Mukavan miehen huonommat hetket

Kuva: Niko Saarinen

Tässä jutussa ei (juurikaan) puhuta Kasmirin parrasta vaan urasta ja musiikista.

Kasmirin juuri julkaistu single Huonoo seuraa kertoo ystävyydestä, jonka toinen osapuoli toivoisi siitä salaa rakkautta ja toinen taas hakeutuu kertojaminän mielestä systemaattisesti väärään seuraan. Aihe on Kasmirille tuttu, vaikkei tällä hetkellä hänen omaa elämäntilannettaan kuvaakaan.

– Me artistit jaamme biiseissä murusia elämästämme, ja uskon, että tämän kappaleen tarina on sellainen, johon moni voi samaistua. Olen mukavan miehen maineessa, ja eikös se ole vähän niin, että nice guys finish last. On sitä siis tullut oltua friend zonella sen verran, että siitä piti kirjoittaa biisi.

Kasmirin edellisestä julkaisusta on jo tovi, ja artisti myöntää suoraan, että musiikin tekeminen on tuntunut välistä tahmealta.

– Usko tekemiseen on ollut koetuksella monta kertaa, mutta tätä biisiä tehdessä se tuli takaisin aallon lailla. Uskon, että se välittyy myös kuulijoille, että tätä tehdessä riipaisi oikein kunnolla sydämestä.

Huonoo seuraa on ensimmäinen, jonka Kasmir kirjoitti kokonaan ilman vakiotuottajiaan Hank Soloa ja Jonas W. Karlssonia, ja hän sanoo uuden näkökulman tehneen hyvää. Sen tarjosi tuottelias biisintekijä Eppu Kosonen.

– Ollaan tehty kolmestaan seuraavaa levyäni saakelin pitkään, ja välillä on tullut pieniä turhautumisen hetkiäkin. Ajattelimme, että kun vielä ollaan hyvissä väleissä, katsotaan myös vähän boksin ulkopuolelta. Epun kanssa studiossa kirjoitimme teksti-ideani auki, ja kaikki mitä hän pianolla soitti, kuulosti vaan hemmetin hyvältä. Mä makasin studion lattialla ja lauloin, ja biisi tuli kokonaisuudessaan yhdessä päivässä.

Kasmir pomppasi isosti esiin heti ensimmäisen soolobiisinsä myötä, ja sen jälkeenkin hyvin menestyneitä kappaleita on riittänyt. Tulevalta levyltä on julkaistu jo aikaisemmin kolme singleä, ja erityisesti Amenista Kasmir sanoo olevansa edelleen todella ylpeä. Moshaamaan ja Nutellaa Ja Jutellaa taas eivät saaneet yhtä kovia streamauskertoja, joita on alettu mediassa ja levy-yhtiöissä seuraamaan aivan eri tavalla kuin Kasmirin ensimmäisten julkaisujen aikaan.

– Paineet jatkuvaan menestymiseen on aika rajut, vaikka olin ajatellut ettei niitä tulisi. Muutos vuoden 2014 Vadelmaveneestäkin on jo tosi iso siinä, kuinka Spotify-statistiikkaa seurataan. Se on raakaa dataa, mutta yhtä aikaa voi olla listaykkösenä, eikä artistin keikka silti välttämättä myy loppuun.

Kasmir kertoo tunteista, joita osin heikentyneet lukemat hänelle ovat aiheuttaneet, vaikkei mitään suurta floppia olekaan tapahtunut.

– Välillä on tullut fiilis, että olen saattanut itseni häpeään ja feilannut ihmiset, jotka ovat uskoneet muhun. Mun pitäisi päästä siitä ajatuksesta eroon, koska paine on oikeasti omassa päässäni. Listojen tuijottaminen vain jumittaa tekemisen pahasti.

– On tosi urpoa edes verrata itseään muihin, Kasmir jatkaa. – Varsinkin, kun ei meillä artisteilla ole mitään toisiamme vastaan, vaan näin pienessä maassa kaikki ovat enemmän tai vähemmän kavereita keskenään. Kateelliseen mielentilaan meneminen se vasta helvetisti jumittaakin. Se vie keskittymistä pois omasta tekemistä juuri silloin, kun pitäisi nimenomaan keskittyä vaan tekemään sitä omaa juttua, jotta sen takana voi sitten seistä selkä suorana.

Selkä suorana. Kuva: Niko Saarinen

Kun puhutaan Kasmirista, useille tulee mieleen miehen tavaramerkiksi muodostunut punertava parta. Itse asiassa, kun Kasmirin nimen googlaa, suurin osa ensimmäisistä hakutuloksista käsittelee hänen partaansa. Tässä kohtaa medialla saattaisi olla peiliin katsomista.

– Kyllä se välillä vähän turhauttaa. En mä sitä jaksa kuitenkaan murehtia, jos parta nyt jonkun mielestä on tärkeämpää dataa kuin vaikka biisianalyysi. Naispuolisten artistikollegoiden puolesta harmittaa enemmän, koska heidän kohtelunsa tällä saralla on usein paljon hirveämpää.

Tulevan levyn myötä Kasmir toivoo median ja kuuntelijoiden kuitenkin keskittyvän mieluummin musiikkiinsa. Siinä missä edellinen levy AMK Dropout oli makeaa tuotannollista kikkailua, tulee seuraava albumi olemaan sävyltään tummempi ja ennen kaikkea tekstivetoinen.

– Edellinen levyni oli tekstisisällöltään jälkeenpäin tarkasteltuna vähän tyhjä, ja nyt mä toivoisinkin, että uusissa biiseissä jengi oikeasti kuuntelisi niitä tarinoita. Levykokonaisuus tulee olemaan todella henkilökohtainen, ja toivon, että jengi löytäisi sieltä lihaa luiden ympärille ja saisi tarttumapintaa.

Tulevalla albumilla tulee olemaan uuden rakkauden löytymisen myötä syntynyttä toivoa, mutta myös paljon sitä edeltäneen eron jälkeistä sekoilukautta.

– Levyllä on diippejäkin keloja siitä, kun hukkaa itsensä täysin uuteen elämäänsä. Mun mielestä näistäkin on pakko voida puhua, vaikka usein reaktio onkin, että mitä sä valitat – me ollaan päivät liukuhihnalla ja sun työ on vetää viikonloppuna 45 minuutin keikka. Jos ei ole julkisuudessa, ei voi kuitenkaan olla mitään käsitystä siitä, mitä se tekee psyykelle.

– Tää on nyt tehtävä, ja jengi kelaa sitten mitä kelaa, Kasmir päättää.