Miltä kuulostaisi levyllinen noita-akkaräppiä?

MC Pyhän Lehmän Pohjantuuli-albumi julkaistiin tänään 25.11.

Kuva: Saara Salama

MC Pyhän Lehmän Pohjantuuli-albumi on tekijänsä näköinen kokonaisuus: runoelmamuotoista lyriikkaa, eksoottista, mystistä soundimaailmaa ja tummanpuhuvaa meininkiä. Ja ihan perus räppiäkin. Pyhän Lehmän aisaparina tänään julkaistun levyn tekemisessä on toiminut Rapu Recordsin Aito Pystynen, joka on tuottamisen lisäksi tehnyt biiseihin biittejä. Pohjantuulen soundeissa ja sampleissa on käytetty esimerkiksi vanhoja thai-iskelmiä, ja kokonaisuudesta löytyy myös muinais-suomalaista maailmaa Kalevalan henkeen.

– Oon itse kuvaillut musiikkiani noita-akkaräpiksi, MC Pyhä Lehmä nauraa. – Tykkään suomen kielestä ja sillä leikittelystä hirveästi, mutta ei Pohjantuuli nyt silti mikään mystinen loitsuplatta ole!

Pyhä Lehmä kertoo kirjoittaneensa levyn tekstit pääpiirteissään yhden intensiivisen kuukauden aikana. Sattumalta moni levyn biisi liittyy jollain tavalla lentämiseen tai lintuihin. Artisti itse epäilee lintuteemansa liittyvän vapauden ja maailman etsintään, mistä myös levyn nimi tulee.

– Pohjantuuli tarkottaa pohjoista tuulta, uutta ja raikasta – muutoksen tuulia, puhdistavaa viimaa ja viisautta. Sekin viittaa myös muinaisiin suomalaisiin juuriin.

Suomalaisista juurista poiketen Pohjantuulen toinen raita Namaste! on kuin suoraan kulttuurisesta omimisesta älähtävän feministin painajaisesta.

– Olen miettinyt asiaa ja tiedostan, että mua voidaan ruveta syyttelemään sellaisesta. Toistaiseksi niin ei ole käynyt. Yhdessä baarissa, missä olin keikalla ja esitin kyseisen biisin, oli intialaiset omistajat, jotka vaikuttivat keikan jälkeen vähän loukkaantuneilta. Kun selitin kappaleen ja juttelimme siitä, he olivatkin ihan fiiliksissä ja heittivät yläfemmoja. Riski on siis tietysti olemassa, mutta missään nimessä tarkoitukseni ei ole ainakaan tehdä pilkkaa kenenkään kulttuurista tai hengellisistä asioista. Toisaalta ajattelen, että miksei kaikkia sanoja saisi hyvän kautta käyttää.

”Ajatus Namaste!-biisiin lähti kävellessäni tosi väsyneenä steissillä ruuhka-aikaan. Jotenkin tuli sellainen pysähtynyt hetki, jossa näin kuvan jotenkin ulkopuolelta päin: ihmisiä menee kuin muurahaisia, on paljon kerjäläisiä ja samaan aikaan ohi menee pukuihmisiä takseissa. Kontrasti oli pysäyttävä, vaikkei se täällä olekaan yhtä suuri kuin monessa muussa maassa.”

Pyhä Lehmä on kuunnellut räppiä ja räpännyt veljensä Kajon kanssa lapsesta asti.

– Aluksi tehtiin musiikkia englanniksi, käännettiin niitä sanoituksia sanakirjan kanssa! Räppi oli luonteva valinta, kun rytmi on aina ollut mulle tosi tärkeää, kuten myös sanat ja kirjoittaminen. Tosissani oon kuitenkin tehnyt tätä nelisen vuotta.

Musiikki on kuitenkin tullut muuten impulsiiviseksi tunnustautuvan Pyhän Lehmän elämään jäädäkseen:

– Keikkailu on ihanaa. Ois siistiä tehdä sitä vielä mummonakin!

Seuraavan kerran MC Pyhän Lehmän keikkakunto on mahdollista tarkastaa tänään Turun Dynamossa, huomenna 26. päivä Tampereen Vastavirralla ja 17.12. Lappeenrannan Lucky Monkeysissa. Ota etkoillessa Pohjantuuli haltuun. Tältä levyllinen noita-akkaräppiä kuulostaa: