaluonteisiksi.

Ceebrolisticsin Pijall ja RoopeK ensimmäisessä Pipefestissä.

Ajan mittaan ulkomaisten artistien keikat yleistyivät Suomessa ja 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla kenttä oli jopa ylikuumentunut niiden suhteen. Samalla yleisöltä alkoi tulla enemmän painetta tuoda ulkomaisia nimiä myös Pipefestiin.

Ensimmäisinä ulkomaisina buukkauksina Vuokatissa nähtiin jo kesällä 2002 ranskalainen TTC, ruotsalaisen Natural Bond -possen Eye’N’I sekä norjalainen Warlocks-ryhmä. Tuolloin tapahtuman järjestämisessä auttoi YOR123:n luotsaama Rockin’ Da North -organisaatio, joka pyrki tekemään mahdollisimman paljon yhteistyötä ulkomaisten artistien kanssa.

Vuoden 2002 Pipefest järjestettiin yhteistyössä tuolloin kovassa nosteessa olleen Rockin’ Da North -organisaation kanssa.

Pipefest osoittautui nopeasti todella epäonnekkaaksi ulkomaisten kiinnitysten kanssa. Useimmat tapahtumaan buukatuista Amerikan ihmeistä peruivat keikkansa: The Pharcyde, DMX, Eve, Jedi Mind Tricks, Guru… Lista kasvoi vuosi vuodelta ja Pipefestin peruutuksista alkoi muodostua surullisenkuuluisa traditio.

Ulkomaisten artistien kanssa tapahtumalla oli useita ongelmia. Yksi isoimmista oli Vuokatin sijainti, joka oli logistisesti hankala etenkin isompien maailmantähtien aikataulujen ja reitittämisen kannalta. Lisäksi ongelmia tuottivat muun muassa hankalat agentit sekä taloudelliset kysymykset. Kannattiko yhdestä artistista maksaa enemmän kuin koko muusta ohjelmasta yhteensä?

Pipefest 2008: Elastinen burnaa toiset MC:t – vaikka sitten liekinheittimellä!

Vuonna 2010 Pipefestin alkuperäiset järjestäjät myivät tapahtuman isolle festaritoimijalle Himos Festival Oy:lle. Kotimainen festarikenttä oli muuttunut radikaalisti, sillä peliin oli tullut mukaan kilpailijoita kuten Lahden Summer Up ja Tampereen Blockfest. Tapahtumabrändillä oli silti myyntihetkellä yksi iso kilpailuetu: Pipefest oli se ”alkuperäinen” hiphop-festari, jolla oli jo historiaa takana sekä uskollinen kävijäkunta. Tapahtuman myynnin yhteydessä Pipefest siirtyi uuden omistajan kotikentälle Himokselle. Selkeinä etuina muutossa oli keskeisempi sijainti, laajempi alue ja aiempaa isompi majoituskapasiteetti.

Uusi omistaja teki kuitenkin tapahtumaa eri lähtökohdista. Kyse oli puhtaasti liiketoiminnasta, jossa Pipefest oli ainoastaan yksi tapahtumatuotanto muiden tapahtumatuotantojen joukossa. Uusissa käsissä Pipefest ei osannut erottua edukseen kilpailun kiristyessä, joten lopputuloksena oli geneerinen räppifestari. Samat artistit oli mahdollista nähdä muillakin festareilla, eikä Vuokatin tunnelma ollut enää läsnä. Lisäksi uudet järjestäjät olivat hiphop-skenen ulkopuolisia, joilla ei ollut yhtä vahvoja kontakteja kuin esimerkiksi Blockfestin taustatahoilla. Merkittävin muutos olikin se, ettei tapahtuma ollut enää hiphop-jengiltä hiphop-jengille.

Pipefest 2015 ja uudistunut ilme. Epäonni ulkomaisten buukkausten kanssa jatkui silti.

Vuosi 2015 oli selkeä näytön paikka Pipefestille, joka ei ollut enää pitkään aikaan saanut luotua ympärilleen samanlaista hypeä kuin Summer Up tai Blockfest. Ilmettään uudistaneen tapahtuman pääesiintyjäksi oli buukattu legendaarinen Wu-Tang Clan sekä tuoreempi nimi Future, mutta jälleen odotetuimmat nimet peruivat keikkansa. Niin festarikävijöiltä kuin -järjestäjiltäkin oli lyöty ilmat pihalle jo turhan monta kertaa.

Viimeisenä vuotenaan Pipefestin lavalle nousivat muun muassa Atmospheren, Dilated Peoplesin ja Immortal Techniquen kaltaisia vaihtoehtoisempia ulkomaisia artisteja. Toisaalta paikalle oli tuotu jostakin käsittämättömästä syystä myös joukko tubettajia, joilla ei ollut mitään tekemistä hiphop-kulttuurin kanssa. Uusi strategia ei toiminut ja tapahtuman kävijämäärä putosi puoleen edellisvuodesta. Paikalle saapui enää 5000 ihmistä, kun huippuvuosinaan Pipefest oli koonnut yhteen jopa 18 000 urbaanin musiikin kuuntelijaa.

Tapahtuman rannekkeita.

Himos Festival Oy ilmoitti Pipefestin siirtymisestä ”tauolle” 31. tammikuuta 2017.

– Festivaali on vuosittain yrittänyt keskittyä ohjelmistoon, joka ei olisi täsmälleen sama kuin muilla tapahtumajärjestäjillä. Tämä on tuottanut tiettyjä haasteita työhön, sillä hiphop -kentän kasvamisen ja mainstreamimmaksi muuttumisen myötä tällaisia artisteja on hankala saada Suomeen. Pipefest onkin nyt nykymuodossaan kulkenut loppuun asti, ja jatkossa – kuten slogankin kuuluu – Pipefest tulee olemaan mielentila, tapahtuman järjestäjä totesi ilmoituksessaan.

Kukaan ei tiedä miten kauan breikki kestää, mutta aiemmassa muodossaan tapahtumaa ei tulla enää järjestäjän mukaan tuottamaan. Todennäköistä on, että tapahtuma on kuopattu lopullisesti.

”Kun jotain kuolee, uudelle se tilaa tekee taas / ikuiset muistot jäi ja monta legendaa”. R.I.P. Pipefest!