Miten olisi tuhti annos anteeksipyytelemätöntä punchline-räppiä viikonlopulle? Tuoreella posseraidalla on mukana kentän kärkinimiä

Jaakko Kylämarkula

Kolme freestyle-räpin suomenmestaria samalla raidalla Eepi Boloksin, Mängin, Nikke Ankaran, Jussi Kuoman ja Skandaalin kanssa? Ei paha diili ollenkaan!

Forssalainen rap-artisti Rivo julkaisi tänään uuden singlen, joka kulkee nimellä Ykkösnyrkki. LX-Beatsin tuottamalla bängerillä kuullaan myös Altista, Eepi Boloksia, Jussi Kuomaa, MC Kajoa, Mängiä, Nikke Ankaraa ja Skandaalia.

Kappaleen featuring-artistien lista on siinä määrin poikkeuksellinen, että FUM.FI päätti tentata vuoden 2013 freestyle-räpin suomenmestarilta tarkemmat speksit projektista. Kuka? Mitä? Häh? Lue alta.

Osa FUM.FI:n lukijoista tuntee sinut muutaman vuoden takaisena freestyle-räpin suomenmestarina, mutta useimmille olet todennäköisesti ihan uusi nimi. Kuka on Rivo ja minkälainen historia sinulla on takanasi MC:nä?

Aloitin räppäämisen olisikohan ollut 2011 ja aluksi se olikin ihan puhtaasti vaan freestyleä ja battlea. 2013 tuli suomenmestaruus, ja sen jälkeen alkoi sitten kiinnostaa biisienkin teko enemmän. Nyt pikkuhiljaa on oma tyyli löytynyt.

Olet tehnyt itsellesi nimeä alun perin freestyle-saiffereissa ja -battleissa. Oletko edelleen tikissä freestyle-osaajana?

Kyllä tulee edelleen heitettyä freestyleä esimerkiksi keikoilla, ja miksei open mic -sessioissakin jos sellaisia sattuu olemaan. Luulisin että se osaaminen on hyvin pysynyt, vaikka ei ole hetkeen tullut kisattuakaan noissa battleissa.

Tämän hetken top 5 suomalaiset freestyle-MC:t (jos itseä ei saa laskea mukaan)?

Sellaisista tällä hetkellä aktiivisista en ole ihan varma, mutta all time -lempparit ovat varmaan – ei järjestyksessä – Kajo, Are, Altis ja Kosola. Se viides ”sija” voidaan jakaa vaikka kaikkien niiden nälkäisten kesken, jotka pitävät skeneä hengissä haha!

Puskit tänään ulos tuoreen bängerin nimeltä Ykkösnyrkki, jossa on mukana tiukka lineup punchline-osaamisestaan tunnettuja artisteja. Miten koko projekti sai alkunsa?

Kesällä rupesin kelaamaan että Suomessa ei ole vähään aikaan tullut mitään kunnon iskulinja-possebiisejä, niin täytyy laittaa itse pyörät pyörimään. Otin sitten koodit LX-Beatsille ja kysyin että kiinnostaisiko vääntää biitti, ja ei siitä ideasta sitten mennyt kuin pari päivää niin ukot olivat jo kasassa. Kappaleen miksasi ja masteroi Kalle Kaunisto, ja kyllähän tuohon lopputulokseen on pakko olla itsekin tyytyväinen.

Ykkösnyrkillä on mukana useampikin Rap SM -ympyröistä tuttu nimi, mutta myös esimerkiksi Skandaali. Miten hän päätyi mukaan raidalle?

Olen nyt keväästä asti päässyt kiertämään Skandaalin keikoilla messissä sen tuplaajana. Sitä kautta Mängiinkin tutustuin ja kysyin äijiä biisille mukaan heti kun sain idean siitä. Kuitenkin jo 2000-luvun alusta on tullut fiilisteltyä äijien hommia, niin on kova juttu päästä tekemään biisi yhdessä.

Löytyykö sinulta tällä hetkellä levydiiliä mihinkään suuntaan vai teetkö hommia ihan puhtaasti omakustannelinjalla?

Kyllä ainakin toistaiseksi on ihan omakustannelinjalla menty. Olen tehnyt pari levyä omakustanteena, ja nyt tippuu tasaiseen tahtiin noita sinkkuja ja musavideoita.

Olet tänään jälleen lavalla Rap SM -tapahtumassa, mutta tällä kertaa juontajana. Miltä ajatus Jussi Ridanpään seuraajana toimimisesta tuntuu?

Haha, onhan siinä aika isot saappaat täytettävänä. Mutta nyt kun on kisattu ja tuomaroitu, niin uusi aluevaltaus tämäkin. Täytyy tunnustaa että ihan skidisti jännittää. Illalla luvassa myös parin biisin live!

Eikö battleihin osallistuminen kiinnostanut itseäsi tänä vuonna? Uskotko että skaboja seuratessa nälkä nousee taas uudestaan esiin?

Kyllä ainakin tällä hetkellä enemmän kiinnostaa just musan teko, eikä vähään aikaan ole ollut sellaista samanlaista nälkää nimenomaan battlaamiseen. Takana on kuitenkin jo yksi kulta ja hopea niistä kisoista, niin onhan sitä jo niissäkin.

Aiotko enää jatkossa osallistua kisoihin?

Ei se ole tietenkään poissuljettua, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? Onko esimerkiksi keikkoja tiedossa lähiaikoina?

Tehdään nyt musaa ja taotaan kun rauta on kuumaa. Keikkojakin on jonkun verran, seuraavat ovat UG-Tour Forssassa 11. marraskuuta ja 24. marraskuuta ollaan MC Kajon kanssa Vantaan Pormestarissa keikalla.