Mikael Gabriel on nyt joka puolella – miten hän sinne päätyi?

Kuva: Olav Stubberud

Räppäri Mikael Gabriel on noussut tämän vuoden Vain Elämää -kauden kiistatta kiinnostavimmaksi artistiksi.

Tänään on Mikael Gabrielin päivä monellakin tapaa; Nelonen esittää hänen jaksonsa lähes miljoonayleisölle, ja Mikael Gabrielin tähdittämä Pahan Kukat -elokuva saa ensi-iltansa. Myös musiikkiurallaan kovassa nosteessa oleva räppäri on sinnikkäästi raivannut tiensä huipulle, vaikka aina ei olekaan mennyt ihan maaliin.

”Kirveelläkään en tullut ajatelleeksi, että se jätkä nousisi yhdeksi aikamme kirkkaimmista poptähdistä. On hirvittävän mukavaa olla väärässä!”Jone Nikula

Solar Films / Alvi Pakarinen
Solar Films / Alvi Pakarinen

Mikael Gabriel osallistui Idolsin koelauluihin Oulussa vuonna 2007, mutta ei päässyt jatkoon. Tuomaristossa istunut Jone Nikula muistaa Mikaelin erottuneen lähinnä genrevalinnallaan – räppäreitä kun osallistui kilpailuun verraten vähän. Mikael Gabriel itse on kertonut esittäneensä koelauluissa Antti Tuiskua ja ruvenneensa räppäämään vasta tylyn tuomion saatuaan.

Nikula kertoo, että olisi mielellään kerännyt vähäks jäbä hiffaa -pisteet spottaamalla lahjakkuuden, mutta pitävänsä erityisen suuressa arvossa nimenomaan sitä, että Mikael Gabriel on raivannut tiensä menestykseen omin avuin. Samasta kunnianhimosta ja nälästä kertoo jokainen artistin tunteva ja hänen kanssaan työskentelevä.

Tuplaajasta tähteyteen

Vuonna 2008 Mikael Gabriel lähestyi Uniikkia MySpacessa kysyäkseen, voisivatko he tehdä yhdessä biisin. Uniikki vastasi ”voitais”, ja sitten syntyi Silloin ja Nyt. Kaksikolla klikkasi keskenään, joten Uniikki pyysi nuoren ja nälkäisen tulokkaan tuplaajakseen. He kiersivät keikkapaikkoja yhdessä kolmisen vuotta, ja Uniikki yritti opettaa nuorelle Mikaelille kaiken mahdollisen musiikkimaailmasta tietämänsä.

”Miklussa on menestyvän artistin kaava: se on kunnianhimoinen ihminen ja tahtoo kehittää itseään, tulla aina paremmaksi.” –Uniikki

 

Mikael Gabrielin oma debyyttialbumi 5 miljoonaa muuta ilmestyi alkuvuodesta 2009. Seuraavana vuonna hän siirtyi Helsinki Freedom Records -yhtiöltä Universalille, ja toinen studioalbumi Pohjosen poika julkaistiin tammikuussa 2011.

Sama vuonna Mikael Gabrielia pyydettiin osallistumaan Rapin SM -kilpailuihin. Sen hän tekikin – salanimellä Young Spray – muttei yltäynyt mitalisijoille asti. Kilpailun juontanut Jussi Ridanpää epäilee, että valtavirtaa edustava artisti ei saanut “aitousräppijuhlilla” reilua mahdollisuutta. Mikael kohtasi battleissa paljon dissausta, koska oli jo siihen mennessä niittämänsä maineen takia herkullinen ja helppo kohde. Ridanpään mielestä Mikael tippui siksi, että on Mikael Gabriel, ei sen takia, että olisi ollut huonompi kuin haastajansa.

Ridanpää kertoo samaa kuin kaikki muutkin haastateltavat: Mikael Gabriel on tunteellinen ja sydämellinen kaveri, jossa kuitenkin asuu terrieri, joka tykkää välillä räksyttää isommilleen. Perääntymättä. Tämän johdosta artisti on myös jakanut mielipiteitä – häntä joko vihaa tai rakastaa.

