Millaista on naisena breikkiskenessä? Breakin’ Limits -dokumentissa seurataan kahta lajin aloittanutta keski-ikäistä naista

Lappeenrantalainen Katja Puranen nähdään Breakin' Limits -dokumentin pääosassa.
Marika Haapalainen

Dokumentin keskiössä on b-girl.

Lappeenrantalainen Hiski Hämäläinen on todennäköisesti Suomen tuotteliain hiphop-dokkarien tekijä. Break-opettajanakin tunnettu 31-vuotias Hämäläinen on ohjannut useita dokumentteja jo pelkästään breikkikulttuurin ympäriltä, joista tuorein on nimeltään Breakin’ Limits.

Uutuusdokumentissa aihepiiriä käsitellään omalaatuisesta näkökulmasta, sillä siinä seurataan kahden keski-ikäisen naisen treenaamista lajin parissa vuoden ajan. Tähtäimessään breikkaamisen vasta aloittaneilla Katja Purasella ja Johanna Halmeella on osallistuminen lajin SM-kisoihin tai vähintäänkin niiden karsintoihin.

Noin tunnin mittainen dokumentti tarkastelee samalla yleisesti miesvaltaista breikkikulttuuria naisten näkökulmasta. Mukana haastatteluissa on useita naisia, jotka ovat tulleet tunnetuiksi katutanssin huippuosaajina.

FUM.FI haastatteli Hämäläistä Breakin’ Limitsin tiimoilta. Lue alta, miten dokkari sai alkunsa ja millaisiin kysymyksiin sillä haetaan vastauksia.

Millainen historia itselläsi on hiphop- ja bboy-kulttuurin parissa?

Aloitin totisen taiteen tekemisen 15-vuotiaana kun rupesin breikkaamaan, se oli siis vuonna 2002. Breikillä oli vielä kova buumi menossa ja breikkitapahtumiakin oli jo aika monta. Myöhemmin opiskellessani Lappeenrannassa aloin samalla tehdä elokuvia breikistä ja sitä kautta tutustuin lajiin paljon syvemmin. Aloin todella tutkimaan breikkiä ja varsinkin breikkareita elokuvan kautta.

Olet aiemmin ohjannut muun muassa Meet OUR Bboys- ja Suomibreikkiä 1983-2013 -dokkarit. Millaista palautetta olet saanut niistä?

Meet OUR Bboys (2012) oli ensimmäinen totinen dokumenttielokuvani. Sitä ennen oltiin tehty pieniä haastiksia Street Soul TV -porukan kanssa Suomessa ja vähän ulkomaillakin. Elokuvalla voitin pari palkintoa ja sitä näytettiin ympäri maailmaa, kuten Englannissa, Koreassa, Unkarissa ja USA:ssa. Sain jonkun verran haastattelupyyntöjä ja elokuva oikeastaan herätti uudelleen keskustelun breikin pisteytyksestä.

Esimerkiksi hiljattain edesmennyt hiphop-aktivisti Mex-1 hyökkäsi minua vastaan Facebookissa. Silloin tiesin että nyt ollaan tehty jotain oikein! Elokuva puolusti breikin pistetytystä, mutta toisaalta en ole itse erityisesti asian puolella tai vastaan. Pääasia että pisteytys on olemassa. Tällä hetkellä järjestelmiä taitaa olla useita, eikä sitä vastaan olla niin jyrkästi. Kuvittelen päässäni että minun elokuvallani oli jotain tekemistä tämän asian kanssa. Vaikka se ei olisikaan totta, se helpottaa sitä pientä tuskaa kun on upottanut paljon aikaa elämästään elokuvien tekemiseen.

Millaisia muita videotuotantoja olet ollut mukana tekemässä?

Päivittäin teen mainosprojekteja oman yritykseni HiskiShow:n kautta ympäri Suomea, mutta taiteellisempia juttuja ovat olleet neljä dokumenttielokuvaa breikistä sekä YouTubessa julkaistu hiphop-dekkarisarja Beat City. Olin samoihin aikoihin osatuottajana ja valaisijana Kyrsyä-elokuvassa, joka julkaistiin hiljattain valtakunnallisesti muun muassa Finnkinon teattereissa. Olen myös tehnyt Sorjonen-sarjan ilmakuvauksia molemmille kausille. Lisäksi viime vuonna kuvasin #Suomi100-räppivideon, joka tehtiin Lappeenrannassa ja sai huikeita katsojalukuja netissä.

