Mad Music -kirjan kirjoittaneet Riku Rantala ja Tunna Milonoff: ”Hiphop ei olisi syntynyt ilman jamaikalaisia”

Maailmanmatkaajat ja kirjailijat Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat vastikään julkaisseet uuden kirjan nimeltään Mad Music, jonka sivuilla miehet perehtyvät erilaisiin musiikkigenreihin ja niiden syntyhistoriaan sekä merkityksiin.

FUM.FI tapasi miehet ja uteli hieman sitä, mitä he oppivat musiikista tehdessään kirjaa.

– Halusimme etsiä maailmalta sellaista musaa, mitä siellä kuunnellaan nyt. Toki historiaakin selitetään, koska se selittää miksi minkäkinlaista musiikkia missäkin päin on tehty, Rantala kertoo.

Miehet allekirjoittavat väitteen ja teorian, jonka mukaan räpin ja hiphopin juuret menevät aina Afrikan savanneille asti.

– Jos miettii jotain call and response -tyylistä laulua, joka tuli orjalaivojen mukana ja pysyi työlauluina ihan samalla tavalla kuin siellä läntisessä Afrikassa kuin siellä Amerikan puuvillapelloilla. Joku esilauloi ja toiset toistavat. Samaa meininkiä räpissä on edelleen. Jos vaikka esimerkiksi miettii jotain back to back -tyylistä riimittelyä, Rantala avaa.

– Jamaikaltahan ne vaikutteet tulivat, kun Kool Herc rupesi järjestämään bileitä Bronxissa. Siellä oli jo ollut selecta- ja MC-kulttuuri todella pitkään voimissaan. MC:t siellä räppäsivät Jamaikalta tulleeseen stailiin. Muutamat jutut yhdistyivät, ja siitä syntyi taas jotain uutta, Milonoff jatkaa.

Miehet myös paljastivat, mitä musiikki heille merkitsee.