Miro Palokallio lähettää terveisiä äärioikeistolle: ”Asiamme olivat paremmin ennen kuin aloitte osallistua”

Miro Palokallio on huolissaan äärioikeiston noususta ja normalisoitumisesta Suomessa.

Sallan ja Miron matka maailman ympäri -bändistä tuttu Miro Palokallio julkaisi kolmannen singlensä Pyrstötähti perjantaina 17.2. Soolouralle lähtenyt Palokallio on koonnut ympärilleen bändin, johon kuuluvat Miron veli Aarni Palokallio (rummut), Saku Kaukiainen (kitara), Janne Kinnunen (basso) ja Sampsa Pietilä (koskettimet).

Kun Palokallio lähetteli demovaiheessa olevaa Pyrstötähteä ystävilleen, se tulkittiin monella tavalla. Moni kuuli kappaleessa rakkaustarinan, vaikka se on kirjoitettu viime syksyn asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen. Sen, jonka seurauksena nuori mies menehtyi saamiinsa päävammoihin.

Sanoit biisin kertovan äärioikeiston noususta ja normalisoitumisesta johtuvasta huolesta. Millaisissa asioissa tämä ongelma mielestäsi tällä hetkellä näkyy?

– Kaikkein selvimmin se näkyy nyt Atlantin toisella puolen. Ja sehän koskee meitä kaikkia. Joskus mietin, kytkisinkö puhelimestani New York Timesin uutishälytyksen pois päältä, kun siitä koituu niin usein ahdistusta nykyään. Eräs ystäväni oli lopettanut uutisten lukemisen samasta syystä jo viime kesänä. Olen kuitenkin päättänyt pysyä kartalla, koska pakeneminen omiin turvallisiin nurkkiin ja turtuminen on iso syy koko ongelmaan.

Mikä siinä aivan erityisesti pelottaa/ahdistaa sinua?

– Jos nationalismi jatkaa nousuaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa, tulee sota. Niin siinä on aina ennenkin käynyt. Suomen ääriliikkeillä ei ole vielä paljoakaan poliittista päätäntävaltaa, mutta turvattomuutta ne tuovat.

Mitä pitäisi tapahtua, että tämä nousu pysähtyisi ja tietysti koko ilmiö katoaisi?

– Tavallisten ihmisten pitää herätä, kuten on selvästi alkanut tapahtuakin. On näytettävä natseille, että he ovat oikeasti vähemmistössä. Ja täällä kotimaassa yhteiskunnan olisi annettava selkeä viesti: Pohjoismainen vastarintaliike on rikollisjärjestö ja siksi laiton. Poliisin on hajotettava kaikki sen julkiset kokoontumiset heti alkuunsa.

Onko kappale kirjoitettu uusnatsin potkun seurauksena kuolleelle Jimi Karttuselle? Mitä haluat sillä sanoa?

– Ei. Kappaleen kirjoitushetkellä faktat tapauksesta olivat vielä epäselviä, enkä muutenkaan kehtaisi kirjoittaa tuntemattomalle mitään muistokappaletta. Mutta tavallaan se on kirjoitettu kaiken maailman Torniaisille ja Trumpeille, että älkää tulko, meillä oli tässä maailmassa asiat paremmin ennen kuin aloitte osallistua.

Pelkäätkö suvakkileimaa, MV-lehden paskamyrskyä ja hommafoorumille joutumista?

– En.

Sallan ja Miron matka maailman ympäri teki komeaa nousua kotimaisten popbändien kärkikastiin, kunnes lopetti toimintansa yhtäkkiä kesken toisen albuminsa promokiertueen loppuvuodesta 2015. Palokallio julkaisi ensimmäisen soolobiisinsä toukokuussa 2016, ja nyt uutta materiaalia on odotettavissa tasaiseen tahtiin.

Miltä musiikin tekeminen on nyt tuntunut ilman Sallaa?

– Tuoreelta. Kesti ensin hetken löytää lauluntekijänä uusi kulma. Jossain vaiheessa hanat sitten aukesivat ja biisejä alkoi tulvia, eikä virta näytä tyrehtyvän!

Kuinka ripeään tahtiin sinulta on odotettavissa uutta materiaalia?

– Mulla on nyt ollut tosi luova kausi päällä melkein vuoden ajan. Seuraava sinkku on jo olemassa, ja olen ideoinut sellaista neljän biisin konsepti-EP:tä sen jälkeen… Musaa on siis luvassa lisää, paljon ja melko ripeästi. Mutta en ole niistä levy-yhtiön kanssa puhunut vielä mitään. Olen saanut kasattua tosi ihanan bändin. Pojille näitä visioitani ja biisidemoja viestailen aamuöisin ja sieltä tulee sitten palautetta.