Olet nyt saanut valmiiksi uusimman dokkarisi nimeltä Breakin’ Limits, jossa liikutaan jälleen break-maailmassa. Mistä idea uuteen dokumenttiin tuli ja miten se poikkeaa aiemmista tuotoksistasi?

Olimme treenaamassa TwoStep-tanssistudiolla Lappeenrannassa ja Katja kertoi, että he aikovat treenata vuoden breikkiä ja koettavat osallistua Break SM-kisojen karsintoihin. Sanoin Katjalle, että tuosta tulisi hyvä elokuva. Katja ja Johanna sitten hakivat apurahaa ja pääsimme tekemään elokuvaa aika nopeasti.

Huomasin pian että elokuvalla olisi mahdollisuus avata naispuolisten breikkareiden ajatusmaailmaa kansainvälisesti. Suomibreikkiä 1983-2013 -elokuvassa oli viiden minuutin osuus b-girleistä, ja aiheesta jäi monta kysymystä. Miksi naiset eivät harrasta breikkiä niin paljon ja miten se voisi muuttua? Mitä rajoituksia naisilla oikeasti on? Onko iällä oikeasti merkitystä breikissä – periaatteessahan breikki on lasten keksimä laji?

Yksi ikuinen kysymys elokuvissani on aina: miksi ihmiset – ja tässä tapauksessa naiset – breikkaavat? Breakin’ Limitsin tekemisessä erilaista oli se, etten suoraan voinut tietää miltä tuntuu olla naisen asemassa breikkarina. Toisaalta elokuvassa puhutaan loppujen lopuksi aika vähän naisena olemisesta, ja sukelletaan oikeastaan vaan syvemmälle siihen millaista on breikata ja haastateltavina sattuu olemaan lähinnä naisia.

Katja Puranen ja Johanna Halme. Kuva: Marika Haapalainen

Missä kaikkialla dokumenttia kuvattiin ja miten kauan sen tekemiseen meni?

Dokkaria kuvattiin Lappeenrannassa, Helsingissä, Tukholmassa ja Los Angelesissa. Kuvaamiseen meni tasan vuosi, ja toisen vuoden aikana hiljakseen editoitiin elokuva kasaan.

Keitä kaikkia dokkariin on haastateltu?

Kävimme USA:n isoimmassa b-girl -skabassa kuvaamassa. Siellä oli yli kahdeksankymmentä b-girliä. Haastattelimme paria pitkään harrastanutta alan ammattilaista nimeltä Miss Lee ja Jeskilz.

Jenkeissä ehkä hienoimpia hetkiä oli kuitenkin se, kun saimme bboy Remindin fiilistelyt nauhalle. Remind on yksi legendaarisimmista breikkareista ikinä, minkä lisäksi hänellä on todella syvä näkemys siitä miksi tanssia ja breikkiä harrastetaan.

Ruotsissa kävimme haastattelemassa legendaarista Crazy Grandma:ta joka on melkein 80-vuotias, mutta breikkaa vieläkin, treenaa joka päivä ja matkustaa joka paikkaan. Suomessa haastattelimme Suomen johtotähteä maailmalla, Anniina ”AT” Tikkaa, sekä tietysti pääosahenkilöitä Katja Purasta ja Johanna Halmea.

Bboy Remind.

Missä dokumentti on mahdollista nähdä?

Alamme nyt kiertää ensin tanssitapahtumia ja sitten toivottavasti elokuvafestivaaleja ja näytöksiä. Ensi-ilta on perjantaina 8. kesäkuuta Helsingissä. Näytös on ilmainen. Tavoitteena on kansainvälinen levitys, sillä elokuva on puoliksi englanninkielinen.

Onko sinulla jo työn alla uusia hiphop-aiheisia projekteja?

Teimme paikallisen Street Culture Club -katukulttuuriyhdistyksen porukalla hiljattain breikin opetuksen avuksi julisteen nimeltä Bboy/Bgirl Moves Map, jossa esitellään kymmeniä breikkiliikkeitä. Tästä pitäisi tehdä vielä ainakin vihko ja ehkä kirja sekä mahdollisesti jonkinlaisia YouTube-videoita opetuksen tueksi. Juliste pitäisi laittaa pian myyntiin.

Seuraava pitkä tai lyhyt elokuva on tällä hetkellä vielä auki. Tämän elokuvan levitykseen täytyy koettaa panostaa, sillä tuntuu että sillä voisi olla potentiaalia.

Breakin’ Limitsin ensi-ilta järjestetään Helsingissä perjantaina 8. kesäkuuta osoitteessa Merimiehenkatu 36 klo 19.30. Tapahtuma on ilmainen ja se löytyy Facebookista täältä.