”Mun mielestä Mikaelin asenne on aina ollut positiivinen asia. Joitakin se ärsyttää, joitakin se viihdyttää.” – Jussi Ridanpää

 

Toukokuussa 2015 Mikael Gabrielin albumi Versus teki suomalaista kultalevyhistoriaa: levyä kuunneltiin suoratoistona yli kymmenen miljoonaa kertaa jo ennen virallista julkaisua. Vuonna 2015 Mikael Gabriel perusti myös oman levy-yhtiön, Tasoi Recordsin. Tasoi pyrkii nostamaan erityisesti uusia tuoreita nimiä Suomen musiikkikentälle. Sen ensimmäinen signaus oli rap-artisti Diison, minkä jälkeen talliin on liittynyt myös Kingfish.

”Miklulla on sama määrätietoinen asenne kuin Cheekillä. Esimerkiksi se sen levy-yhtiö on just sitä mitä se ite diggaa. Muut ei välttämättä edes tajua mitä se tekee, mutta se tekee mitä haluaa.”Martin Mustonen, Summer Upin perustaja

Mikael Gabrielin läheinen ystävä ja tuplaaja Brando on seurannut nousevan artistin määrätietoisuutta aitiopaikalta aivan alkuajoista asti. Brandon mielestä Mikael Gabriel on vuosien aikana kehittynyt paitsi äänenkäytöllisesti, erityisesti esiintyjänä.

”Ennen keikkaa Mikael on rauhallinen, se tietää tasan mitä tekee. Lavalla siitä tulee eläin.” Diandra

”Jo ennen kun Miklun leffaroolit tulivat, ajattelin että se voisi helposti näytellä elokuvissa.” – Brando

Niinhän siinä sitten kävikin, että Mikael Gabriel tähdittää peräti kahta tänä vuonna ilmestynyttä elokuvaa: Bodomia ja tänään ensi-iltansa saavaa Pahan Kukat –jengipätkää. Bodomin roolisuorituksestaan hän on saanut kiittäviä arvioita, Pahan Kukkien kritiikeissä häntä ei ole vielä juuri ruodittu.

 

Esiintymiskokemusta Mikael Gabriel on saanut myös keväällä kuvatusta Vain Elämää -ohjelmasta. Räppärit ovat nousseet poikkeuksetta jokaisen kauden seuratuimmiksi artisteiksi. Ohjelman tuottaja Carita Kauppinen epäilee ilmiön johtuvan siitä, että rap on ollut valtavirralle kasvustaan huolimatta suht tuntematon genre. Vain Elämää on laajalti murtanut räppäreitä kohtaan koettuja ennakkoluuloja.

Kauppinen myöntää, että hänellä itselläänkin oli Mikel Gabrielista tämän julkisuuskuvasta syntyneitä ennakko-odotuksia. Negatiiviset mielikuvat karisivat kuitenkin jo heti ensimmäisellä tapaamisella, kun kävi ilmi, että räppäri onkin kohtelias ja hyvätapainen, kuntelee muita ja haluaa vilpittömästi osallistua kaikkeen.

”Katsojat tykästyvät ihmisiin, joissa on rosoa. Ettei vaan ole syntynyt kultalusikka suussa eikä ole aina täydellinen. On samaistuttavaa, kun tähti uskaltaa sanoa myös mokanneensa.” – Vain Elämää -tuottaja Carita Kauppinen

Solar Films / Alvi Pakarinen
Solar Films / Alvi Pakarinen

Niin ikään Vain Elämää -tähteyden ja sen tuoman mittavan menestyksen kokenut VilleGalle on tehnyt myös musiikkia Mikael Gabrielin kanssa. MGVG-nimellä kulkeva projekti on ollut jäissä molempien kiireiden takia, mutta VilleGalle antaa ymmärtää, että uutta materiaalia on tulossa jossain vaiheessa. Vain elämää:n myötä tulevaan julkisuuteen VilleGalle neuvoo ystäväänsä suhtautumaan niin kylmäpäisesti kuin mahdollista, sillä se tulee muuttamaan elämää.

”Oon pyrkinyt vähän isoveljenä neuvomaan Mikaelia, miten suhtautua nyt, kun siitä tulee iso stara. Se ei tietenkään ota kuuleviin korviinsa, mutta toivon että se edes salaa vähän ajattelisi mitä sanon. Miklulla on kuitenkin omat toimintatavat, ja siksi se on aina pärjännytkin. – VilleGalle