Katkeransuloinen tarina riippuvuudesta – Mustaa kiipesi debyyttisinkullaan kahdelle Spotify-listalle

"Jotain uutta, jotain lainattua, jotain mustaa."

Alunperin etelä-pohjalaisesta pikkukylästä Vimpelistä kotoisin oleva Ari Latvala keräsi laulajan kannuksensa metallinkalskeassa Ground Frame -kokoonpanossa. Hänen sooloprojektinsa Mustaa on kuitenkin kaukana punkin, metallin ja rockin maailmasta. Elektronista poppia soittava Mustaa julkaisi ensimmäisen singlensä 4.1., ja Voin olla sun nousi samantien Spotifyn Uuden musiikin listalle sekä Suomi-indien helmet -listaukseen.

Voin olla sun on rappioromanttinen kuvaus hajottavasta rakkaudesta. Itse asiassa se tuntuu rehellisimmältä rakkauslaululta pitkään aikaan.

– Kaikki ihmiset tuntee kaipuuta ja jopa riippuvuutta johonkin, mikä puuduttaa olemisen tuskaa. Monesti sillä jollain on myös tuhoava vaikutus. Joillekin se voi olla ihmissuhde, joillekin alkoholi tai huume, joillekin uhkapelit, joillekin kuolema. Voin olla sun kertoo siitä jostain, Latvala kuvailee.

Latvala tekee Mustaa:n musiikissa kaiken itse, mutta sanoo, ettei se ole itsestäänselvyys tai välttämättä pysyvä tila. Hän kuvailee yksin tekemistä hitaammaksi ja pelottavammaksi kuin bändin kanssa työskentelyä, mutta toisaalta myös virkistäväksi ja jännittäväksi. Välissä oli myös aika, kun musiikki ei kiinnostanut Latvalaa yhtään.

– Oltiin tehty jotenkin aivan liian tosissaan töitä bändin eteen, ja sitä seurasi lähes parin vuoden tyhjiö, jonka aikana kävin vaan duunissa. Kaikki musiikki kuulosti paskalta ja soittaminen ahdisti.

Nyt musiikin tekeminen kuitenkin maistuu taas, ja Latvala haluaakin panostaa juuri hyvään tunnelmaan:

– Vanhasta bändistä oppineena yritän antaa tälle jutulle mahdollisimman paineettoman kasvualustan, pitää hauskaa ja edetä oma sydän ja fiilis kompassina. Nyt olen ennen kaikkea tosi onnellinen siitä, että lähtölaukaus on hoidettu alta pois ja että musan tekeminen tuntuu parin vuoden ”burnoutin” jälkeen taas hyvältä ja luontevalta.