Matriarkaatti-podcastista ja Adikian keikoilta tunnettu Mon-Sala julkaisee debyyttisinglensä

Mon-Salan ensimmäinen julkaisu "Boys Don't Cry" esittelee hahmon, joka törmäilee vuorotellen seiniin, toisiin ihmisiin ja itseensä.

Ohjeita, järkeä ja parempaa tietoa vastoin, Mon-Sala tavoittelee sitä, minkä kuvittelee olevan tavoittelemisen arvoista. Mon-Salan ensimmäinen julkaisu esittelee hahmon, joka törmäilee vuorotellen seiniin, toisiin ihmisiin ja itseensä. Boys Don’t Cry on ensimmäinen julkaisu Mon-Salan tulevalta EP:ltä, joka julkaistaan loppuvuonna 2019.

”Syksyllä 2017 illat venyivät kerta toisensa jälkeen räppijatkoille yksiööni. Jossain vaiheessa halusin lisää tekstejä esitettäväksi. Boys Don’t Cry:n ensimmäinen verse on kirjoitettu nopeasti yksien huuruisten jatkojen jälkeen. Mulla on edelleen sen ns. demo tallessa puhelimen muistiossa. Kesti kuitenkin kaksi vuotta kerätä tarpeeksi etäisyyttä, jotta pystyin kaivamaan biisin raakaversion ulos virtuaalisesta pöytälaatikosta. Mulle oli tärkeää, että Vera (Elo) teki tähän ekaan julkaisuun biitin, koska me aloitettiin musiikin tekeminen yhdessä. Vaikka me ollaan ehditty tehdä juttuja jo hetken erillämme, niin tuntui todella luontevalta palata työskentelemään taas yhdessä”, räppäri kertoo.

Biisin kertoja hokee enemmän itselleen kuin muille, ettei hän ole pahoillaan, vaikka tulevaisuus toisikin mukanaan ongelmia. Kuin toistamalla lausetta voisi välttää mahdolliset sydänsäryt ja valta-asemien heilumiset ja palauttaa menetetyn kontrollin tunteen. Kappaleen ”paha susi” ei kuitenkaan välttämättä ole mikään ihmissuhde vaan nippu erilaisia toiveita ja valintoja. Koska kaikki voi mennä hetkessä vituiksi, niin mikään ei kaduta yhtä paljon kuin kokeilematta jättäminen.

Mon-Salalle kirjoittaminen on tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa. Biisit ovat usein melankolisia ja ne leikittelevät aggressiivisuudella ja herkkyydellä.

Mon-Sala syntyi halusta kirjoittaa kokeellisempia kappaleita ja tekstejä, jolloin monet lauluteksteiksi aluksi tarkoitetut kirjoitelmat venyivät spoken word -teoksiksi ja räpeiksi. Aluksi Mon-Sala oli Nora Hornin ja hänen tuottajasiskonsa Veran yhteinen projekti, mutta pian Mon-Salasta tuli rap-artisti ja Vera siirtyi kehittämään tuottaja-uraansa Elo -nimen alla. Ensimmäiset kappaleet Hattaraa ja Maanantaiaamu on pelastus julkaistiin vuonna 2015 SoundCloudissa.

Viime vuodet Mon-Sala on kiertänyt Adikian mukana keikoilla tuplaajana ja tänä vuonna ollut mukana D.R.E.A.M.G.I.R.L.S -showssa. Mon-Salan lisäksi Nora tekee yhdessä Kirsikka Ruohosen kanssa räppiin keskittyvää feminististä Matriarkaatti-podcastia ja naistekijöitä esiin tuovaa Matriarkaatti-klubia Kuudennella Linjalla Helsingissä.

Mon-Salan debyyttisinkku julkaistaan ensi yönä, 20. syyskuuta