”Mikäli haluat osan kakusta, täytyy osallistua myös työvaiheessa”: Adi L Hasla käänsi lapsuudestaan tutun sadun toisen albuminsa kantavaksi ajatukseksi

Adi L Hasla näyttää paikkansa pelikentällä.

Adil Hatni nousi ihmisten tietoisuuteen vuonna 2014 kultalevyrajan rikkoneella Hyi-hitillään. Paremmin Adi L Haslana tunnettu rap-artisti julkaisi odotetun debyyttialbuminsa Habiturientin kesällä 2015 ja sai pian sen jälkeen levytyssopimuksen Universal Musicille. Viime vuoden lokakuussa julkaistu platinasingle Ei mitään jiitä kasvoi nopeasti Adin isoimmaksi hitiksi enteillen samalla laajaa kiinnostusta artistin uudelle levylle.

Nyt Adi L Hasla on saanut puskettua ulos toisen pitkäsoittonsa, joka kantaa nimeä Pieni punainen kana. FUM.FI haastatteli miestä tuoreen albumin tiimoilta.

Toinen albumisi Pieni punainen kana on nyt julkaistu. Miltä olo nyt tuntuu kun uusi pitkäsoitto on ulkona? Oletko jo saanut palautetta siitä?

Tosi hyvä fiilis nyt kun saatiin homma paketoitua. Ensimmäinen palaute on ollut tosi positiivista. Biisejä kuulee levyn teon aikana itse niin paljon, ettei niistä osaa olla enää mitään mieltä siinä vaiheessa, kun ne julkaistaan. Ja siksi onkin siistiä saada nyt hyvää palautetta työstä. Toki jotain heittereitä on tuttuun tapaan ollut äänessä, mutta niitä on ollut alusta asti. Kunhan jengi puhuu, niin homma on ok.

Usein artistien toisesta albumista puhutaan ”vaikeana levynä”, kun tietyllä tapaa kaikki on jo annettu debyyttialbumilla ja takki tuntuu tyhjältä. Oliko kakkosalbumin tekeminen omalla kohdallasi haasteellisempaa kuin esikoislevyn?

Tavallaan toisen levyn tekeminen oli haastavampaa, koska tiesin, että haluan tehdä laadukkaampaa ja isompaa musiikkia kuin aiemmat julkaisut. Jokaisella projektilla pitäisi kuulua kehitystä ja se oli asia jota pyörittelin paljon mielessä. Ensimmäinen levy oli suht helppo ja paineeton homma, koska kenelläkään ei ollut mitään odotuksia sen suhteen. Lisäksi ekan levyn aikana nauttii yleensä uuden tulokkaan hypestä. Seuraavilla projekteilla artistin tulisi pystyä näyttämään paikkansa pelikentällä.

Ensimmäisen albumisi julkaisi pienlevy-yhtiö Monsp Records, kun taas tällä kertaa julkaisijana toimi Universal Music. Onko isolla levy-yhtiöllä työskentely poikennut mitenkään aiemmista kokemuksistasi levyttävänä artistina?

Julkaisuja ja aikatauluja mietitään nyt ehkä tarkemmin, mutta teen musiikkia edelleen saman työryhmän kanssa, joten itse tekoprosessi ei ole muuttunut. Tämän uuden levyn ensimmäiset singlet rikkoivat kulta- ja platinarajat ja se näytti mulle, että pystyn tekemään biisejä hittilistoille.

Albumi on saanut nimensä englantilaiselta Pieni punainen kana -tarinalta. Miten tarina kytkeytyy albumin teemaan ja miten törmäsit siihen?

Törmäsin sattumalta levyn teon aikana lapsuudesta tuttuun tarinaan ja se kasvoi lopulta juuri tämän albumin kantavaksi ajatukseksi. Tein levyä pitkään yksin studiolla ja vietin paljon aikaa omissa oloissa ennen viimeisiä äänityksiä. Silloin tuli pohdittua paljon yhteistyön merkitystä elämässä. Tärkeimpänä ideana on siis se, että mikäli haluat osan kakusta, täytyy osallistua myös työvaiheessa. Tämä konsepti on tarkoituksella kärjistetty ja mustavalkoinen. Jokainen voi sitten löytää oman kulmansa tähän kuunneltuaan levyn.

Olet kuvaillut Pienen punaisen kanan äänimaailmaa aiempaa tuotantoasi melankolisemmaksi. Millaista aikaa pari viimeistä vuotta Habiturientin jälkeen ovat olleet sinulle?

Mun elämä kääntyi ekan levyn jälkeen ehdottomasti parempaan suuntaan. Ennen sitä oli muutama vuosi aika haahuilua, kun ei ollut varmuutta oikein mistään. On kiva fiilis tietää, että duunia on myös parin kuukauden päästä ja pystyy maksamaan laskut. Mun tavoitteena ei ole ikinä ollut olla tunnettu, joten esiintyvän muusikon julkisen työn kautta tullut julkisuus on vaatinut välillä käsittelyä. Joskus tuntuu, että joidenkin ihmisten suhtautuminen muhun on muuttunut aiemmasta. Ajoittain väsyttää kuulla puolitutuilta baarissa, miten ”siisti jätkä sä oot”.

Miten koet itse muuttuneesi ihmisenä ja artistina tämän albumin ja Habiturientin välisenä aikana?

Jotkut ovat sanoneet, että olen vakavoitunut. Toivon, että se ei pitäisi ihan täysin paikkaansa, mutta on siinä varmasti totuuden siemen. Ensimmäisen levyn aikana matkustettiin joka viikko uusiin kaupunkeihin esiintymään ja ihmeteltiin, että mitä ihmettä elämässä tapahtuu. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Nyt ehkä mietitään, että millaisella autolla haluttaisiin ajaa keikoille ensi vuonna. Omaa tulevaisuutta ja elämän suuntaa ylipäätään tulee ajateltua paljon tarkemmin, kuin pari vuotta sitten.

Levyllä on mukana muutama aiemmista yhteistyökumppaneistasi, mutta myös joukko uusia nimiä. Miten päädyit työskentelemään esimerkiksi Graciaksen pikkuveljen Deezydavidin kanssa?

Seuraan rap-skenen liikehdintää koko ajan ja Deezydavidilla on mun mielestä erottuvan energinen meininki. Tosi karismaattinen ja uskaltava esiintyjä jo nuoressa iässä. Pyysin hänet studiolle ja David nauhotti osuutensa yhdessä sessiossa. Nopee homma.

Onko sinulla tällä hetkellä mitään muita projekteja työn alla?

Seuraavat julkaisut polttelee jo käsissä, mutta niistä lisää lähempänä. Nyt mun kaikki focus on tän levyn esittelemisessä.

Miltä Adi L Haslan loppuvuosi näyttää?

Lähdetään esittelemään uutta albumia keikoille ympäri Suomea. Lisää musiikkia ja lomaa jossain rantakohteessa. Levyjulkkarit on 2. joulukuuta Helsingissä, Valkoisessa Salissa.